Ana Sayfa Sağlık Kemik Erimesi ( Osteoporoz ) Nedenleri ve Tedavisi

Kemik Erimesi ( Osteoporoz ) Nedenleri ve Tedavisi

406
0

Kemik Erimesi ( Osteoporoz ) Nedenleri ve Tedavisi

Kemiklerin yoğunluğunun ve kalitesinin azalması sonucu daha zayıf, hassas ve kırılgan hale gelmesi durumuna kemik erimesi denir. Kemikler hayatımız boyunca sürekli olarak yenilenmektedir. Doğum olunca kemikler yumuşaktır. Zaman ilerledikçe kalsiyum alımı arttıkça ve proteinler biriktikçe kemikler güçlenir. Kemik oluşumunun en hızlı olduğu dönem bebeklik dönemidir. Yetişkin dönemdeki kemik oluşumu 20’li yaşların sonlarında biter. Bu sürecin devam etmesi yeterli kalsiyuma bağlıdır. Kalsiyum, %99 kemiklerde, %1 ise kanda ve vücut sıvılarında bulunur. Kemik yoğunluğu denildiği zaman, belirli bir hacimdeki bir kemikte bulunan kemik dokusunu ifade etmek için kullanılır. 30 – 35 yaş arasında kemik yoğunluğu zirve yapar. Yaş ilerledikçe hem erkeklerde hem de bayanlarda kemik yoğunluğu azalmaya başlar. Kadınlar menopoza girdikleri zaman östrojen hormonun azalmasından dolayı kemik yoğunluğunda azalmayı daha hızlı yaşarlar.

Kemik Erimesi Nedenleri

Kemik erimesine etki eden birçok etken bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Yaşın ilerlemesi, kişinin zayıf yapılı olması, yeteri kadar fiziksel aktiviteye zaman ayırmama, sigara, alkol ve aşırı kafein tüketimi, kalsiyumun yeterince vücuda alınmaması ve düşük kalsiyum içerikli beslenilmesi, kortikosteroidler, tiroit bezi ilaçları ve epilepsi hastalığı ilaçlarının uzun süre kullanılması, kadınlarda menopoz ile birlikte östrojen hormonun azalması, Cushing hastalığı sendromu, endokrin hastalıkları, kemikleri etkileyen bazı romatizma hastalıkları ve kan hastalıkların olması.

Kemik Erimesinin Belirtileri

Genellikle herhangi bir kemiğin kırılması olmadığı sürece belirti görülmez. Bundan dolayı bu hastalık çoğu zaman sessiz hastalık olarak adlandırılmaktadır. En çok kol bileklerinin, kalçaların, bel kemiğinin kırılması olayları görülmektedir. Kırılmalarda ağrılar olabilir. Bu kırılmalar sakatlığa dahi yol açabilirler. Kemik erimesinin diğer belirtileri arasında; sırtta oluşan ağrı, zaman içinde boyun kısalması, kamburluk, vücudun duruşunda bozulmaların olması, aşamalı olarak kilo kaybının olması.

Kemik Erimesinin Tedavisi

Kemik erimesinde tedaviye geçmeden önce kişinin kemik yoğunluğu taraması, yaşı, cinsiyeti, tıbbi geçmişi ve hastalığın şiddeti iyice belirlenmelidir. Tedavide öncelikli olarak kişinin hayat düzenini değiştirmesi, kemik yoğunluğunun arttırılması ve kemik kırılmalarının riskini azaltmaya yönelik ilaç tedavilerinin uygulanması öngörülür. Yeterli egzersizler yapmak, dengeli beslenmek, yeterli miktarda vücuda güneş ışığı almak, kalsiyum, D vitamini alımı, östrojen hormonu takviyeleri tedavide uygulanabilecek diğer yöntemlerdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz