Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri ve Tedavisi
Karaciğer hücrelerinde aşırı miktarda yağ birikiminin olması olayına karaciğer yağlanması denilmektedir. Karaciğerde yağlanma kişinin hayatında ve beslenmesinde yapacağı değişiklikler ile önüne geçilebilecek bir durumdur. Yağlanma genellikle hiçbir belirti vermez ve kişi yıllarca bu durum ile yaşayabilir. Ancak yağlanma ciddi bir durum arz edince kişide kilo kaybı, aşırı bir halsizlik, karın kısmında ağrı ve zihin karışıklığı gibi belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Karaciğerin kanda bulunan zararlı maddeleri ortadan kaldırma ve yenilen besinleri enerjiye çevirme gibi önemli görevleri bulunmaktadır. Bu görevlerin yerine getirilmesi sırasında karaciğerde belli miktarda yağ bulunması normaldir. Yağlı karaciğer tek başına bir hastalık değildir ve herhangi bir sorun oluşturmaz. Yalnız karaciğerde yağlanma kötüleşir ve buna birde iltihaplanma eklenirse o zaman bu durum sağlık açısından oldukça tehlikeli durumlara yol açar.
Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri
Yağlanma başlangıç aşamasında herhangi bir belirti göstermez. Yine de kişi bu dönemlerde kendisini halsiz hisseder. Karaciğerin bulunduğu yerde kişi bir rahatsızlık hissi duyabilir. Karaciğerde yağ oranı arttıkça organ büyür ve çevresindeki organlara baskı yapar. Bu durumda ağrıya neden olur. Karaciğer yağlanmasının diğer belirtileri arasında; bulantı, baş ağrıları, vücutta ve nefeste kokular oluşması, karın bölgesinde şişkinlik ve hazımsızlık, ateş, ciltte kızarıklık ve kaşıntının olması, gözlerde kızarıklık ve hafıza problemlerinin ortaya çıkmasını sayabiliriz.
Karaciğer Yağlanması Sebepleri
Karaciğer yağlanmasında ilk birincil sebep aşırı alkol kullanımıdır. Alkol, karaciğerin yağ metabolizmasındaki işlevini olumsuz etkilemektedir ve bunun sonucu olarak yağın karaciğer hücrelerinde birikmesine sebep olur. İnsülin direncinin ortaya çıkması karaciğer yağlanmasına neden olabilir. İnsülin direnci kalıtsal faktörlerden veya kötü beslenme sonucu ortaya çıkabilir. İnsülin hormonuna karşı vücut hücreleri direnç gösterir. Bunun sonucu olarak pankreas daha fazla insülin salgılamaya başlar. İnsülin hormonunda meydana gelen bu artışlar kan ve karaciğerde yağ asitlerinin artmasına neden olur. Aşırı şişman kişilerde karaciğer yağlanmasına daha fazla rastlanılmaktadır. Kişinin kötü bir beslenme düzeninin olması, kanda trigliserid oranının yüksek olması, hızlı bir şekilde kilo verme ve aç kalma, damardan beslenme, Tip 2 şeker hastalığı, yüksek kolesterolün varlığı, alınan bazı ilaçlar, Wilson hastalığı, hamilelik ve bakteriler ile virüsleri diğer nedenler arasında sayabiliriz.
Karaciğer Yağlanmasının Tedavisi
Karaciğer yağlanmasında ilk olarak kişi fazla kilolu ise hemen bunlardan kurtulmalıdır. Kilo verdikçe karaciğerde biriken yağlanma da inecektir. Aşırı şekerli ve işlenmiş besinleri kullanmaktan kaçınınız. Beslenmede balık ve protein içeren sebzeler ile tam tahıllı gıdalara ağırlık verilmelidir. Alkol tüketimi bırakılmalıdır. Düzenli olarak kişi egzersiz yapmalıdır. Beslenme programında lif açısından yüksek olan gıdalara öncelik verilmelidir. Karaciğer yağlanmasına karşı yapılacak en önemli egzersizlerden bir tanesi de yürümektir. Yürüme çalışmaları haftada 4 gün ve 30 – 40 dakika olmalıdır. Kişi fazla kilolarından kurtulduğu zaman vücudun insülin direnci düşecektir. Düşen insülin direnci uzun vadeli olduğu zaman kişide kalp ve damar hastalıklarının görülme olasılığı da düşecektir.