Bağırsak Düğümlenmesinin Sebepleri ve Tedavisi
Bağırsakların birbiri içine girmesi durumuna bağırsak düğümlenmesi veya tıpta ki adı ile “ İnvajinasyon “ adı verilir. Bu rahatsızlık ile birlikte bağırsağın içeriğinde bulunanlar bağırsakların içinde ilerlemeye engel olurlar. Bu durumda bağırsak içeri doğru çekilerek kan akımı bozulur ve bu bölgenin canlılığı biter. Düğümlenme sonucu bağırsak duvarında şişlik, hassasiyet ve kan dolaşımında aksamalar olur. Eğer bağırsağın dokusunda kanama meydana gelirse burada delinme veya iltihabi durum meydana gelebilir. Duruma göre kişide sıvı kaybı ve şok görülür. Böyle bir durumda kişiye acil olarak müdahale edilmelidir. 6 – 9 aylık bebeklerde sıkça görülen bu durum erkek bebeklerde daha sık olmaktadır.
Bağırsak Düğümlenmesi Sebepleri
Hastalığın tam olarak sebebi bilinmiyor. Yalnız bu duruma viral enfeksiyonların neden olduğu düşünülmektedir. Hastalıktan önce kişi üst solunum enfeksiyonu geçirmiş de olabilir. Bazen de bağırsağın içine polipler, lenf düğümleri ve kitleler girerek bağırsağın düğümlenmesine neden olabilmektedir. Bağırsakların birbirine girmesinden dolayı buradaki kan dolaşımı bozulur, ödem görülür ve şiddetli ağrılar vardır. Bazen bu ağrılar kramplara neden olur.
Bağırsak Düğümlenmesi Belirtileri
Hastalığın ilk belirtisi ani bir şekilde ortaya çıkan karın ağrısıdır. Ardından kişide huzursuzluk, kusma ve kanlı ishal görülür. Ağrıların sıklığı ve şiddeti zamanla artar. Bu durumu bebeklerde gözlemlediğiniz zaman bebek, ağrısından dolayı bacaklarını karnına doğru çeker ve bebeğin çok ağrısı olduğundan bebek belli bir zaman sonra halsiz düşer.
Bağırsak Düğümlenmesi Tanısı ve Tedavisi
Hastanın acil olarak karın bölgesi grafisi çekilir. Bu görüntü ile bağırsakta delinme ya da tıkanma var mı diye bakılır ve ona göre teşhis konur. İç içe geçen bağırsaklar ultrasonografi yöntemi ile de görülebilir. Bazen bu durumu teşhis etmek için baryumlu kolon grafisi de çekilebilir. Tedavi sırasında hastanın genel durumu düzene sokulmalıdır. Kusması var ise midesinde ki besinler bir sonda ile çıkartılmalıdır. Damar yolundan hastaya sıvı ve antibiyotik verilmelidir. Baryumlu kolon grafisi tedavide de kullanılan bir yöntemdir. Diğer bir tedavi şekli olarak düğümlenmiş bağırsaklara cerrahi girişim yapılabilir. Bağırsakta ölen bölümler çıkarılır. Bağırsak hareketleri tam düzelene kadar hasta damardan beslenir. Bağırsak düğümlenmesinin neden olduğu bilinirse tedavide ona göre yapılacağı için başarı oranı oldukça yüksek olacaktır.