Presbiyopi Neden Olur ve Tedavisi
Bu rahatsızlık daha çok 40 yaşından sonra ortaya çıkan ve kişilerde yaşa bağlı olarak oluşan yakını görememe problemidir. Gözlerimizin içinde bulunan mercek şekil değiştirebilen bir yapıya sahiptir. Bu özel yeteneği sayesinde bu mercek cisimler bize yakınlaştığı zaman şişerek şeklinde değişiklik yapar ve görme kalitesinin artmasını sağlar. Yakını görmenin gerçekleşmesi bu şekilde olmaktadır. 40 yaşından sonra göz bu yeteneğini yavaş bir şekilde kaybetmektedir. Uzakta bulunan bir cisim yakına geldiği zaman beyin kendisine ulaşan uyarıyı değerlendirerek göze iletir. Gözün silier cisim denen bir bölümü vardır. Bu bölgede kaslar kasılıp gevşer. Buna bağlı olan lifler gerilmekte veya gevşemektedir. Liflerin böyle hareket etmesi lensin incelenerek veya kalınlaşarak kırıcılığının artmasına sebep olur. Göz, yaşa bağlı olarak zamanla bu yeteneğini yitirir. Kesinliği henüz ispatlanmamasına rağmen bu duruma hücre yaşlanması teorisinin neden olduğu düşünülmektedir. Bu teoriye göre yaşlılıktan dolayı saçımızın beyazlaması gibi göz hücrelerimizin bu yeteneğini yitirmesidir. Bundan dolayı bu sorun fizyolojik olarak kabul edilmektedir.
Belirtileri
Bu hastalığı olan kişiler cisimleri 50 santimden daha yakına getirdikleri zaman görmede bir zorluk yaşarlar. Bundan dolayı kişiler cisimleri kendilerin uzaklaştırarak görebilirler. Başlangıçta kişi küçük yazıları daha sonrada zaman içinde normal boyutlardaki yazıları okuyamaz. Kişi ancak gözlük kullanarak cisimleri net bir şekilde görür.
Tedavisi
Bu rahatsızlığın tedavisinde birden fazla tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Uygulanan bu tedavi yöntemlerin kendisine göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Şuan için dünya genelinde en güvenilir yöntem olan göz içi multifokal mercek operasyonları ile presbylasik lazer tedavileridir. Bu hastalığın tedavisinde uygulanan diğer yöntemleri şöyle sıralayabiliriz. Gözlük ile tedavi aşamasında kişiye bifokal multifokla gözlükler verilir. Kontakt lens tedavisinde ise hastalara multifokal kontakt lensler takılır. Yalnız bu lenslerde 40 yaşından sonra gözyaşı kalitesinde azalma olmasından dolayı problemler yaşanabilir. Son bir tedavi yöntemi ise cerrahi tekniktir. Bu cerrahi teknikleri şöyle sıralayabiliriz. Karma Inlay tedavisi yaşa bağlı olarak görme sorununun tedavi edilmesi amacıyla geliştirilmiş bir yöntemdir ve birçok doktor tarafından kullanılmaktadır. Presbylasik tedavisinde gözün görme problemi lazer ile tedavi edilir. Monovizyon excimer lazer tedavisinde ise tek göz miyop olarak bırakılır. Kornea içi multifokal lens yerleştirilmesi tekniğinde ise gözün içindeki mercek alınarak onun yerine birden fazla fokus yeteneği olan mercek konulur.