Ana Sayfa Sağlık YORGUNLUĞUN EN ÖNEMLİ NEDENLERİ

YORGUNLUĞUN EN ÖNEMLİ NEDENLERİ

422
0

YORGUNLUĞUN EN ÖNEMLİ NEDENLERİ

Yaşadığımız dönemin en önde gelen sıkıntılarından biri de yorgunluktur. Pek çoğumuz günlerimizin yorgun geçmesinden ve bunun sebebinin ne olduğunu bilmemekten yakınırız. Sabah sıcak kalktığımız zaman  güne yorgun başladımız halde çalışmak mecburiyetinde olmak fena halde canımızı sıkar. Bu durumun nedenini araştırıp derhal üzerimizdeki bu yorgunluk halini atmak isteriz. Her yaştan insanı olumsuz yönde etkileyen bu durumun çeşitli nedenleri vardır.
Işte yorgunluğun temel nedenleri:

1)Hareketsiz Yaşam
Yorgunluğun en önemli nedenleri arasında günlük yaşantımızın pasif ve hareketsiz geçmesi gelmektedir. Ancak hareketli bir yaşam tarzı edinmek bu açıdan son derece önemli bir husustur. Yapılan araştırmalar düzenli yapılan egzersiz hareketleri ile yorgunluk hissinin giderilebileceğini göstermektedir. Tüm bunlarla birlikte düzenli bir şekilde egzersiz yapmak yalnızca yorgunluğa azaltmamakta, aynı zamanda kalp ve damar sisteminin daha düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

2)İş Temposunun Yoğunluğu ve Tatil Yapamamak
Yoğun bir iş temposundan sonra yapacağınız tatilin vücudunuzu dinlendirme açısından önemli bir etkisi vardır. Yoğun çalışmaya bağlı olarak beyin yorgunluğu başlamakta, dolayısıyla tatil ihtiyacı da açmaktadır. Ancak yaptığınız tatilin bedenen ve ruhen dinlendirici olması, bilgisayar başında ve telefon görüşmeleri ile geçmemesi gerekmektedir. Zira bu şekilde işinize tatile geçirmiş olur ve yaptığınız tatilin hiç bir anlamı kalmaz.

3)Kahvaltısız Bir Gün
Siz gece uyurken karaciğerinizin enerji deposu boşalmaya uğramaktadır. Bir diğer anlamda vücudunuz gece uyurken de enerji tüketimine devam etmektedir. Bu nedenle sabah kalktığınızda vücudunuz, bir kısmı boşalmış olan enerji deposunu dondurma gereksinimi duymaktadır. Iyi bir kahvaltı yapılmaması halinde vücudunuz gerekli yakıtı alamadığından dolayı kan şekeri düşmekte, bu durum da gün boyu yorgun kalmanıza sebep olmaktadır. Bu durumdan kurtulmak için düzenli kahvaltı yapmayı alışkanlık haline getirmeniz gerekmektedir.

4)Düzensiz Uyku
Vücudumuzda melatonin adı verilen bir hormon bulunmaktadır ve bu hormon, hücrelerin yenilenmesi ve onarılmadından sorumludur. Melatonin hormonu, karanlık ortamlarda 22.00-04.00 saatleri arasında salgılanmaktadır. Bu hormon, uyuyan bireylerde yetersiz miktarda salgılanmakta ve yorgunluğa neden olmaktadır. Yani bir anlamda gün içerisindeki yorgunluklara sebep olan nedenlerden biri de düzensiz uykudur. Bu durumun önüne geçebilmek için günde 6-8 saat arası uyumak gerekmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz