Göz Bebeğinin Büyüme Nedenleri ve Tedavisi
Gözün renkli kısmı olan irisin tam merkezinde bulunan dairesel deliğe göz bebeği denilmektedir. İris yapısında bulunan küçük kaslar sayesinde göz bebeğinin boyutunu kontrol etmektedir. Bunun sonucu olarak dışarıdan gelen ışığın gözün arkasında bulunan duyusal alana ulaşmasını sağlar. Göz bebeği içeri giren ışığın soğurulması ve tekrar geri çıkmamasından dolayı karanlık veya siyah görünür. Normalde göz bebeği parlak bir ışık olduğu zaman küçülür ya da gözbebeği kendini sınırlar. Işık düşük ya da loş olduğu zaman gözbebeği daha fazla ışık alabilmek için büyür ve genişleme yapar. Bunun yanında gözbebeğinde meydana gelen değişiklikler aynı zamandan korku, heyecan ve gözün bir noktaya odaklanması gibi duyusal sebeplere tepki olarak da meydana gelebilir.
Göz bebeğinde oluşan büyüme kullanılan birden fazla ilacın yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir. Bunlar arasında öksürük ve soğuk algınlığı için kullanılan ilaçlar, amfetamin, kokain, LSD ve esrar kullanımı göz bebeklerinin büyümesine neden olarak gösterilebilir. Çeşitli türdeki ilaçlar, gıda ve kimyasallar sebebiyle zehirlenme olaylarında da her iki gözbebeğinde büyümeler meydana gelebilir. Göz damlaları da göz bebeğinde büyümeğe neden olabilir. Bu tür göz bebeği büyümeleri geçicidir ve buna sebep olan etken ortadan kalkınca göz normal durumuna geri döner. Felç, tümör oluşumu veya beyinde meydana gelen bir hasardan dolayı her iki gözde de büyüme yapabilir. Böyle bir durum karşısında gözbebekleri ışık veya uyarıcı etkenlere cevap vermez. Yani bunun anlamı gözbebeği ne küçülür ne de büyür.
Göz bebeğinde oluşan bir büyüme veya eşit olmayan bir şekilde büyüme ciddi bazı olayların olduğunu gösterir. Bu tür durumların ortaya çıkmasında kafaya alınan herhangi bir darbe, felç, beyinde oluşan tümörler ve zehirlenme neden olabilir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalan bir kimse hemen doktora ya da hastaneye başvurmalıdır.
Göz Bebeği Büyümesi Belirtileri
Göz bebeğinde meydana gelen büyümenin çok çeşitli sebepleri vardır. Bu sebeplere bağlı olarak oluşacak belirtilerde farklıdır. Göz bebeğinde oluşan büyümeler iki gözde de farklı ise bu durum genelde ciddi belirtilere işaret eder. Kişinin aşırı miktarda ilaç kullanması ya da zehirlenmesi sonucu göz bebeğinde oluşan büyümenin yanında kısa bir süreliğine kişide bilinç kaybı ya da bilinç karışıklığı, ağzın kuruması, hızlı bir şekilde kalp atışları, konuşmada bozukluk ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtilerin dışında daha ciddi belirtiler var ise hemen acile başvurulmalıdır. Acile başvurmayı gerektirecek belirtiler arasında; göz bebeğinin anormal bir şekilde büyümesi veya ışığa karşı tepki vermemesi, bilinçte birtakım değişikliklerin olması ( halüsinasyonlar, tepkisizlik ve ani davranış değişiklikleri ), konuşmada bozukluk, idrar ve dışkının kontrol dışı olması, duyularda kayıplar yaşanması, kaslarda zayıflık, inme, nöbetlerin oluşması, şiddetli bir şekilde seyreden baş ağrısı ve görmede meydana gelen değişiklikler ( görme kaybı veya gözlerde ağrı oluşması ).
Göz Bebeği Büyümesi Sebepleri
Göz bebeğindeki büyüme ışık ve duyulara karşı verilen bir tepkidir. Dikkat eksikliği, iştah azaltıcı ilaçlar kullanılması, antihistaminik ilaçlar, burun tıkanıklığını gidermek için kullanılan ilaçlar, bazı göz damlaları, esrar, metamfetamin, eroin ve diğer uyuşturucu maddelerin kullanılması göz bebeklerinde büyümeye neden olur. Bunların yanında kimyasal maddelere maruz kalma, zehirlenmeler, sinir sistemi ve gözün kendisinden kaynaklanan bazı hastalıklar, üçüncü kranial sinir bozukluğunun olması, göz içi basıncında artma olması ve migren ağrısı da göz bebeklerinin büyümesinde etkendir. Göz bebeğinin büyümesinin bir sebebi ise uzaktaki bir cisme bakmamızdır. Uzakta olan bir cisme baktığımız zaman göz bebeği onu iyi görebilmek ve algılayabilmek için büyür. Kişinin içinde bulunduğu duygusal durumda gözbebeklerinin büyüyüp küçülmesine neden olabilir. Mesela; heyecan anında kişinin göz bebekleri normalden 3 – 4 kat daha fazla büyüyebilmektedir.