ALS Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi
Sinir sistemi hastalığı olan ALS ( Amiyotrofik Lateral Skleroz ) aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da adlandırılmaktadır. Merkezi sinir sisteminde bulunan omurilik ve beyin sapının olduğu bölgede nöronların ( motor sinir hücreleri ) yok olmasından meydana gelen bir hastalıktır. Bu hücrelerin yok olması sonucu kaslarda güçsüzlük olur ve erimeye başlar. Hastalık ilerleyici bir özelliğe sahiptir. ALS hastalığında omurilikte kasları besleyen sinirlerin olduğu bölge etkilenir. Bu kısımlarda hastalıktan dolayı sağlıklı sinirlerin yerine sertleşmiş ya da hasarlı dokular gelişmektedir. Böyle olunca da kaslar yeterince beslenemeyecek ve gittikçe küçülüp zayıflayacaktır. Hastalık beyindeki ve omurilikteki motor nöronlara zarar verdiğinden zaman içinde kişi nefes almak, yürümek gibi gündelik hareketlerini yapamayacak ve felç olarak yatağa bağlı hale gelecektir. Motor nöronlar kas hareketlerini koordine eden sinir hücreleridir. Bu hücreler beyin ile kas arasındaki iletişimi sağlayan hücrelerdir. ALS hastalığında bu motor nöron hücreleri yok olur ve kas ile beyin arasındaki iletişim gider. Sonuç olarak kaslar çalışmaz hale gelir.
ALS hastaları ileriki aşamalarda kaslarında hareket yeteneğini kaybetse de görme, işitme, duyma, koku alma ve dokunma gibi duyularını kaybetmezler. Hastalık, duyuları ileten sinirlerde herhangi bir hasara neden olmaz. Hastalığa çocuklarda rastlamak oldukça düşük bir olasılıktır. Hastalık, daha çok 40 – 70 yaşları arasında kendisini belli etmektedir. ALS hastalığı bulaşıcı değildir.
ALS Hastalığı Belirtileri
Başlangıçta hastalık hafif belirti verdiği için çoğu zaman anlaşılamayabilir. Hastalığın ilk başlama yeri kol ve bacaklardır. Kişi bu organlarında kas güçsüzlüğü hisseder. Konuşma, çiğneme ve nefes almada problemler ortaya çıkar. Yutma durumda bir bozulma olduğundan kişinin ağzında tükürük birikmesi oluştuğundan kişi konuşmada zorlanır. Sinirler tarafından uyarı almayan kasların yapısı bozulur. Kol ve bacaklarda incelmeler oluşmaya başlar. El ve ayak kaslarında seğirmeler ve kramplar meydana gelir. Kişide kol ve bacakları kontrol etme olayı kalmaz. Kişi elinde olmadan gülmeye ve ağlamaya başlar. Hastalığın başlangıç belirtileri her hastada farklılık gösterir. Kaslarda zayıflık ilk olarak kas grubunda başlar ve daha sonra diğer kas gruplarına yayılır. Son aşamada solunum kasları etkilenir ve kişi solunum güçlüğü çeker. Kalp kasında herhangi bir hasar meydana gelmez. Göz kasları en son etkilenen organlardır.
ALS Hastalığı Sebepleri
ALS hastalığının neden oluştuğu bilinmemektedir. Hastalığa kalıtsal olarak yakalanma oranı oldukça düşüktür. Genlerin mutasyona uğraması, beyinde oluşan kimyasal dengesizlik ve bağışıklık sisteminde meydana gelen sorunlar bu hastalığın sebepleri arasında sayılabilir. Ayrıca araştırmacılar sigara içen kişiler ile kurşun gibi metal ve kimyasal maddelere maruz kalan kişilerin ALS hastalığına yakalanma olasılığının yüksek olduğunu belirtmektedir.
ALS Hastalığı Tedavisi
Hastalığın oluşma nedeni bilinmediğinden tedavi, belirtilere göre olmaktadır. Tedavide amaç kişinin normal bir yaşam sürmesini sağlamak, istenmeyen durumların ortaya çıkmasına engel olmak ve hastanın rahatlatılmasıdır. İlaç bulunması için araştırmalar devam etmektedir.