Kalp Kası İltihabı Nedenleri ve Tedavisi
Kalp kası iltihaplanması ( miyokardit ) kalp duvarının orta tabakasında iltihaplanma olması demektir. Kalp kasında oluşan iltihabın nedeni genellikle viral enfeksiyonlardır. Göğüste ağrı, kalp yetmezliği ve anormal kalp atışları hastalığın belirtileri arasında yer alır. Kalp kası iltihabının şiddetli bir şekilde seyretmesi sonucu kalbin pompalama gücünde bir zayıflama olur ve kalp vücudun diğer bölümlerine yeterli miktarda kan pompalayamaz. Bunun sonucu olarak kalpte oluşan pıhtılar inme ya da kalp krizine neden olur. Kalp kasının tedavisi ise buna sebep olan nedene bağlı olarak değişir.
Belirtileri
Kalp kası iltihabının hafif durumlarında herhangi bir belirti olmayabilir. Eğer kişi kendini hasta hissediyorsa ve viral enfeksiyonun belirtilerini gösteriyorsa bu durum kalp ile ilgili olabileceği için doktora gidilmelidir. Hastalık ciddi olduğu zaman belirtiler hastalığın oluş sebebine göre değişiklik gösterir. Görülebilecek belirtiler arasında; göğüste ağrı, hızlı veya normal olmayan bir kalp atışı, dinlenirken veya egzersiz sırasında nefes alıp vermede problem yaşanması, bacak, ayak bileklerinde ve ayaklarda ödem olması, yorgunluk, viral enfeksiyondan dolayı oluşan baş ağrısı, vücutta ağrılar, eklemlerde ağrılar, yüksek ateş, boğazda ağrı ya da ishal gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Çocuklarda da görülebilen bir hastalık olan kalp kası iltihabı belirtileri arasında; ateş, bayılmalar, nefes almada zorlanma, hızlı bir şekilde nefes alma ve ciltte maviye çalan ya da griyi andıran renk değişikliklerin olmasıdır. Kişi göğüs ağrısı ve nefes almada problemler yaşamaya başladığı zaman bir kalp uzmanı doktoruna görünmelidir.
Sebepleri
Hastalığın oluşmasında tek başına bir neden söylenemez ama bu hastalığa sebep olan birçok potansiyel sebepler sayılabilir. Virüsler bu hastalığın oluşmasında etkin bir rol oynamaktadırlar. Birçok bakteri türü de kalp kasında iltihabi durumlara neden olabilir. Difteri ve Lyme hastalığına neden olan bakterileri örnek verebiliriz. Bunların yanında parazitler ve bazı mantarlarda bu hastalığın oluşmasında etken rol oynayabilirler. Alerjik ve toksik reaksiyona neden olan ilaçlar ve uyuşturucu maddeleri, antibiyotikler, lupus ve bağ doku hastalıkları da hastalığın nedenlerine örnek gösterilebilir. Kalp kasında meydana gelen iltihap şiddetli olduğu zaman kalp kasında kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Böyle bir hasar meydana geldiği zaman ise bazı durumlar ortaya çıkar. Bu hasarlardan bir tanesi kalp yetmezliğinin olmasıdır.
Kalp kası iltihabı tedavi edilmediği zaman kalp kaslarına zarar verir. Bunun sonucu olarak vücuda yeterli miktarda kan pompalanamaz ve kalp yetmezliği ortaya çıkar. Eğer durum ciddi olursa kalp kasından dolayı oluşan kalp yetmezliğinde tedavi için yapay kalp takılmalı ya da kalp nakli yapılmalıdır. Kalbin hasar görmesi ve yeterli miktarda vücuda kan pompalayamaması sonucu kan pıhtısı oluşur. Oluşan bu kan pıhtıları kalp damarlarından bir tanesini tıkadığı zaman kalp krizi ortaya çıkabilir veya bu pıhtıların beyne gitmesi sonucunda kişide felç yaşanabilir. Kalp kasında meydana gelen hasar kalbin atışlarının bozulmasına neden olur. Kalp kasının aşırı hasar görmesi aritmiye dolayısıyla kalbin birden durmasına neden olabilir. Böyle bir duruma “ ani kalp yetmezliği “ denilmektedir. Bu olay hemen tedavi edilmez ise kişi ölebilir.
Tanısı
Doktor hastanın hikâyesini dinledikten sonra sonucu onaylamak için bazı testlerin yapılmasını isteyebilir. Bu testler arasında şunları sayabiliriz. Kalbin elektriksel sinyal durumunu ölçen EKG testi, kalp ile ilgili herhangi bir problemin olup olmadığının belirlendiği holter testi, kalbin boyutu, şekli ve kalp yetmezliğini işaret eden kalp çevresindeki sıvıların kontrol edildiği göğüs röntgeni, kalp kasında meydana gelen iltihabı doğrulayan MR, kalbin hareketli görüntülerini veren ekokardiyogram, kalp kasındaki iltihabı doğrulayacak olan kan testleri, kalp kateterizasyonu ve endomyokardial biyopsi testleri yapılır.
Tedavisi
Çoğu zaman kalp kasında meydana gelen iltihap herhangi bir tedavi uygulanmadan kendiliğinden geçebilmektedir. Diğer durumlarda uygulanacak olan tedavi seçenekleri hastalığa neden olan sebebe göre değişiklik gösterir. Hafif olan durumlarda doktor hastaya dinlenmesini tavsiye edecektir. İyileşme döneminde vücudun enfeksiyonlara karşı savaşabilmesi için ilaçlar verilir. Enfeksiyon, bakteriler yüzünden meydana gelmiş ise o zaman antibiyotik tedavisi uygulanır. Antiviral ilaçların birçoğu kalp kası iltihabının tedavisinde etkili değildir. Bu hastalık için alınabilecek herhangi bir önlem bulunmamaktadır. Yalnız bazı önlemler alabilirsiniz. Tam olarak iyileşene kadar grip ve viral benzeri hastalığa yakalanmış olan kişilerden uzak durunuz. Temizlik kurallarına dikkat ediniz ve risk oluşturabilecek davranışlar sergilemekten kaçınınız, kenelere bulaşmamaya dikkat edin ve aşılarınızı düzenli olarak vurulun.