Ana Sayfa Sağlık Bebeklerde Egzama Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Egzama Belirtileri ve Tedavisi

381
0

Bebeklerde Egzama Belirtileri ve Tedavisi

Egzama, ciltte meydana gelen alerjik bir hastalıktır. Aile geçmişinde egzama olanlar, çeşitli besin grupları, kimyasal maddeler, deterjanlar, stres, kozmetik malzemeler, pudra, bebeğe giydirilen yünlü giysiler alerjiye yol açabilecek etkenler arasındadır. İnek sütü ile beslenmeye başlayan bebeklerde de alerjik reaksiyon egzamaya neden olabilir. Bundan dolayı bebeklerin mümkünse anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. 6 aylık – 2 yaş arasında ki çocuklarda egzama görülme olasılığı daha fazladır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde egzamaya daha az rastlanılmaktadır. Egzama, genellikle çocuk 5 yaşına gelince kendiliğinden geçer. Bazı çocuklarda tekrarlama riski vardır.

Egzamanın Belirtileri

Egzama, ilk olarak yanaklarda meydana gelir ve daha sonra bütün vücuda yayılan bir alerjik hastalıktır. En belirgin özelliği ciltte kızarıklıklar olmasıdır. Daha sonra bu kızarıklık ciltte kabuklanmaya ve ardından da dökülmeye yol açar. Kabukların rengi kahverengidir. Yanaklarda, alın, bacaklar, kollar ve kulak arkasında daha fazladır. Bebeklerde egzama en çok yanak kısmında görülür. Egzamanın olduğu yerlerde şiddetli bir kaşıntı ve yanma meydana gelir.

Egzama Tedavisi

Egzama vakalarının çoğunda tıbbi yardım gereklidir. Çok az bir kısmı kendiliğinden geçmektedir. Egzama olan yerler için krem tedavisi uygulanmaktadır. Eğer egzama olan yerler enfeksiyon kapmış ise o zaman antibiyotik tedavisi uygulanır.

Tıbbi tedavinin yanında evde uygulanacak bazı önlemler ile de egzamanın önüne geçebilirsiniz. Egzama görülen yerleri yıkarken sabun kullanmayınız. Suyla da fazla temas ettirilmemesi iyi olacaktır. Ayrıca bebeğinizi bu dönemlerde çok sık banyo yaptırmayınız. Nedeni ise su ve sabunun sürekli olarak cilt ile temas etmesi ciltte kurumaya neden olacaktır. Bebeğin banyosu mümkün olduğu kadar kısa tutulmalıdır. Bebeğin saçlarını yıkarken şampuan yerine yumuşak bir sabun kullanılmalıdır. Egzama görülen yerleri bebek yağı ile masaj yaparak ovalayınız. Nemlendirici kremi bebeğin banyosundan hemen sonra uygulayınız. Çocuğunuzu aşırı sıcak ve soğuk havalarda dışarı çıkarmayınız. Bu tür havalarda egzama artabilir. Evdeki ortamın devamlı nemli olmasına özen gösterin. Çocuğunuzun tırnak bakımını düzenli olarak yapınız ve tırnaklarının kısa olmasına dikkat ediniz. Çocuğunuzu fazla giydirerek terlemesine izin vermeyin. Çünkü terleme egzamayı kötü etkiler. Bebeklerinize pamuklu giysiler giydiriniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz