Sedef hastalığı, birçok rahatsızlığa göre tedavi edilmesi daha zordu. Ancak yapılan yeni araştırmalar umut vaat edici düzeyde! Bir klinikte yapılan çalışmalara katılan orta ve yüksek şiddetli sedef hastalığına sahip kişiler üzerinde yapılan denemeler sonrasında hastaların %80’inde sedef hastalığının ‘ixekizumab’ adı verilen ilaç ile ortadan kaldırıldığı gözlemlendi.
Sedef hastalığı, dünya üzerindeki insanların yaklaşık olarak %3’ünde görülen ve bağışıklık sistemi üzerinden vücuda yayılan iltihaplı bir hastalık türüdür. Sedef hastalığı aynı zamanda kalp hastalığı, depresyon, diyabet gibi çeşitli hastalıklar içinde oluşma riski bulundurmaktadır. Yeni geliştirilen ilaç sayesinde bu etkilerin tamamının ortadan kaldırılması hedefleniyor.
İlacın etkinliğinin tam olarak test edilebilmesi için 21 ülkede toplam 100’den fazla çalışma sahası kuruldu ve bu çalışma sahalarında 3736 hasta üzerinde denemeler yapıldı. Deneme yapılan tüm hastaların vücudunun en az ’u orta şiddetli ya da şiddetli sedef hastalığı ile kaplıydı. Bu hastalara en az bir yıl boyunca xekizumab ve plasebo ilaçlar çeşitli dozlarda enjekte edildi. Araştırmalar boyunca bu ilaçların hastalığın etkilerini azalttığı gözlemlendi. Daha sonrasında ise bu ilacın güvenli olup olmadığına bakıldı. 12 hafta sonunda hastaların %76.4 – %81.8’lik kısmında etkilerin %3.2’lik kısmını kapsayan plasebo etkisi için “temiz” sınıflandırması yapıldı.
Bu araştırma ile ilgili olarak dermatoloji uzmanı olanı Dr. Kenneth Gordon’da düşüncelerini belirtti. Gordon’a göre bu sonuçlar hastaların %80’inin tedaviye yüksek oranda yanıt verdiğini gösteriyor. Bu yanıt verme oranı göz önüne alındığı zaman hastaların %40’ının bu hastalıktan tamamen kurtulması bekleniyor. 10 yıl önce bu hastalığın tedavisi imkânsız olarak görülürken şimdi ise hastaların tamamının tedavi edilebilmesi için yollar araştırılıyor.
Sedef hastalığı için geliştirilen ilaç, plasebo etkisi ile karşılaştırıldığında yan etkileri biraz daha yüksek olabiliyor. Bu yan etkiler şimdilik beyaz kan hücrelerindeki azalma, bağırsaktaki iltihaplı hastalık ve mantar enfeksiyonu olarak biliniyor. İlacın 60 hafta sonunda aynı yan etkilere sahip olup olmayacağı testin ilerleyen aşamalarında belli olacak. Çalışmaların şuandaki kısmı tamamlanmış ve onaylanmış durumda. Ayrıca bu sonuçlar New England Tıp Dergisi’nde de makale olarak yayınlandı.