Ana Sayfa Sağlık Kalbin Yavaş Atmasının Nedenleri ve Tedavisi

Kalbin Yavaş Atmasının Nedenleri ve Tedavisi

486
0

Kalbin Yavaş Atmasının Nedenleri ve Tedavisi

Kalbin yavaş atması tıp dilindeki ismiyle bradikardi, kalp atım hızının normal hızının altında olması anlamına gelmektedir. Yetişkin bir insanın dinlenme sırasında kalp atım hızı genel olarak 60 – 100 arasındadır ama bradikardi olması durumunda kalp atım hızı 60’ın altındadır. Kalp, vücuda oksijen bakımından zengin olan kanı yeterli derecede pompalayamıyorsa bu durumda bradikardi ciddi sorunlara yol açabilir. Yalnız böyle bir durum bazı insanlarda belirti vermeyebilir.

Bradikardi Belirtileri

Eğer kişide böyle bir problem bulunuyorsa o zaman beyin ve diğer organlar yeterli miktarda oksijen alamayacaktır. Bradikardi rahatsızlığı olan kişilerde yaygın olarak bazı belirtiler görülür. Bu belirtileri şöyle ifade edebiliriz. Kişi bayılır ya da bayılmaya yakın bir duruma düşer, baş dönmesi görülür, zayıflık ve yorgunluk belirtileri vardır. Nefes almada ve vermede zorlanma, göğüs bölümünde ağrı, zihinsel karışıklık ya da hafıza sorunlarının olması ve fiziksel aktiviteler yaparken çabuk yorulmayı sayabiliriz. Bu belirtilerin yanında kişinin eğer tedavisi gecikmiş ise bayılma nöbetlerinin görülmesi, kalp yetmezliği, aniden kalp durması veya ölüm gelişebilir.

Bradikardi Nedenleri

Bradikardiye sebep olarak ya kalbin kendisinde oluşan sorunlar ya da kalbin dışında kalan diğer organlarda oluşan problemler sebep olur. Kalbin kendisi dışında oluşan bradikardi sebeplerinin en başında uyku gelmektedir. Uyuyan bir insanın kalp atım hızı sık bir şekilde 40 ya da daha alt değerlere düşebilmektedir. Yavaş kalp atışı dinlenme halinde olan sporcularda da sık bir şekilde görülmektedir. Kalbin yavaş atmasına sebep olan hastalıklara sarılık, kalkan bezi hormonunun yetersizliği, beyin kanaması ve beyinde tümör verilebilir. Bunun yanında aspirin zehirlenmesinde kalbin yavaş atmasına neden olabilir. Onuncu kafa sinirinin normal halinden daha aktif bir konumda olmasından dolayı meydana gelen Gagal Krizi gibi durumlarda geçici olarak kalbin yavaş atmasına sebep olabilmektedir.

Kalbin yavaş atmasına neden olan bir diğer neden ise kalbin içinde kalbin pompalama hızını ve mekanizmasını kontrol eden elektrik sinyallerinin bozulmasına neden olan etkenlerde olabilir. Birden fazla etken kalbin elektrik sisteminde problemlere yol açabilmektedir. Bunlar arasında şunları sıralayabiliriz. Yaşlanmadan dolayı kalp kasında meydana gelen hasar, hernangi bir kalp hastalığı ya da kalp krizinden dolayı kalpte zarar oluşması, hipertansiyonun olması, kalıtsal kalp problemleri, kalp kasında iltihap olması, kalp ameliyatından dolayı iltihap oluşması, tiroit bezinin yetersiz bir şekilde çalışması, kalp için elektriksel uyarıların yapılması için gerekli olan minerallerde bir dengesizliğin bulunması, obstrüktif uyku apnesi, romatizmal ateş ya da vücutta iltihabi hastalıkların olması, vücut organlarında demir fazlalığı, yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarında alınması gereken ilaçları sayabiliriz.

Kalbin yavaş atmasında en önemli risk faktörü yaştır. Yaşlılarda kalp ile ilgili problemler daha fazla görülmektedir. Bunun dışında diğer risk faktörleri arasında yüksek tansiyon ve kolesterol, sigara içilmesi, fazla miktarda alkol alımı, uyuşturucu madde alımı ve stres ya da kaygı durumunun olmasıdır.

 

 

Bradikardi Tanısı

Doktor kalp ile ilgili bazı testlerin yapılmasını isteyecektir. Bradikardi durumunun değerlendirilmesi için ilk yapılacak olan test EKG’dir. Holter monitörü ile kalp atışları kayıt altına alınır. 24 saat boyunca kayıt alır. Olay kaydedici cihazı da ya birkaç hafta ya da 1 ay boyunca kalp aktivitenizi izlemek için kullanmanız gerekir. Eğik masa testi ile bayılma nöbetlerinin nedeni tespit edilir. Egzersiz testi ile koşu bandı veya bisiklet üzerinde hareket etmeniz istenir. Kalp hızınızda herhangi bir anormallik olup olmadığı ölçülür. Eğer bradikardinin başka sebeplerden kaynaklandığından şüpheleniliyorsa o sebeple ilgili kan tahlilleri istenir.

Bradikardi Tedavisi

Kalbin yavaş atması için uygulanacak tedaviler elektriksel iletim problemine, oluşan belirtilerin şiddetlik derecesine ve kalp hızının yavaş olmasına neden olan soruna göre değişmektedir. Kalbin yavaş atmasına neden olan bazı hastalıklar var ise ilk olarak bu hastalıklar tedavi edilmelidir. Bazı ilaçlarda bu duruma neden olabilir. Buna göre bu ilaçların kullanımında birtakım değişiklikler yapılmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz