Reflünün Nedeni ve Tedavisi
Yemek yedikten sonra birçok insanda hazımsızlık, ekşime ve yemek borusunda yanma gibi şikâyetler baş gösterir. Bu durum yemek borusuna hatta ağzına kadar gelen mide asidi ile daha da belirginleşir. Bu durum bazı kişilerde geçidir ama bazı kişilerde sık bir şekilde tekrarlar ve hastalık haline gelir. Bu hastalık “ Gastroözogageal Reflü ( Mide Reflüsü ) ”olarak bilinmektedir. Hastalık toplumda oldukça sık bir şekilde görülmektedir.
Reflünün Nedenleri
- Soğan, sarımsak, gazlı ve karbonatlı içecekler, alkol, yağlı ve kızartılmış yiyecekler
- Kullanılan bazı ilaçlar (yüksek tansiyon, depresyon, astım, kemik erimesi, angina pektoris tedavilerinde kullanılan ilaçlar )
- Sigara kullanımı
- Aşırı şişmanlık
- Hamilelik durumu
- Bir seferde yenilmesi gerekenden çok fazla yemek yenilmesi
- Karın bölgesini aşırı derecede sıkan giysilerin giyilmesi
- Mide fıtığının olması
Reflü Belirtileri
Bu hastalıkta görülen en belirgin semptomlar arasında midede ekşime, hazımsızlık ve sindirim güçlüğü olmasıdır. Diğer belirtiler arasında ise şunları sayabiliriz.
- Ağızda acı ve metalik bir tadın olması
- Gıda veya acı bir suyun ağza gelmesi
- Özellikle sabah saatlerinde meydana gelen seste kısıklık
- Geçmeyen boğaz yanması ve ağrısı
- Nedensiz devamlı bir öksürük
- Diş çürümeleri
- Göğüs kısmında dolgunluk ve tıkanma
- Astım hastalığa benzer belirtiler
- Ağzın kokması
Reflü Teşhisi ve Tedavisi
Hastalığın teşhisi bazı hastalarda kolaydır. Hastada ki belirtiler çok tipik belirtilerdir. Ama bazı hastaların teşhisi uzun sürdüğünden dolayı kesin tanı için bazı tetkiklerin yapılması gerekir. Yapılan en genel tetkik endoskopidir. Reflünün tedavisinde hastalara yaşam şekillerini değiştirmeleri tavsiye edilmektedir. Alınacak bazı basit önlemler ile şikâyetler ortadan kaldırılır. Kullanılan ilaçlara ve yaşam tarzında yapılan değişikliklere rağmen hastalık nüksediyorsa ve beraberinde mide fıtığı var ise bu kişilere ameliyat önerilmektedir.