İyileşmeyen Yaraların Sebepleri ve Tedavi Yolları
Vücutta oluşan bir yaranın iyileşmesi normal olarak 3 haftayı bulur. Bunun yanında bazı yaraların iyileşmesi aylar hatta yıllar dahi almaktadır. Yaranın iyileşmesinde yaş faktörü, beslenme, travma, ödem ve buna benzer birçok faktör rol oynamaktadır. Evde yapılacak basit bazı tedaviler kesikten dolayı oluşan yaraların iyileşmesini hızlandıracaktır.
İyileşmeyen Yaraların Sebepleri
Bir yaranın iyileşmesini geciktiren en önemli neden yaranın iltihap kapmış olmasıdır. Bir yara enfeksiyon kaptığı zaman bağışıklık sistemi hemen devreye girer. Bulaşma veya enfeksiyona neden olan bakteriyi vücuttan atmak için oldukça fazla enerji harcar. Bakteriler vücutta zararlı toksinler üreterek vücudun iyileşme süresini uzatırlar. İyileşen bölgeye besinler ve oksijen kan yoluyla taşınmaktadır. Kan, iyileşen bölgedeki birikintileri atarken bakteri ve toksinleri de vücuttan dışarı atar. Kan dolaşımında ya da kan akışında herhangi bir problem olması yaranın geç kapanmasına neden olmaktadır. Kan dolaşımında bozukluğa, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve periferik damar hastalıkları neden olabilmektedir. Kanın oksijenasyonunu kronik akciğer hastalığı ve anemi de engeller. Şeker hastalığında yaraların iyileşme süreleri uzundur. Bunun nedeni ise yağlı dokularda daha az kan damarı olmasındandır. Sigaranın da yaraların iyileşmesinde geciktirici bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Yaranın, vücudun hangi yerinde oluştuğu ve durumu da hızlı geçip geçmemesinde etken rol oynamaktadır. Devamlı travmanın olması ve aşırı basınç yarada iyileşmeyi uzatır.
Vücutta oluşan su kaybı da hücrelerin kurumasına ve kabuklanmasına neden olur. Bunun yanında fazla miktarda su alımı da yaraların fazla nemlenip yıpranmasına sebep olur. Yaranın iyileşmesinde nekrotik ve ölü dokunun kaldırılması büyük önem taşımaktadır. Kartikosteroid ilaçlar yaraların iyileşmelerinde geciktirici bir rol oynarlar. Kemoterapi tedavisi de hücrelerin çoğalmasını engeller. Bu durumda yaranın iyileşmesine izin vermez. Yaraların geç iyileşmesi ileriki yaşlarda daha fazla görülmektedir. Bunun en önemli sebebi ise yaşı ilerlemiş olan insanların hassas bir vücuda sahip olması, vücudun yavaş antikor üretmesi, iltihaplara yavaş cevap verme ve endokrin sisteminin yavaş çalışması enfeksiyon riskinin artmasına neden olmaktadır. Ayrıca yaşlı insanlar şeker hastalığı ve kalp hastalıklarına daha yatkın olmaktadırlar. Vücutta oluşan yaraların kapanması için vücut kalori, protein, A ve C vitamini ile çinkoya ihtiyaç duyar. Yaraların iyileşmesi sırasında vitaminler oldukça önemli roller üstlenirler.
İyileşmeyen Yaralar İçin Tedavi Yöntemleri
Ara sıra yarayı temizlemek için doğal mikrop öldürücüler kullanınız. Bu durum enfeksiyonlar ile savaştığı gibi yaranın çabuk iyileşmesine katkıda bulunur. Yaranın üstünü örtmek enfeksiyonu önleyecektir. En iyi mikrop öldürücü bitkiler arasında fesleğen, ekinezya, sarımsak ve nane gelmektedir. Vücutta kesik veya yara meydana geldiği zaman bunu onarmak için ekstradan protein gerekir. Bu durum özellikle ameliyat geçirenler için daha önemlidir. Çünkü ameliyat protein ve kalori ihtiyacını arttırır. Yaraların onarılması ve iltihabı azaltmak için antikor ve bağışıklık hücrelerinin üretimine ihtiyaç vardır. Yeterli miktarda protein alamayan vücutta yaraların geçmesi zor olacaktır. Yaraların tedavisinde bitkisel kremler kullanabilirsiniz. Balda bulunan virüs önleyici maddeler yaraların iyileşmesine oldukça iyi gelmektedir. Bal, iltihap riskini azaltır ve yaraların iyileşmesini hızlandırır. Her gün düzenli olarak yaranızın üstüne aloe vera jeli sürün. Bu krem yaranızın nemlenmesini sağlayarak yaranın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacaktır. Güvercin ağacını da günde 2 defa yaranızın olduğu yere sürün. Bunu eczanelerden alabilirsiniz. Yaranın olduğu yeri güzelce temizleyin ve üzerine şeker koyun. Balla şekeri sabitleyebilirsiniz. Daha sonra yarayı bandajlayın. Bandaj sayesinde bakteriler yaraya ulaşamaz. Bandajı alacağınız zaman hızlı bir şekilde çekin ki ölü doku da temizlensin.