ŞEKER HASTALIĞI NEDİR ? NEDEN ŞEKER HASTASI OLURUZ?
Mide arkasındaki pankreas bezinin işlevini yitirmesi sonucunda, şekerimizi düzenleyen hormonlardan biri olan insülinin salgılanmaması ya da işlevini yitirmesi sonucunda fazla şeker kana karışmaktadır. Şekerin fazladan vücutta bulunması , tüm hücreleri adeta bir zehirmişçesine olumsuz etkiler ve hücresel hasara yol açar. Bu rahatsızlık şeker hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Şeker hastalığı kalıtsal olabildiği gibi, çevresel faktörlere de dayandırılabilir.
ŞEKER HASTALIĞINI İŞARET EDEN BELİRTİLER NELERDİR?
Şeker hastalığının habercisi sayılan belirtiler ; sürekli olarak susama , yorgun uyanma ve sürekli yorgun hissetme, aşırı gergin ve sinirli olma, doyma hissinin azalması neticesinde aşırı yemek yeme arzusu, gözde rahatsızlıklar, aşırı idrara sıkışmak, yaraların iyileşmesinin normal süreçten uzun sürmesi, ciltte deformasyona sebep olacak kadar kuruma olarak sıralanabilir.
Şeker hastalığı yarattığı hücresel deformasyon sebebiyle kalp krizine, böbrek hastalıklarına , ayak ve gözde tahribata hatta hipertansiyon ve damar tıkanıklıklarına neden olmaktadır. Bu süreci izleyen hasta sonunda şeker komasına girerek hayatını kaybedebilir. Şeker hastalığı ciddiye alınmalı ,önlemi ve tedavisi konusunda bilinçli olunmalıdır.
Tip 1 ve tip 2 diabet olarak ikiye ayrılabilir. Tip 1 diabet , yani şeker hastalığı genellikle çocuklarda görülürken , tip 2 şeker hastalığı 40 yaş üstü insanlarda daha çok görülür. Ayrıca hamilelikte de hamile diabeti denilen , hormon değişiminden kaynaklı , hamilelik bittiğinde normale dönen bir diabet durumu söz konusu olur.
Şeker hastalığından korunmak adına düzenli egzersiz yapılması, sağlıklı ve kontrollü beslenilmesi, bel bölgesi yağlanmasından kaçınılması gerekmektedir. Özellikle ailesinde şeker hastalığı geçmişi olanlar kontrollerini aksatmamalıdır. Zira bu kişilerde tip 2 diabet hastalığı görülme olasılığı son derece yüksektir.