Yelken veya yelkencilik olarak adlandırılabilir. Yelken sporu yelken kullanarak, suyun üzerinde tekneyle yol almaktır. Çok eğlenceli olan bu deniz sporu gezi amaçlıda yapılabilmektedir. Yelken sporu insanları şehrin kalabalığından ve yoruculuğundan uzaklaştırmak ile birlikte deniz ile buluşmalarını da sağlar. Bu buluşma esnasında insan fazlaca özgürlük hissine kapılır. Vücutta adrenalin hormonunu devreye sokan yelkenli sporu sporcuda heyecan ve keyif duygularını aynı anda uyandırır. Normalde yapılan tüm sporlar için teknik bilgi gerekiyorken, yelken sporu için fazla bir teknik bileğiyle ihtiyaç duyulmaz.
YELKEN SPORUNU YAPMANIN FAYDALARI NELERDİR?
Yelken sporu yapmak, kişinin doğa ile bütünleşmesini sağlar. Denizde doğanın kusursuz maviliğini tadan kişi kendini huzurlu ve iyi hisseder. Yelken sporunu yaparken, kişi kendine olan güvenini geliştirirken, diğer insanlar ile uyum içinde olmayı da öğrenir. Yelken sporu yapmak zekanın gelişmesi ve sorumluluk alma duygusunun gelişmesini de sağlar. Aynı zamanda kişiyi geliştirirken yardımlaşma duygusunu da pekiştirir. Yelken sporu kişiyi sosyalleştirir aynı zamanda kurallara uyma özelliğini de geliştirir. Yelken sporunu yaparken kazanma duygusu devreye girdiği için kişiyi alanında ya da farklı bir alanda başarıya iter.
YELKEN SPORU NASIL YAPILIR?
Yelken sporunu yapmaya başlamadan önce, tüm anlarda ihtiyaç duyabileceğiniz bilgileri kavramalısınız. Bu bilgiler tekneye adım atmanızdan itibaren ihtiyaç duyabileceğiniz türde bilgiledir. Bu bilgilerin amacı ise tamamen güvenliğinizi sağlamaktır. Aynı zamanda yelken sporunu yaparken sizi güvende hissettirecektir. İlk adım olarak tekneye bindikten daha sonra dümen ve yelkeni kullanarak rüzgara karşı yelkeni hareket ettirmeniz gerekecektir. Burada rüzgar gücü ile yelkeni dilediğiniz noktaya doğru hareket ettirmeyi başardığınız taktirde, bu işi başarabiliyorsunuz demektir. Yelkenli sporunda, tekne ve parçaları, ekipman ve aksesuarları, arma, yelken ve kişinin dengeli uyumu olabilmesi ilk kurallardan biridir. Deniz trafiği ile ilgili de bilgi almanız burada önemli bir husustur. Zira yelken sporunu yaparken, önemli ve ciddi kazalara da yol açabilmeniz mümkündür.
YELKENE BİNİLDİĞİ ANDAN İTİBAREN İLK HAZIRLIKLAR NELERDİR?
Öncelikle kişinin psikolojik olarak kendini rahat ve hazır hissetmesi bu hususta ilk kurallardandır. Daha sonrasında teknik işlemlere geçilir. Bunlardan ilki makineyi ısıtmaktır. Makinenin ısınması burada önemlidir.. Özellikle havaların soğuk olduğu zamanlarda makine yağı donduğunda, makine devir-daim işlemi gerçekleştirmez. Makinenin sıcaklığı arttıkça içinde ki yağda ısınmış olduğu için devir-daim işlemi gerçekleşebilir.
YELKEN YARIŞLARI NASIL YAPILIR?
Yelken sporu yarışları, şamandıralarda belirlenmiş 10-20 millik güzergahta yapılmaktadır. Yarışmacılar yelken sporunu yaparken yarışmacılar bu çevrede dolaşmaktadırlar. Yelken sporunu yapacak olan yarışmacılar öncelikle yerlerini alırlar ve daha sonrasında denizden ya da karadan rop atışı ya da bayrak ile yarış için start verilir. Bu starttan sonra yarışmacılar belirlenen güzergah üzerinde yarışlarını tamamlamak için harekete geçerler.
YELKEN YARIŞLARINDA KURALLAR NEDİR?
Yarış esnasında yelkenlilerin çarpışmaması ve herhangi bir kazaya sebebiyet vermemesi gerekir. Bu önemli bir kuraldır. Eğer yelkenliler çarpışmış ise, çarpışan yelkenliler için ceza yaptırımı uygulanır. Bu yaptırımda dönüşler olur ve eğer dönüşlere uyulmaz ise yarışçılar elenir. Bir diğer kural ise rüzgarı soldan alan yelkenliler sağdan alanlara yol vermek zorundadırlar. Start anı dışında rüzgar üstü olan yelkenli, rüzgar altı olan yelkenliye yol verme zorunluluğuna sahiptir. Yarış esnasında önde giden tekneler kavança ya da tramola yapamazlar. Bu eylemleri gerçekleştiren tekneler diğerlerinden uzak durmak zorundadılar.