Kolesterol Neden Olur – Belirtileri ve Tedavisi
Kolesterol, tüm hücrelerde ve hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunan yağ benzeri bir maddedir. Yüksek kolesterol dediğimiz zaman kötü kolesterolün ( LDL ) kanda birikmesi anlaşılır. HDL ( iyi ) kolesterolün düşük olup, toplam ve kötü kolesterolün yüksek olması risk oluşturmaktadır. Kanda aşırı miktarda olan kolesterol zamanla damar duvarlarında birikir ve bunun sonucunda kalp krizi, inme, damarlarda tıkanma ve böbrek yetmezliği gibi hayatı riske sokan hastalıklar oluşur. Kalp damar hastalıklarının en büyük düşmanı yüksek kolesterol ( LDL ) dir. Kolesterol vücudun hücre yapımında, hormon ve enerji üretiminde kullanılan vücut için gerekli olan bir yağdır. Vücut ihtiyacı kadar kolesterol üretir. Bunun yanında vücut, yediğimiz besinlerden de kolesterol almaktadır. Kolesterol, tek başına hayati bir tehlike oluşturmaz ama vücutta birikmeye başlayınca başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkartır. Şunu belirtmekte yarar var. Kolesterol yağ değildir! Steroiddir. Bunlar kortizon adı verilen iltihapla savaşan maddelerdir.
Yüksek Kolesterolün Belirtileri
Anjin, kalp hastalıkları ve inme gibi vücutta hasar bırakan veya öldüren hastalıkların oluşmasında yüksek kolesterolün rolü büyüktür. Koroner kalp hastalığı sırasında kalbe kan götüren damarlarda daralma meydana gelir. Kolesterol ve atık maddeler arterlerin içinde birikmeye başlar. Damar duvarlarında oluşan bu plaklar kanın geçişini engeller. Bu belirtiler arasında anjin, bacak ağrısı ve kalbe kan götüren damarların daralması görülebilir. Oluşan kan pıhtıları kişide kalp krizine neden olabilir. Gözlerin ya da cildin herhangi bir yerinde görülen sarı lekeler kolesterolün birikmesinden oluşmaktadır.
Yüksek Kolesterolün Sebepleri
Vücutta kolesterolün miktarını etkileyen birçok etken bulunmaktadır. Genetik faktörler, kişinin beslenme alışkanlıkları, aşırı şişmanlık ve stres en başta gelmektedir. Özellikle beslenirken doymuş yağ kullanımı kolesterolün yükselmesine neden olmaktadır. Beslenme sırasında aldığımız yağ türleri ve asitleri kan lipit durumunu yakından etkiler. Sigara kullanılması, spora yeterince vakit ayrılmaması ve alkol tüketimi kolesterolün yükselmesine yetmektedir. Tedavisi bulunan hastalıklarda yüksek kolesterolün nedenleri arasında sayılabilir. Örnekler arasında yüksek tansiyon, şeker hastalığı, böbrek ve karaciğer hastalıkları ve tiroit bezinin az çalışmasını sayabiliriz. Ailede kolesterol ve ona bağlı olarak oluşan hastalıklardan muzdarip birileri varsa buda etkili olmaktadır. Yaş ve erken menopoz durumları da bu rahatsızlığa neden olabilmektedir.
Yüksek Kolesterol Teşhisi
Kolesterolün ölçülmesi kan testleri ile yapılır. Kan testlerinde kandaki kötü kolesterol ( LDL ), iyi kolesterol ( HDL ) ve trigliserit oranlarına bakılır. Kanda bulunan bütün yağların ölçümünün yapıldığı testlerin dışında kötü kolesterol seviyesini ölçen bir testte vardır. Bu test tok karnına yapılmaktadır. Kolesterolde tercih edilen seviye 200 mg / dl’dir.
Kolesterol Nasıl Düşürülür?
İlk olarak kişi hayat tarzında ve beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapmalıdır. Doymuş yağ tüketimi azaltılmalıdır. Balık ve tavuk tüketiminde bu hayvanların derilerini yemeyin. Tüketeceğiniz et az yağlı ve yağsız olsun. Kızartma yemekleri yerine haşlama veya buğulama yiyin. Her gün düzenli olarak taze sebze ve meyveler tüketin. Tam tahıllı gıdalar tüketmeye dikkat edin. Hayatınızdan sporu eksik etmeyin. Aşırı kilonuz var ise kilo verin ve alkol ile sigara kullanımını bırakın.