Ana Sayfa Sağlık Demir Eksiliğinin Belirtileri,Demir Eksiliği Nedenleri,Demir Eksikliği Teşhisi,Demir Eksikliği Tedavisi,Vücuttaki Demir Eksikliği Ne...

Demir Eksiliğinin Belirtileri,Demir Eksiliği Nedenleri,Demir Eksikliği Teşhisi,Demir Eksikliği Tedavisi,Vücuttaki Demir Eksikliği Ne İfade Eder?

429
0

Vücuttaki Demir Eksikliği Ne İfade Eder?

Aneminin başlıca nedenlerinden bir tanesi vücutta demir eksikliğinin olmasıdır. Demir mineralleri kanla beraber oksijenin taşınmasına yardım eden kırmızı kan hücrelerinin üretiminde kullanılmaktadır. Vücutta yeterli düzeyde demir olmaması bu hücrelerin üretimini olumsuz şekilde etkileyecektir. Belli bir süre sonra hücre sayısı azalmaya başlayacaktır. Kırmızı kan hücrelerin miktarı azaldıkça organlara ve dokulara kan ile birlikte taşınan oksijen miktarı azalacaktır. Oksijenin azalması vücut organlarının görevlerini yerine getirememesine neden olacaktır. Belli bir düzeyden sonra demir eksiliği kendini gösterecektir.

Demir Eksiliğinin Belirtileri

Vücuttaki demir eksiliği fark edilmeyecek kadar hafif olabildiği gibi kişinin günlük işlerini etkileyecek düzeyde de olabilmektedir. İlk başlarda hafif düzeylerde hissedilen demir eksikliği vücudun bu minerale ihtiyacı arttıkça ve demir eksikliği anemiye yol açtıkça şiddetlenecektir. Demir eksiliği durumunda görülen belirtileri şöyle sıralayabiliriz. Aşırı derecede yorgunluk, halsizlik ve enerji azlığının olması demir eksikliğinin en belirgin özelliğidir. Dokulara ve organlara giden oksijende azalma oldukça vücut yeterince enerji üretemeyecektir ve bundan dolayı da kişi kendisini halsiz ve zayıf hissedecektir. Dikkat toplamada zorluk ve asabiyet ortaya çıkacaktır. Kişinin cildi normal renginden daha soluk görünecektir. Dudaklar, ağzın içi ve diş etleri solgunlaşabilir. Nefes problemleri ortaya çıkacaktır. Demir eksiliği yüzünden nefesinizin daralması sizin daha çok nefes alıp vermenize neden olacaktır. Ara ara çarpıntı yaşanması demir eksikliğinin işareti olabilir. Nedeni ise kalp, dokuların artan oksijen miktarını karşılamak için daha fazla çalışmaktadır. Yenmeyecek şeylere karşı aşırı istek duymakta demir eksikliği belirtilerinden birisi olabilir. Bu durum genellikle çocuklarda daha sık görülmektedir. Kanda oluşan oksijen yetersizliği sinir sistemini de olumsuz etkiler. Kişide nedensiz kaygı ve sinirlilik durumları ortaya çıkar. Demir eksikliği demir eksikliği anemisine döndüğü zaman kişide saç dökülmeleri görülür. Vücut, az olan oksijeni hayati organlara kullandığı için saç köklerine gönderdiği oksijenden feragat edecektir. Tırnaklar kırılganlaşır ve zayıflar. Eller ve ayaklar soğuktur. Baş dönmesi görülür. Kişi, bacaklarında karıncalanma duyar.

Demir Eksiliği Nedenleri

Vücuttaki demir eksikliğinin birden fazla nedeni olabilir. Hamilelik döneminde kadınlar daha çok demire ihtiyaç duyarlar. Diğer bir neden ise kadınların ağrılı ve çok kanamalı geçen regl dönemleridir. Vücudun kaybettiği fazla kan yüzünden vücut demire ihtiyaç duyar. Kişinin çok sık aralıklar ile kan bağışı yapması ve kanamalı mide ülserinin olması da demir eksiliğinin bir başka nedenidir. Hayvansal gıdalardan alınan demir bitkisel gıdalardan alınan demire oranla daha çabuk emilir. Vejteryan bir beslenme şeklini benimseyen kişilerde demir eksiliğinin görülmesi oldukça yüksek bir olasılıktır. Asit reflü ve peptik ülser tedavisi sırasında kullanılan ilaçlar demir emilimi üzerinde olumsuz durumlara neden olabilir.

Demir Eksikliği Teşhisi

Kişiye çeşitli kan testleri yapılır. Bu testler arasında şunları sayabiliriz. Kanda oksijenin taşınmasından sorumlu olan hemoglobinin ölçülmesi için hemoglobin testi yapılır. Kırmızı kan hücrelerinin kan hacmine göre durumunu ölçen hematokrit testi. Vücuttaki kan hücrelerin miktarını öğrenmek için tam bir kan sayımı testi. Vücutta ne kadar demir olduğunu öğrenmek için serum ferritin testi, demir miktarını öğrenmek için serum demir testi yapılacak testler arasında bulunmaktadır.

Demir Eksikliği Tedavisi

Yapılan testler kişide ki demir miktarını belirleyecektir. Demir eksikliğinin neden kaynakladığına göre tedavide değişiklik gösterecektir. Mide ülserinden kaynaklanan bir demir eksikliği söz konusu ise bu durumda mide ülseri tedavi edilecektir. Demir eksikliği düzensiz beslenmeden kaynaklanıyorsa o zaman demir içeren besinlerin tüketilmesine yönelik bir beslenme yapılmalıdır. Vücutta ki demir eksikliğini kişi beslenmesine dikkat ederek ortadan kaldırabilir. Vücutta demir eksiliği var diye de bilinçsiz bir şekilde demir alımı yapılmamalıdır. Çünkü fazla miktarda alınan demir bu sefer vücutta birikme yapar. Bu durumda vücutta hayati sorunlara neden olabilir. Örneğin; demirin karaciğerde birikmesi siroz hastalığına neden olabilmektedir. Bundan dolayı doktorun önerdiği dozlarda vücuda demir alınması en sağlıklısıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz