Ana Sayfa Sağlık Disk Kayması Nedenleri ve Tedavisi

Disk Kayması Nedenleri ve Tedavisi

529
0

Disk Kayması Nedenleri ve Tedavisi

Disk kayması sırasında omurga kemikleri arasında bulunan süngerimsi madde etkilenir ve oldukça fazla ağrıya neden olabilir. Bacaklar ya da kollarda meydana gelen herhangi bir sinir tahribatına bağlı olarak uyuşukluk, güçsüzlük ve ağrı gibi vücuda olumsuz etkiler yapan durumlar disk kaymasına neden olabilir. Bazı insanlarda bu tür durumlar hiçbir belirti göstermez ama bazı insanlarda belirtiler şiddetli olur ve ameliyat durumu ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan disk ağrıları genel olarak 6 ay içinde geçebilmektedir. Eğer bu süre sonucunda disk ağrınız geçmez ise ameliyat olmanız gerekecektir.

Disk Kayması Nedir?

İnsanlar disklerinin kaydıklarından devamlı bahsedip dururlar ama normalde omurgada yerinden kayan herhangi bir şey yoktur. Disk kayması sırasında omurgadaki kemiklerin her biri arasına oturan disklerden bir tanesi zarar görür. Diskin en dışında kalan tabakada yırtık meydana gelmiştir ve kemiklerde yastık görevini gören süngerimsi iç tabaka dışarı doğru çıkmıştır. Bu çıkıntı bir sinire baskı yaptığı zaman ağrı ortaya çıkar. Ağır işlerde çalışma veya yaşın ilerlemesi ile disk kaymasının olma ihtimali oldukça yüksektir. Disk kayması sırtta oluşan gerilimden meydana gelir.

Disk Kaymasının Belirtileri

Bazen kişilerde herhangi bir belirti görülmez. Disk kayması sinire baskı yaptığı zaman bel ağrısı oluşabilir. Vücudun sinir bölgelerinde güçsüzlük ve uyuşmalar oluşur. Sırtın alt kısmında ya da bel bölgesinde oluşan disk kaymasında siyatik düşünülebilir. Bu ağrının nedeni kalça sinirinde oluşan basınçtır. Kaburganın alt tarafına yakın bir yerde, bel kemiğinde meydana gelen bir disk kaymasının ağrısı uyluğunuza vurabilir. Boyun bölgesinde meydana gelen bir disk kayması, omuzlarda, kollarda ve göğüste ağrı oluşmasına neden olabilir. Bazı insanlarda disk kaymasında omurganın etkilenen yerine göre kas spazmları ve kas ağrıları yaşanabilmektedir.

Bazı durumlarda bacak ile ilgili belirtilerde oluşabilir. Bu belirtiler arasında şunları sayabiliriz. Ağrı birden başlar veya gittikçe ağrı fazlalaşmaya başlar. Ağrı ya aralıklıdır ya da süreklidir. Kişi öksürdüğü, hapşırdığı veya zorlandığı zaman görülen ağrı şiddetli olabilir. Uzun bir süre ayakta kalmak, oturmak, eğilmek veya dönmek ağrının şiddetini arttırabilir.

Sinirden dolayı kaynaklanan belirtiler arasında ise; bacakta dizin arka tarafında veya kalçada başlayan ağrı, ayağa, ayak bileğine ve uyluğa kadar iner ve burada uyuşukluğa, hissizliğe ve karıncalanmaya neden olur. Bacakların her ikisinde veya birinde güçsüzlük meydana gelir. Uylukta ağrı hissedilir. Mesane ve bağırsak kontrolünün kaybı meydana gelir.

Disk Kayması Nedenleri

Sırtın alt bölümünde kalan yerde baskıyı arttıracak veya bu kısmı zorlayacak bükme veya hapşırma gibi ani hareketler disk kaymasına veya çıkıntısına neden olabilir. Yapılan spor aktiviteleri sırtın alt bölgesini zorlayabilir. Uzun bir süre bir yerde sabit bir şekilde oturmak, ağır eşyaları kaldırmak veya çekmek, sırtı çok sık aralıklar ile eğme veya bükme, ağır bir şekilde yapılan fiziki çalışma, egzersizleri düzenli bir şekilde yapmamak, uzun süreli olarak vücudu yorucu egzersizler yapmak, uzun bir süre hareketsiz kalan vücudu birden yorucu egzersizler ile zorlamak, sigara kullanmak, aşırı kilo kaybetme ya da aşırı şişmanlık disk kaymasının sebepleri arasında sayılabilir.

Disk Kayması Teşhisi ve Tedavisi

Disk kaymasında teşhis koymak her zaman düşünüldüğü gibi kolay olmayabilir. Doktor ilk olarak size ağrı ile ilgili birtakım sorular soracak ve size fiziksel bir muayene yapacaktır. Sırt üstü yattığınız bir durumda bacaklarınızı yukarı kaldırıp düz tutmanızı isteyebilir. Bacağınızı kaldıracağınız mesafenin 3/2 sinden önce siyatik ağrınız ortaya çıkıyorsa sizde bu durum bir disk kaymasının olduğunu gösterir. Bu ağrı genel olarak 6 hafta içinde geçer ama ağrınız daha fazla sürüyorsa bir doktora başvurmanız iyi olacaktır. Omurganızın bir MR’nın çekilmesi gerekebilir. Eğer sizde bir disk kayması oluşmuşsa bu MR’ da görülecektir.

Kaymış diskler genelde zaman içinde kendiliğinden iyileşir. Yalnız çok az bir kimsede ameliyatlık bir durum ortaya çıkar. Disk kaymasında tıbbi yardım alabileceğiniz gibi evde de kendi kendinize bazı önlemler alabilirsiniz. Ağrıdan kurtulmak için 15 – 20 dakika ısıtma yastığı kullanabilir veya ılık duş alabilirsiniz. 2 – 3 saatte bir havluya sarılmış olan buz paketi de kullanabilirsiniz. Kiloluysanız zayıflayın ve kilonuzu normal bir düzeyde tutun. Bu belinizdeki yükün azalmasını sağlayacaktır. Yerden bir şeyler kaldıracağınız zaman sırtınıza yüklemeyin. Onun yerine bacaklarınızı kullanın. Egzersiz yapmayı bırakmayın. Her 2 – 3 saatte bir 10 – 20 dakika süreler ile düz alanda kısa mesafeli yürüyüşler yapmalısınız. Yalnız bu hareketi bacak ağrınız yok ise yapın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz