Boyunda Beze Oluşumu ve Tedavisi
Boyunda oluşan bir beze birçok hastalığın belirtisi olabilir. Boyunda oluşan bezenin nedenini saptayarak ona göre bir tedavi uygulamak için erken müdahale şarttır. Boyunda beze her yaş grubundan insanda görülebilir. Bezeler iltihap kaptığı zaman hassaslaşır. Bazı bezeler lenf genetik ya da lenf düğümleri ile ilgili bir konu olabilir.
Lenf Düğümlerinin Büyümesi Sebebiyle Oluşan Bezeler
Boyunda beze oluştuysa buna genellikle lenf düğümlerinde ki büyümeler neden olmuştur. Lenf düğümleri iltihap sonucu oluşur. Enfeksiyon ile savaşan lenf düğümleri büyür ve şişer. Yalnız lenf düğümleri sadece enfeksiyon sonucu şişmez. Diğer yaygın nedenler arasında şunlar bulunur.
Bakteri Kökenli Bezeler
- Streptokok boğaz ağrısı streptokal bakterinin sebep olduğu bir hastalıktır. Solunum ya da fiziksel yollar ile bulaşan hastalığın en yaygın nedenleri arasında; baş ağrısı, ateş, boyun ve boğaz bölgesinde görülen şişmelerdir.
- Kedilerin tırmık atması sonucu oluşan kedi tırnağı hastalığı enfeksiyonlu bölgede şişliğe ve lenf düğümlerinin şişmesine neden olur.
- Bademciklerde oluşan iltihabi durumlar, faranjit, tüberküloz boyunda lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilir.
Virüs Kökenli Bezeler
- AIDS hastalığı bağışıklık sistemini tehlikeye sokan bir hastalıktır. Belirtileri gribin belirtilerine çok benzer. Ciltte döküntüler, ateşlenme ve lenf düğümlerinde şişmeler olur. Bazen hastaların vücudunun birkaç farklı bölgesinde şişkinlikler göze çarpar.
- HIV virüsünün olması. Bu hastalığın belirtileri arasında, ateş, halsizlik ve daha ileriki aşamalarda lenflerde şişmeler görülür.
- Kızamıkçık ve uçuk virüsleri de leflerde şişmelerin olmasına sebep olabilir.
Kanser Kökenli Bezeler
- Lenf düğümlerinde oluşan kötü tümörler Hodgkin Lenfoma olarak bilinir. Bu kanser hastalığı devamlı olarak bölünen lenfosit hücrelerinden dolayı oluşur. Lenf düğümleri dalakta, karaciğerde, kemik ve boyun bölgesinde bulunmaktadır.
- Akyuvarlarda tümör meydana gelmesi lösemi kanserini işaret eder ve boyun dâhil olmak üzere bütün vücutta kümelenir. Şişkinlik ve beze görülür.
- Alerjik reaksiyonlarda lenf düğümlerinin şişmesinde etkili olabilirler.
Şişmiş Tükürük Bezleri Sebebiyle Oluşan Bezeler
Boyu bölgesinde rastlanılan bezeler çoğunluk olarak tükürük bezlerinde oluşan iltihaplardan kaynaklanmaktadır. Tükürük bezlerinin şişmesi ya bakteri kökenlidir ya da kanserden dolayı şişmiştir.
- Kabakulak hastalığında da kulak altında ki tükürük bezlerinde şişmeler görülebilir. Bu hastalık virüs kökenli bir hastalıktır.
- Tükürük bezlerinde oluşan tümörler beze oluşmasına neden olabilir. Bu tümörlerin görüldüğü hastalıklar siroz, tükürük bezi iltihabı ve Sjögren sendromu hastalıklarında görülmektedir.
- Tükürüp bezi taşları kanal akışını tıkadıkları için tükürük akışı engellenir. Bu durum tüm boynun şişmesine neden olur. Şişkinlik genellikle boynun alt bölgesinde, kulaklar ve çene bölgesinde oluşur.
Büyüyen Tiroit Bezleri Sebebiyle Oluşan Bezeler
Soluk borusunun arka tarafında bulunan kelebek benzeri olan bu bezlerdeki herhangi bir şişkinlik boyunda şişmeye neden olur.
- Guatr hastalığının olması boyunda bezeye neden olabilen bir hastalıktır. Guatr hastalığında düşük ya da yüksek tiroit üretiminden dolayı oluşan bir şişme söz konusudur.
- Aşırı tiroit üretiminden dolayı oluşan ve bağışıklık sistemi hastalığı olan Basedow hastalığının varlığı da bezelerin sebebi olarak gösterilebilir.
- Tiroit bezi hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde büyümesi sonucu ortaya çıkan tiroit kanseri boyunda şişmelere neden olur.
Boyun Bezesinin Tedavisi
Boyunda oluşan bezelerin tedavisi sırasında bu bezelere neden olan esas hastalığın belirlenmesi gerekmektedir. Eğer kişide inatçı ve şişmiş bezeler bulunuyorsa bu durumda bir doktora başvurulmalıdır. Boyundaki bezenin oluşumu bir iltihap sonucu ise kişi antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilebilir. Yalnız beze daha ciddi hastalıkları işaret ediyorsa o zaman kemoterapi, hormon tedavisi ya da ameliyat gerekebilir.