Ana Sayfa Sağlık Kortikal Kist Neden Olur ve Tedavisi

Kortikal Kist Neden Olur ve Tedavisi

513
0

Kortikal Kist Neden Olur ve Tedavisi

Çok yaygın bir böbrek kisti olan kortikal kisti böbrekte, renal kortekste bulunduğu için bu ad ile anılmaktadır. Böbreğin dış tarafına doğru büyüyen içi sıvı dolu bir kese şeklindedir. Keseler bir tane de olabilir birden fazlada. Bunlar tek bir böbrekte görülebildiği gibi iki böbrekte birden ortaya çıkabilmektedir. Böbrek kist hastalıklarında en sık rastlanılan kistlerdir. Basit kistler olarak bilinir. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Böbreğin alt ve üst kısmında sonradan oluşan birkaç milim ile 5 – 10 santim arasında olan kistlerdir. Bu kistlerin bilinen en sık nedeni böbreğin süzmeden görevli kanalının tıkanması sonucu geri tarafta idrar birikmesidir. Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre daha fazladır. Kistlerin içinde şeffaf sıvı bulunur. Bu kistler böbrek taşları ve yüksek tansiyon kontrollerinde tesadüfen fark edilir. Kistlerin tümöre dönüşme olasılıkları çok düşüktür.

Belirtileri

Çok ufak boyutlardaki kistler hiçbir şekilde problem yaratmazlar. Bunlar başka sebepler ile yapılan rutin muayeneler sonucu fark edilir. Kistin hacminde büyüme oldukça yan taraflarda veya sırt bölgesinde aşağıya doğru yayılma gösteren bir ağrı oluşur. Bu ağrı genelde keskin değildir. Donuk bir ağrı olarak kendini hissettirir. Kist yeterli derecede büyüdüğü zaman el ile karın bölgesi bastırıldığı zaman kist hissedilir. İdrar yaparken kan veya baloncuk vardır. Ayrıca bunun yanında kişi hipertansiyon sorunları da yaşamaya başlar.

Sebepleri

Bu hastalığa neyin sebep olduğu hakkında kesin bilgi bulunmamaktadır. Böyle bir duruma enfeksiyon, yaralanma ya da genetik faktörlerinin etkin olduğu düşünülmektedir. Bu duruma erkeklerde kadınlardan daha sık rastlanılmaktadır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte bu hastalığın ortaya çıkma olasılığı da artmaktadır.

Tedavisi

Bu kistleri tedavi etmenin birden fazla yolu bulunmaktadır. Uygulanan bu tedavi yöntemlerinin bazıları tek başlarına etkili olurken bazıları da diğer yöntemler ile birlikte uygulanır. Tıbbi tedavilerin yanında uygulanan doğal yöntemlerden sonuç alınabilmektedir ama bu sonuçlar uzun zaman almaktadır. Bu doğal yöntemlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz. Beslenme ve hayat tarzınızda yapacağınız bir değişiklik kistin ne kadar süre kalacağı veya ne zaman tekrarlayacağı ile yakından ilgilidir. Aşırı baharatlı ve yağlı yiyeceklerden, kahve, soda gibi uyarıcı etkisi olan içeceklerden ve işlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız. Sigara ve alkol kullanımı da böbrekler ile ilgili sorunları arttırdığı için bunlardan da uzak durulmalıdır.

Kistin boyutu küçük ve kişide herhangi bir şikâyete neden olmuyorsa doktorunuz 6 ay veya 1 yıl sonra gelmenizi isteyecektir. Yavaş bir büyüme sergileyen kistler kişiyi rahatsız edecek büyüklüğe erişene kadar vücutta kalabilir. Bu hastalık için verilen ilaçlar genelde kisti tedavi etmeye yönelik değildir. Bu ilaçlar sadece kişinin şikâyetlerini azaltmaya yardımcı olurlar. Doktor, tedavi planı hazırlarken antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar verebilir. Diğer bir tedavi şekli ise delme işlemidir. Bu işlem sırasında kist içine bir iğne batırılır ve içindeki sıvı boşaltılır. Büyümesine engel olmak için ise içine alkol verilir. Yalnız kist belli bir süre sonra tekrar sıvı ile dolabilir. Bunun için işlemin belli aralıklar ile devamlı olarak tekrar edilmesi gerekebilir. Kistin açılarak iki ucunun yakılması işlemine ise laparoskopik soyma denir. Bu işlemde hastanede bir gece geçirmeniz gerekmektedir.

Diğer bir tedavi yöntemi ise Çin ilaçlarıdır. Bu doğal tedavi yönteminde küçük paketler şeklindeki ilaçlar böbrek üstüne konulur ve deri üzerinden yavaş bir şekilde emilip kistin küçültülmesi amaçlanır. Bu yöntemin başarıya ulaşması için birkaç seans yapılması gerekmektedir. Bu yöntem zararsız olduğundan özellikle ameliyat istemeyen yaşlı hastalara uygulanmaktadır.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz