Nefrotik Sendrom – Nedenleri ve Tedavisi
Nefrotik sendromu kandaki proteinin özellikle de albüminin idrara sızması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Kandaki sıvının azalması ve dokulara geçmesi neticesinde dokularda ödem meydana gelir. Bazı durumlarda bacakların alt kısmından sıvı akabilir. Böbrekler fazla tuzu atamayacağı için su toplanması artacaktır. Böbrekler, kanda bulunan fazla sıvı ve atık maddeleri süzerek bunların vücuttan atılmasını sağlar. Kanda bulunan bir protein olan albümin normal şartlarda bu atıklar gibi böbrekten idrara geçmez. Eğer kişi kronik bir böbrek hastalığından muzdarip ise bu durumda böbreğin süzme mekanizması iyi çalışmadığından albümin idrara sızma yapar. Albümin sıvı miktarını azalttığı için kanda ki sıvı miktarı azalacaktır ve aşırı olan vücut sıvısı dokulara akacağından ödem ve su tutulması meydana gelecektir. Ayrıca bu sendrom yüzünden kandaki kolesterol düzeyinde artış gösterecektir.
Nefrotik Sendromun Belirtileri
Hastalığın ilerlemesi ile birlikte böbreklerde hasar meydana gelir. Nefrotik sendromun belirtileri arasında şunları sayabiliriz.
- İdrarın köpüklü olması, iştahta belirgin bir azalma, yüz, kol ve karın bölgesinde şişlikler, beslenmeden kaynaklanmayan kilo alımı, idrar yapmada zorlanma, öksürük, ateş ve baş ağrısı, idrarın kanlı gelmesi, havale geçirme, karnın sağ ve sol kısımlarında ağrı, nefes almada zorluk, yüksek ateş, çok az idrar ya da idrar olmaması,
Nefrotik Sendromunun Sebepler
Hastalık birçok hastalıkla beraber ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıkları şöyle sıralayabiliriz. Daha çok çocuklarda rastlanılan minimal değişim hastalığı. Şeker hastalığı. Amiloidoz adlı proteinin dokularda birikmesi. Böbrek damarında kan pıhtılaşması. Kalp yetmezliği. Bağışıklık sistemi hastalıkları. Kanser ilacı kullananlar. Ağrı kesici ilaçları uzun süre kullananlar. Madde kullananlar.
Nefrotik Sendromun Tedavisi
Hastalığın tedavisini yapabilmek için böbrek hasarına neden olan sorunu bulmak gerekir. İdrarda bulunan protein ortadan kaldırılmalıdır. Değişik ilaçlar kullanılabilir. Tedavide kullanılan ilaçlar genellikle kortizon kökenlidir. Eğer hasta bu ilaçlar ile tedaviye cevap vermez ise damardan ilaçlar verilebilir veya farklı ilaçlar denenebilir. Kişinin beslenme düzeninde birtakım değişiklikler yapması gerekecektir. Kişi mümkün mertebe proteini yağsız etlerden almalı, yağ ve kolesterol alımını en aza indirmeli ve vücutta ödem olmaması için tuz alımı azaltılmalıdır.