Pika sendromu nedir?
Pika sendromu yani yabancı madde yeme alışkanlığı bir yeme bozukluğu tanısıdır. Kişide yenilemeyecek maddelerin sürekli arzulanması görülür. Toprak, kum, saç gibi maddelerin yenilmesiyle ilgili bir davranış bozukluğu olarak tanımlanır.
Pika sendromu genellikle çocuklarda ve hamile kadınlarda görülür. Ancak yetişkinlikte de pika sendromu görülebilir. Çocuklarda görülen pika hastalığını çocukların çok küçük yaşta her türlü cismi keşfetme arzusuyla ağıza almalarıyla karıştırmamak gerekir. Yenilen maddeler genellikle hastanın yaşına göre çeşitlilik gösterebilir. Çocuklar genellikle kum, yaprak, dışkı veya taş yerken yetişkinler daha çok kil, toprak veya deterjan yiyebilirler. Hastalığın belirtisi tanımı gibidir, besin olmayan maddelerin yenmesi ve arzulanmasıdır. Vakaların bir kısmında otizm ve mental gerilik bulgulanmıştır ancak bunlar olmaksızın da pika vakaları görülmektedir. Hastalığın teşhis ve tedavisi açısından bu durum önemlidir, öncelikle otizm ve zeka geriliğinin olup olmadığı test edilmelidir.
Pika hastalığının nedenleri nelerdir?
Vakaların bir kısmında otizm ve mental gerilik bulgulanmıştır ancak bunlar olmaksızın da pika vakaları görülmektedir. Hastalığın teşhis ve tedavisi açısından bu durum önemlidir, öncelikle otizm ve zekâ geriliğinin olup olmadığı test edilmelidir. Bunlar pikanın gelişimsel nedenlerini oluşturmaktadır.
Pikanın yaygın nedenlerinden biri de vitamin ve mineral eksikliğidir. Bu eksikliği gidermek için hastalar karşı konulmaz bir iştahla besin olmayan maddeleri tüketirler.
Pikanın diğer sebepleri; kansızlık, yetersiz beslenme, ailenin ilgisizliği ve sevgisizliğidir. Yeterli ilgi ve bakımı alamayan çocuklarda davranış bozuklukları görülmesi muhtemeldir. Yeme bozukluları da bu tabloda sık rastlanan bir durumdur.
Pika nedeniyle besin olmayan maddeler vücuda alındığı için sağlık açısından oldukça riskli bir hastalıktır. Mide ve bağırsak problemleri görülebilir. Sonuçları zehirlenme ve ölüme kadar varabilir.
Pika tedavisi
Öncelikle vücutta demir veya çinko eksikliği olup olmadığı araştırılmalıdır. Varsa bunun giderilmesi ilaçlarla ve doğal yollarla sağlanmalıdır. Otizm ve zekâ geriliği testleri yapılmalı, gelişimsel bir bozukluk yoksa psikoterapi uygulanmalıdır. Çünkü pika psikolojik zeminli bir yeme bozukluğudur ve bu davranış değiştirilmesi gerektirir. Hastanın yediği maddelere ulaşması mutlaka engellenmelidir. Çocuklar ve aileleri mutlaka bir uzman psikolog desteği almalıdır.