Ana Sayfa Sağlık PROSTAT KANSERİ NEDENLERİ VE TEDAVİSİ

PROSTAT KANSERİ NEDENLERİ VE TEDAVİSİ

444
0
PROSTAT KANSERİ
Prostat bütün erkeklerde bulunan bir üreme organdır ve sperm yapımından sorumludur. Bu bezde meydana gelen kansere prostat kanseri denir. Erkeklerde en sık görülen kanser türü prostat kanseridir. Özellikle erkekle de kansere bağlı ölümler arasında ikinci sırayı almaktadır. Yaş ilerledikçe bu kanserin görülme riski artmaktadır. Prostat kanserinin nedeni bilinmemekle birlikte tetikleyen bazı faktörler tespit edilmiştir. Prostat kanserinin nedenleri:
  • Yaş en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Genç yaşlarda karşılaşılma olasılığı oldukça azdır. 45 yaş üstü kişilerde daha sık rastlanır. Özellikle kişi 70 yaşını aştıysa neredeyse %92 civarı risk söz konusudur.
  • Genetik faktörlerin etkisiyle prostat kanserine yatkınlık artmaktadır. Özellikle kişinin erkek kardeşinde prostat kanseri öyküsü söz konusuysa kişide de görülme olasılığı oldukça yüksektir.
  • Beslenme diğer kanser türlerinde olduğu gibi prostat kanserinde de belirli bir düzeyde etkiye sahiptir. Hayvansal yağ ve gıda tüketimin fazla olduğu insanlarda prostat kanseri riski daha fazladır.
  • Bunlar dışında vitamin eksiklikleri ( A ve D) ve hormonların etkiliği olduğu tespit edilmiştir.
PROSTAT KANSERİ BELİRTİLERİ
Prostat kanseri bazı hastalarda herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bunun dışında genellikle idrar yaparken yaşanan problemler, ereksiyon zorluğu çekme , menide veya idrarda kan genel belirtileridir . Daha nadir olarak sırt, bel, kalça ve uyluk ağrıları gibi belirtiler söz konusu olabilir. İdrar yaparken yaşanan problemler idrara çıkamama ,idrar yapmaya başlama ya da durdurmada zorlanma, sık sık idrara çıkma gereği(özellikle geceleri),  idrar akımında zayıflama, kesik kesik zorlanarak idrar yapma, ağrılı idrar yapma şeklindedir. Bu belirtiler kanser dışı nedenlere de bağlı olabilir. Ancak uzmana başvurmak gerekmektedir.
PROSTAT KANSERİNDE TANI
Prostat kanseri ortaya çıkmadan önce periyodik olarak 45 yaşını geçmiş her erkek tarama yaptırmalıdır. Taramanın amacı erken tanı ve tedavidir. Elle ve yapılan bazı testlerle tanı işlemi gerçekleştirilmektedir. Prostat kanseri için PSA (prostat spesifik antijen) adı verilen bir kan testi yapılması kesin sonuçları ortaya koyacaktır. Genel anlamda, yüksek PSA (prostat spesifik antijen) seviyesi prostat kanseri varlığının göstergesidir. Fakat PSA enfeksiyon ya da kanser olmayan prostat büyümesi gibi başka nedenlerden dolayı da yükselmiş olabilir.
PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİ
Prostat kanseri erken tanı ile tamamiyle tedavi edilebilen bir kanser türüdür. İlk olarak kanserin yayılımı incelenir ve nerede bulunduğu taö olarak saptanır. Tedavi yöntemlerinden biri kanser hücrelerinin yok olmasında kullanılan ilaç tedavisidir. Bu tedavi ilerleme göstermemiş prostat kanseri için daha uygundur. Daha ileri seviyeler için tedavi hormon tedavisi şeklindedir. Hastaya östrojen hormonu takviyesi yapılır. Bunun dışında kanser hücrelerini yok etmek amacıyla ışın tedaviside uygulanır. Son olarak ameliyatla tedavi söz konusudur. Ameliyat sırasında prostat bezi ve kanserin yayıldığı diğer organlar çıkarılır.
PROSTAT KANSERİNDEN KORUNMA
Beslenmenin ayrı bir önemi vardır. Sağlıklı ve yağsız ürünler tercih edilmelidir. Ayrıca aşırı miktarda alınan kalsiyum vücutta D vitamini salgılanmasını azaltarak kanser riskini ortaya çıkarır. Şişman insanlarda prostat kanseri daha fazla görüldüğü için vücudun ideal ağırlığı korunmalı, fazla kilolu insanlar zayıflamalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz