Ana Sayfa Sağlık Kulak Zarı Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi,Kulak Zarı Yırtılması Belirtileri,Kulak Zarı Yırtılması Tedavisi,Kulak...

Kulak Zarı Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi,Kulak Zarı Yırtılması Belirtileri,Kulak Zarı Yırtılması Tedavisi,Kulak Zarı Yırtılması Tanısı,Kulak Zarı Yırtılması Sebepleri,Kulak Zarı Yırtılması Komplikasyonları

504
0

Kulak Zarı Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak kanalını orta kulaktan ayıran ince dokuda meydana gelen yırtığa kulak zarı yırtılması denilmektedir. Zarın yırtılması kulağın duyma yetisinin kaybolmasına neden olabilir. Kulak, böyle bir durumda orta kulak enfeksiyonu oluşmasına ve yaralanmalara karşı savunmasız hale gelir. Kulak zarı yırtıldığı zaman tedavisiz birkaç hafta içinde iyileşebilir. Bazı durumlarda yırtık kulak zarının iyileşmesini hızlandırmak için tedavi veya ameliyata gerek duyulabilir.

Kulak Zarı Yırtılması Belirtileri

Kulakta oluşan bazı belirtiler bize kulak zarı yırtılmasını düşündürebilir. Belirtiler arasında şunları sayabiliriz. Sürekli olan ve aniden duran kulak ağrıları, kulağın içinden şeffaf ve irinli bir akıntının gelmesi, kulakta işitme kaybının meydana gelmesi, kulakta çınlama, algıda karışmanın olması ve vertigo rahatsızlığından dolayı olan mide bulantısı veya kusmanın olmasıdır. Yukarıda saydığımız kulak zarı yırtılmalarının semptomlarından herhangi birini yaşıyorsanız ve kulağınızda ağrı oluşmuşsa yapacağınız ilk hareket doktora başvurmaktır. Zaman kaybetmeden yapılacak uygun bir tedavi ile işitme kaybının önüne geçilecektir.

Kulak Zarı Yırtılması Sebepleri

Kulak zarının vücutta önemli görevleri vardır. Ses dalgaları çarptığı zaman kulak titreşir. Daha sonra orta ve iç kulakta bulunan yapılar bu ses dalgalarını sinir impulslarına çevirir. Kulak zarı bunun yanında orta kulağı su, bakteri ve diğer yabancı maddelere karşı koruma kalkanı görevi yapmaktadır. Kulak zarının yırtılmasının nedenlerine gelince; orta kulakta oluşan iltihap kulak zarında bir yırtılmaya neden olabilir. Orta kulakta sıvı birikmesi sonucu orta kulak iltihabı meydana gelir. Bu sıvıların yaptığı basınçtan dolayı zarda yırtılma olabilir. Orta kulaktaki basınç ile dış ortamdaki basınç arasında bir uyumsuzluk olduğu zaman kulak zarı delinebilir. Bu duruma barotravma adı verilir. Bu durum genellikle hava yolculuğu esnasında olmaktadır. Çünkü olay hava basıncı değişikliğinden kaynaklanır. Bunun yanında tüplü deniz dalmaları ve bir kaza sırasında otomobilin hava yastığının kulağa ani darbesi de kulak zarının yırtılmasına neden olabilir. Yüksek sesler ya da patlamalar kulak zarının yırtılmasının nedeni olabilir. Pamuklu bir çubuk veya sivri bir alet ile kulağı karıştırmak kulak zarında yırtılmalara neden olabilir. Son olarak ciddi bir şekilde kafa travmasının olması. Kafatasında oluşan ciddi yaralanmalar kulak zarı dahil olmak üzere iç kulak yapısının oynaması sonucu kulak zarının yırtılmasına neden olur.

Kulak Zarı Yırtılması Komplikasyonları

Kulak zarı yırtıldığı ve tedavi edilmediği zaman kulakta istenilmeyen bazı kötü durumlar meydana gelebilir. Kulak zarı yırtıldığı zaman kişinin işitmesinde bir kaybın olması doğaldır. İşitme kaybı kulak deliği iyileşince geçer. Kulak zarındaki yırtığın bulunduğu yer ve büyüklüğü işitme kaybının derecesini etkileyebilmektedir. Yırtılmış bir kulak zarı bakterilerin kulağa girmesini kolaylaştırır. Bunun sonucu olarak orta kulakta iltihap oluşabilir. Kulak zarı yırtılmasından dolayı orta kulakta kist oluşabilir. Orta kulakta bulunan kistler bakteriler için uygun bir ortam oluşturarak orta kulak kemiklerine zarar veren proteinleri oluşturmaktadır.

Kulak Zarı Yırtılması Tanısı

Doktor, kulak zarında bir yırtılma olup olmadığını ışıklı bir alet ile kulağın içine bakarak tespit edebilir. Zardaki yırtığın boyutunu ve ne kadar hasarlı olduğunu öğrenmek için birtakım testler yapılır. Kulakta oluşan akıntının bakteri mi yoksa virüs kökenli mi olduğunu anlamak için testler yapılır. Diyapozon testi ile kulağın işitme kaybı ölçülür. Timpanometre ile kulak zarının ufak derecede ki hava basıncı değişikliklerine verdiği tepki ölçülür. Odyolojik muayene ile de kişinin farklı frekanslardaki sesleri ne kadar duyabildiği ölçülmektedir.

Kulak Zarı Yırtılması Tedavisi

Kulak zarında bir yırtık meydana geldiği zaman bu yırtık çoğu zaman birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Eğer yırtık kendiliğinden geçmez ise o zaman kulak zarına yamama ve ameliyat gibi işlemler yapılacaktır. Kulak yamama sırasında kulak zarı yırtığı uzman bir doktor tarafından kağıt yama ile kapatılabilir. Kağıt yamadan olumlu sonuç alınamadığı zaman timpanoplasti işlemini gerçekleştirir. Bu işlem sırasında cerrah kulak zarındaki deliği kapatmak için kişinin kendi dokusundan bir parça alıp oraya koyacaktır. Aynı gün içinde evinize gidebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz