Ana Sayfa Sağlık Kuyruk Sokumu Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi—

Kuyruk Sokumu Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi—

651
0

Kuyruk Sokumu Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kuyruk sokumunda meydana gelen ağrılar genellikle incinmeler, yaralanmalar ve zorlanmalar sonucu ortaya çıkabilmektedir. Çok nadir durumlarda kuyruk sokumunda oluşan ağrılar ciddi problemleri işaret edebilir. Kuyruk sokumu kemiği yapı itibariyle küçük bir yapıdır ama vücutta gördüğü işlev oldukça önemlidir. Kuyruk sokumu kemiğinin bu işlevleri arasında; vücudun ideal duruşunu sağlama, sırt kemiği ve ilgili olan yapının sabit kalmasını sağlama, lif ve bağların güçlendirmeye yardım etme ve kalçalar arasındaki baskıyı dağıtma gibi birçok görevi bulunmaktadır. Bu görevlerin olabilmesi ise kuyruk sokumu kemiğinin anatomik konumuna bağlıdır.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedenleri

Omurganın veya kuyruk sokumunun doğrudan ya da dolaylı olarak incinmesi sonucunda burada ağrı olabilir. Bu incinme çeşitli sebeplerden dolayı oluşabilir. Bu sebepler arasında; bir spor aktivitesi sırasında bel kemiğinin alt tarafına bir darbenin gelmesi, buz pateni gibi temas gerektiren spor sırasında kişinin aniden yere düşmesi, kuyruk sokumu veya sırt üstüne sert bir şekilde düşme, kaza durumlarında kuyruk sokumu kemiğinin bir kısmının yerinden çıkması veya sırtın alt tarafında meydana gelen daralmaları sayabiliriz.

Omurga bölgesinde meydana gelen ağrıların çoğunluğu aynı hareketlerin devamlı olarak yapılmasından oluşmaktadır. Örnek vermek gerekirse bisiklet sürme gibi. Kuyruk sokumu üzerinde meydana gelen devamlı bir hareket kuyruk sokumunun esnemesini sağlayan sırt kas sistemi üstünde fazla bir baskıya neden olmaktadır. Eğer bu durum zamanında fark edilmez ise kuyruk sokumu kemiği zaman içinde ciddi bir şekilde zarar görecektir ve bu durumda kuyruk sokumu çevresinde kronik bir ağrıya neden olacaktır.

Uzun bir zaman devam eden hatalı ya da anormal duruşlar ve uygun olmayan bir pozisyonda oturmak kuyruk sokumu üzerinde aşırı baskının oluşmasına neden olur ve zamanla burada oluşan ağrı sürekli olmaya başlar. Kuyruk sokumuna veya kuyruk kemiğine baskı yapan bir başka neden ise aşırı şişmanlıktır. Aşırı şişmanlık sırasında bel kemiğindeki fazla yük sıkışır ve buda kuyruk sokumunun ağrısıyla sonuçlanır. Bazı durumlarda burada oluşan ağrılar pelvik bölgesinde oluşan bir enfeksiyondan veya burada büyüyen bir tümörden kaynaklanıyor olabilir.

Yaş ilerlemesi ile birlikte kaslarda ve iskelet sistemini oluşturan dokuların bileşenlerinde yıpranma ve aşınmalar ortaya çıkar. Bu durumda kıkırdak ve kemikleri daha hassaslaşır. Kuyruk sokumu ağrısı yaşın ilerlemesine bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Kemik kanserleri de kuyruk sokumunda meydana gelen ağrıların oluşmasında etken olabilmektedir. Omurga bölgesinde görülen bir kemik çıkıntısı da her zaman kişide kuyruk kemiği ağrısına neden olabilmektedir. Omurga kemiği çıkıntısının nedenleri arasında ise sıklıkla kuyruk kemiğine destek veren bağlarda iltihaplanma görülmesi neden olmaktadır. Omurga sinirlerinde görülen bir sıkışma kuyruk kemiğinde ağrıya neden olmaktadır.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Tedavisi

Kuyruk sokumunuzda devamlı olarak bir rahatsızlık ve ağrı hissediyorsanız bir doktora başvurarak kendinize uygun bir tedavi yaptırmanız gerekmektedir. Kuyruk sokumunda oluşan ağrı eğer uygun olmayan ve anormal bir yürüyüşten dolayı ortaya çıkmış ise bunu düzeltmek için doğru bir duruş sergilenmesi gerekir. Kuyruk sokumu ağrısı olan kişiler için özel yastıklardan kullanabilirsiniz. Minderler bel kemiğinin alt kısmına yerleştirilir. Uygun yastık seçimi için doktorunuza danışmada fayda vardır. Çünkü yuvarlak simit şeklindeki minderler ağrılarda önerilmez. Kuyruk sokumu ağrısında sıcak su torbası da kullanabilirsiniz. Sıcak su torbasını günde 4 defa olmak üzere 10 – 15 dakika ara ile ağrıyan yere uygulayınız. Eğer çok şiddetli bir ağrı hissederseniz yere uzanın ve sıcak su torbasını ağrıyan yere koyun. Rahatlamak için bir uzmana ağrıyan bölgenize masajda yaptırabilirsiniz. Ağrılarınızı azaltmak için reçetesiz satılan ilaçlardan da alabilirsiniz. Bir fizik tedavi uzmanına başvurabilirsiniz. Uzman, pelvikte oluşan baskıyı azaltacak ve ağrıyı azaltmaya yönelik egzersizler önerecektir. Son seçenek olarak ameliyat düşünülebilir. Bu ameliyat genellikle kuyruk sokumu kısmında yapılan tedavilere cevap alınmadığı zaman uygulanır. Kuyruk sokumu çıkarma işlemine koksijektomi adı verilmektedir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz