Ana Sayfa Sağlık Kolon Kanseri

Kolon Kanseri

507
0

Kolon Kanseri: Belirtileri, Sebepleri ve Tedavisi

Kolon diğer bir adıyla kalın bağırsak kanseri kanser türleri arasında sen sık görülen üçüncü kanser türüdür ve hem erkeklerde hem de kadınlar arasında sıklıkla görülmektedir. Kanser, kalın bağırsakta veya kolonun bitiş kısmı olan rektumda ortaya çıkar. Kolon kanseri erken zamanda teşhis edilip tedavisine başlanıldığı zaman tedavisi yapılabilen bir kanser türüdür. Kolon kanserinin dünya genelinde oldukça fazla görülmesine rağmen özellikle endüstrileşmiş ülkelerde daha sık görülmektedir. Kalın bağırsak kanserlerinin çoğunun oluşması bağırsağın içi yüzeyini kaplamış olan mukozadan çıkıntı yapan poliplerden dolayı meydana gelir.

İnce bağırsaktan rektuma kadar uzanan kısma kolon denilir. Yaklaşık olarak 2 metre uzunluğunda olan bu kısım kalın bağırsak olarak bilinir. İşte kolon kanserinin oluşma yeri burasıdır. Burada kanserli olmayan iyi huylu tümörler ile ( polipler ) başlar. Bu sürede bu polipler kansere dönüşmemeleri için kontrol altına alınır.

Kolon Kanseri Sebepleri

Kanser, genellikle bağırsak ve rektumun zarında yer alan salgı bezlerinde oluşur. Kalın bağırsak kanserinin bir tek nedeni yoktur. İyi huylu kanser hücreleri zamanla kötü huylu kanser türlerine dönüşebilmektedir. Yaşın ileri olması kolon kanseri riskini artırmaktadır. Kırmızı et ve işlenmiş etlerin ağırlıklı tüketilmesi, kolon ve rektumda oluşan iyi huylu tümörler, iltihaplı bağırsak hastalığının olması, ailenin geçmişinde hem meme hem de kolon kanseri olması, sigara kullanımı ve aşırı alkol kullanılmasını kolon kanserinin sebepleri arasında sayılabilir.

Kolon Kanserinin Belirtileri Nedir?

Kolon kanseri herhangi bir belirti vermeden ilerleyebilir. Bunun yanında kanserli hücrelerin sayısının zamanla artması sonucu sindirim sistemi ile ilgili bazı belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Kolon kanserinin belirtilerinden bir tanesi de bağırsak hareketlerinde meydana gelen değişimlerdir. Kişi tuvalete normalden daha az ya da daha çok çıkar. Kişinin düzenli olarak kabızlık yaşaması ve tuvalet sırasında ıkınması kolon kanserini düşündürmelidir. Kolon kanseri belirtileri arasında dışkının rengi belirleyici bir durumdur. Dışkının rengi koyu ve parlak kırmızı ise bu durumu mutlaka dikkate almalısınız. Dışkının normalden daha ince olması yani bir kalem kalınlığında olması ve tuvalete çıktıktan sonra bağırsaklarınızın tam olarak boşalmadığı hissine kapılıyorsanız ters giden bir şeyler var demektir. Karın bölgesinin orta tarafında yoğun bir şekilde rahatsızlık durumu olur. Şişlik, sıklıkla gaz sıkıntıları ve kramplara dikkat edilmelidir.

Yukarıda sayılan belirtilerin yanında vücudun genelinde sistemin kolon kanserini düşündüren bazı belirtiler görülebilir. Görülen sistemik belirtiler arasında kişinin nedensiz bir kilo kaybetmeye başlaması, nedensiz bir şekilde iştahta azalmanın olması, bulantı, kusma ve aşırı yorgunluk durumu, dışkı ile birlikte kan kaybının olması sonucu anemi yaşanması ve sarılık durumları yakından takip edilmeli 2 ya da 3 gün içinde belirtiler geçmiyorsa acil olarak doktora gidilmelidir.

Kolon Kanserinin Tedavisi               

Kolon kanserinin tedavisinde izlenecek yol, kanserin ne kadar ilerlemiş olduğuna göre değişiklik gösterir. Tedavide en çok cerrahi işlem, radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri kullanılmaktadır. Ancak genel olarak esas tedavi olarak cerrahi girişim tercih edilmektedir. Kanser sadece polip aşamasında ise lenflere sıçramadıysa tek başına tümör çıkartılır. Kolon kanseri birinci evrede ise kemoterapi tedavisi uygulamaya gerek yoktur. Lenf bezlerine sıçramış ve metastaz yapan kolon kanserlerinde kemoterapi kullanılır. Radyoterapi yöntemi bu tür kanser türünde nadir olarak tercih edilir.

Kolon kanserinin önlenmesinde alınacak en etkili yöntem düzenli olarak doktor kontrollerini yaptırmaktır. Kontroller sırasında bağırsakta görülen polipler gözlem altına alınır ve bunlar belirli aralıklar ile kontrol edilir. Kansere dönüşüp dönüşmediği gözlemlenir. Kolon kanserinin erken teşhisi ve tedavisi yapılabilir. Özellikle ailede kolon kanseri, meme kanseri ve sindirim sistemi ile ilgili kanserler var ise bu kişinin doktor kontrolünde olması olası kanserlerin önüne geçilmesini sağlayacaktır. Kolon kanseri bilinenin aksine yavaş ilerleyen bir kanser türüdür. Bu kanser türü genellikle poliplerin kötü huylu tümörlere dönüşmesi, Crohn hastalığı veya bazı kalın bağırsak hastalıklarından dolayı ortaya çıkarlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz