Nefes Darlığının Nedenleri ve Tedavisi
Kişinin zorla nefes alıp vermesi olayına nefes darlığı ya da tıbbi adıyla dispne denilmektedir. Solunum ritminin azalması ya da çoğalması sonucu ortaya çıkar. Bu tür rahatsızlığı olan hastalara bronşlar daraldığı zaman nefes yetmiyormuş gibi gelir ve nefes alıp verirken hırıltılı bir ses çıkartırlar. Nefes darlığı kendine başına bir hastalık değildir ama bir hastalığın habercisi olabilir.
Nefes Darlığının Sebepleri
Zorlu aktiviteler sonucu metabolizmanın aşırı çalışmasından dolayı kişide nefes darlığı problemleri çıkabilir. Böyle durumlarda ortaya çıkan nefes darlıkları normal ve geçici olarak kabul edilmektedir. Nefes darlığının oluşmasına neden olacak bazı hastalıklar arasında; kalp hastalıkları, kalp yetmezliği, obezite, zatürree hastalığı, akciğer kanseri, bronşit, astım hastalığı, zehirlenme, amfizem hastalığı, akciğerde ödem olması, düşük kan basıncı, gırtlak kapağında enfeksiyon olması, kalp zarında iltihap, KOAH hastalığı, kırık kaburgalar, panik atak, karbon monoksitten zehirlenme, akciğer zarında sıvı birikmesi, akciğerde yüksek tansiyon olması, kalpte pompalama sorunun olması ve anemiyi sayabiliriz.
Nefes Darlığının Belirtileri
Fiziksel aktiviteden sonra veya ağır bir iş yaptıktan sonra oluşan nefes darlığı herhangi bir sıkıntı oluşturmaz. Yalnız kişi dinlenme anında nefes almada zorlanıyorsa bu bir hastalığın habercisi olabilir. Nefes darlığı çoğu zaman psikolojik kökenlide olabilir.
Nefes Darlığının Tedavisi
Nefes darlığının tedavisi çeşidine göre farklılık gösterir. Tedaviye başlamadan önce hastadan EKG, fiziksel muayene ve çeşitli tetkikler istenir. Nefes darlığının sebebi solunum yollarından kaynaklanıyorsa yani astım, bronşit gibi hastalıklardan meydana gelmiş ise tedavi için ilaç kullanılır. Rahatsızlığın nedeni kansızlık ise bu sefer hem kansızlık hem de nefes darlığı için ilaç tedavisi uygulaması gerekmektedir. Kalp rahatsızlığından kaynaklanan nefes darlıklarında ilk olarak kalp ile ilgili problemler çözülmelidir. Stres, panik atak ve manik depresif gibi durumlardan kaynaklanan nefes darlıklarında uzman bir psikologdan yardım alınmalıdır. Sigara içiyorsanız sağlığınız için sigarayı mutlaka bırakmalısınız. Nefes darlığı ile başa çıkmak için nefes alma teknikleri öğrenin. İlaç kullanımlarınızı doğru yapın. Bunun içinde doktorunuzdan yardım alın.