Kawasaki Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Genel olarak Kawasaki hastalığı kalbi besleyen damarları tutan anevrizmalara neden olan, damar duvarlarının iltihaplanmasına yol açan akut sistemik bir damar hastalığı olarak bilinmektedir. Nadir olarak görülen bir hastalık olmasına rağmen ciddi bir hastalıktır. Hastalık çoğunluk olarak 5 yaşın altındaki çocuklarda görülmektedir. Erkeklerde görülme sıklığı kız çocuklarınkinden daha fazla olmaktadır. Kış ayı sonu ile bahar aylarında daha fazla görülebilmektedir. Kawasaki hastalığının tam olarak nedeni bilinmemektedir. Yalnız hastalığın bağışıklık sisteminin bulaşıcı bir virüs ajanına reaksiyon sonucu meydana geldiği düşünülmektedir. Hastalığın kendisi bulaşıcı bir özellik taşımaz. Kalıtsal bir hastalık değildir.
Belirtileri
Hastalık evreler şeklinde gelişme gösterir. İlk evrede görülen belirtiler arasında; 5 gün ya da daha fazla gün süren bir ateş vardır. Çocukta ateş 40 dereceye kadar çıkabilmektedir. Çocuğun gözleri kanlanır. Dil şişer ve parlak kırmızı bir renk alır. Lenf bezleri şişer. El ve ayaklarda şişme görülür. Ayak tabanlarında ve avuç içlerinde kızarıklıklar görülür. Hastalığın ikinci evresinde görülen belirtiler arasında ise; el ve ayak cildinde soyulmalar meydana gelir. İshal ve kusma görülür. Eklemlerde ağrılar ortaya çıkar.
Kawasaki hastalığı çocuklarda kalp ile ilgili sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunlar arasında kalp kasının iltihaplanması, kalp kapakçıklarında problemler, normal olmayan kalp ritmi, koroner arter olmak üzere kan damarlarının iltihaplanması gibi durumlar görülebilir. Bu hastalıkların herhangi birinin görülmesi kalpte fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Koroner arter atardamarların iltihaplanması sonucu atardamar duvarı zayıflar ve genişler. Anevrizma, kan pıhtılaşması ve atardamarın tıkanması riskinin artmasına neden olur. Bu durumda kalp krizine veya hayati bir tehlike olan iç kanamaya sebep olur.
Tanısı
Bu hastalığa teşhis koyabilmek için ilk olarak şüphelenmek gerekmektedir. Hastalığın en tipik belirtisi ateş düşürücü ve antibiyotiğe rağmen çocuğun 5 günden uzun bir süre ateşinin düşmemesidir. Özgün bir belirti olarak kabul edilmese de kanda pıhtılaşmayı sağlayan trombositlerin yüksek olması bu hastalarda sık rastlanılan bir durumdur. Bu belirtilere bakılarak ekokardiyografi testi ile koroner arterlerde bir değişikliğin olup olmadığına bakılır. Eğer koroner arterlerde bir değişiklik görülüyorsa bu Kawasaki hastalığının teşhisini büyük oranda kesinleştirecektir.
Tedavisi
Hastalığın tedavisinde kullanılan en önemli ilaç intravenöz immunglobülin’dir. Bu ilaç alındıktan sonra hızlı bir şekilde ateşin düşmesi hastalığın tanısının da kesin olduğunu gösterir. Bu hastalığın tedavisinde kullanılan ikinci önemli ilaç aspirindir. İlk zamanlarda ateş düşene kadar yüksek dozda daha sonra da düşük dozlarda tedaviye haftalarca devam edilir.