Ana Sayfa Sağlık Kurdeşen Nedenleri ve Tedavisi,Kurdeşen Oluşmasının Sebepleri,Akut Kurdeşenin Nedenleri,Kronik Kurdeşenin Nedenleri,Kurdeşen Hastalığı Belirtileri,Kurdeşen...

Kurdeşen Nedenleri ve Tedavisi,Kurdeşen Oluşmasının Sebepleri,Akut Kurdeşenin Nedenleri,Kronik Kurdeşenin Nedenleri,Kurdeşen Hastalığı Belirtileri,Kurdeşen Teşhisi ve Tedavisi

378
0

Kurdeşen Nedenleri ve Tedavisi

Kurdeşen, vücudun herhangi bir bölgesinde kendisini gösterebilir. Çevresi kızarmış, orta kısmı soluk olan, kaşıntılı ve döküntülü ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. Kabarcıkların şekilleri değişiklik gösterebilir. Döküntüler plak şeklinde olur ve 20 dakika ile 3 saat aralığında devam ederek daha sonra geçer. Yalnız geçtikten sonra bu sefer vücudun başka yerinde çıkar. Deride oluşan bu kızarıklar birbiri ile birleşerek kocaman, yuvarlak ve düzensiz bir görünüm sergilerler. Plakların oluşturduğu yerlerde kaşıntı yoğundur, yanmada beraberinde görülür. Oluşan kurdeşen plağı 1 gün boyunca devam eder. Yalnız bu durum tekrarlayabilir veya kronikleşebilir. Kurdeşen hastalığının iki çeşidi bulunur. Bunlardan ilki akut olanıdır. Bu kurdeşen türü alerji kaynaklıdır ve birkaç saat veya birkaç hafta sürebilir. Kişide kurdeşen 1 – 1,5 aydan daha fazla devam ediyorsa bu kurdeşen türü kronik olarak adlandırılır.

Kurdeşen Oluşmasının Sebepleri

Deri damarlarında aşırı gerginlik olması ve damarların fazla genişlemesi sonucu hücreye kan sıvısının sızması sonucu oluşan bir cilt hastalığıdır. Hastalık fazla derine indiği zaman kızarıklık ve kaşıntının yanında aşırı ağrılara ve ödeme neden olur. Kadınlarda daha fazla rastlanılmaktadır. 20 – 40 yaş aralığında görülme olasılığı oldukça yüksektir.

Akut Kurdeşenin Nedenleri

Bu tür kurdeşenin nedenleri arasında deniz ürünleri, evde beslenen evcil hayvanlar, süt, meyveler ve kuruyemiş, böcek türlerinin sokmaları, kullanılan bazı ilaçlar, enfeksiyon hastalıkları, aşırı stres, kalıtsal faktörleri sayabiliriz.

Kronik Kurdeşenin Nedenleri

Vücudun ısıya aşırı maruz kalması, soğuk, güneş ışınları, tiroit hastalıkları, kanser ve lupus hastalığı da kurdeşen hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Kurdeşen Hastalığı Belirtileri

Hastalığın en yaygın belirtisi kabarık, kızarmış, kaşıntılı ve sürekli olarak yer değiştiren döküntülerdir. Bu döküntüler 1 – 2 cm boyundadır. Bu döküntüler çoğunluk olarak kol, bacak, yüz ve parmaklarda oluşmaktadır. Kurdeşen hastalığı iki türde ortaya çıkar ve farklılık gösterebilir. Akut olarak ortaya çıkan kurdeşen en fazla 24 saat içinde geçer. 1 ayı bulması nadir görülen bir durumdur. Akut kurdeşen en sık rastlanılan türüdür.

Kurdeşen Teşhisi ve Tedavisi

İlk olarak hastanın öyküsü dinlenir. Daha sonra hastaya alerjik testler yapılır ve kurdeşene neden olan hastalıklar belirlenmeye çalışılır. Kurdeşene sebep olan hastalık ortaya çıkarıldıktan sonra o doğrultuda bir tedavi başlatılır. Kurdeşene sebep olan hastalık tedavi edildikten sonra kurdeşen çoğu zaman kendiliğinden geçmektedir. Kurdeşenin nedeni tespit edilemediği zaman hastaya antialerjik ilaçlar verilir. Eğer bu ilaç uygulaması cevap vermez ise o zaman kortizon içerikli ilaçlar uygulanabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz