Ana Sayfa Sağlık Chtitosan (Kitosan) Nedir?

Chtitosan (Kitosan) Nedir?

271
0
kitosan

Chtitosan (Kitosan) dünden bugüne yağların bağlanmasına ve vücutta birikim yapmasına engellemekte etkili madde olarak bilinmektedir. Vücuttaki yağların yok edilmesi açısından doğal bir bulunması açısından yağ yakıcı rolü üstlenebilir.

 

Deniz kabukluları karides, yengeç ve ıstakoz gibi canlıların dış iskeletlerinden yapılan chitosan (kitosan) mantar hücrelerindeki dış duvarlarda yer alan polisakkarit kitin’den da alınmaktadır.

Chtitosan (Kitosan) Tarihi

 

Kitosan ilk olarak ‘’kitin’’in Fransa’da tüketilmesi sonrasında profesör Braconnot tarafından keşfedilmiştir. Tarihi 1811 yılına kadar dayanmasının yanı sıra bir takım araştırmalar neticesinde mantarların üzerinde Braconnot bir araştırmayı yaparken, sonrasında kitin olarak isimlendirilecek bir şeyin izolesini gerçekleştirdi.

 

Böceklerin yapısındaki gibi aynı şekilde bitkilerinde yapısında yer alan benzer nitelikte bir madde yer aldığını kaydederken, böcekler üzerine de bir makale yazarak şaşkınlık veren maddenin ise kitin olduğunu belirtmiştir.

 

Kitin keşfedilmesinden sonra ise sahnede bu sefer chitosan yerini aldı. Kitin ile bir takım denemeler yerine getirilirken Rouget tarafından keşfedilmiş oldu. Kitin bileşiğinin çözülmesi açısından kimyasal ve sıcaklık tedavisi ile manipüler edilebilecek olduğunu belirledi. Daha sonrasında ise 1869 yılında Leddehorse kitin için glukozamin ve asetik asitten meydana geldiğini saptamış oldu.

 

Chitosan (Kitosan) Ne İçin Kullanılmaktadır?

 

Kitin uzun bir süredir doğadaki ikinci en bol polimeri olarak görülmektedir. Sadece kabuklularda olmamakla birlikte böcek kabukları ve mantar hücrelerinin duvarlarında da yer almaktadır. Kabuklulardan var olan kabuklarının çıkarılmasından sonra rafine edilerek kitin konumunda olan Chitosan (Kitosan) hazırlanmaktadır. Daha sonrasında kabuklar deasetile ya da birleşik atkif şekilde yağ banyosunu sağlamakta olan spesifik kimyasal gruplarının içerisinden sıyrılması ile toz halinde öğütülmektedir. Yağı emilebilmesi yönüyle de yağ kaybındaki artışında etkin bir rol üstlenen ana özellik olduğu söylenebilir.

 

Chitosan (Kitosan)’la bağlantısı bulunan bir takım fonksiyon ya da kullanımı mevcuttur. Söz konusu uygulamaların neticesinde Kitosan besin takviyesi olarak pazarlanmaya başlanmıştır. Aynı zamanda boyaların, gıdaların ve makyajın kalınlaştırılmasında kullanılır.

 

Bundan dolayı Chitosan (Kitosan) bu dönemlerin bir kilo kaybı yaşanması için hap olarak kabul edilmiş olsa da, 1811’den sonra bugünlere kadar kabul görülmesini bilmiştir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz