Saç dökülmesi ve kellik başta erkekler olmak üzere, kadınları da etkileyen bir sorundur. Saç dökülmesinin çeşitli nedenleri olabilir. Genetik etkenler, stres, yanlış beslenme düzeni, kilo sorunları, hamilelik ve emzirme süreci, çeşitli ilaçların kullanımı gibi nedenler bunların en önemlileri arasındadır. Yeni yöntemler sayesinde acısız ve izsiz saç ekimi yaptırabilirsiniz.
Saç ekimi kelliğe dirençli bölgelerden yani genetik olarak dökülmeyen saçlı alanlardan alınan saç köklerinin, kel kalan, saç dökülmesi olan bölgelere nakledilmesiyle yapılır. Saç ekimi için FUE tekniği kullanılmaktadır.
Saç ekimi nerede, hangi koşullarda yapılmalı?
- Gelişmiş tekniklerle yapılan saç ekiminde hastaların belli bir süre iyileşmesi için dinlenmesi gerekir. Bu yüzden çalışan kişilerin an az 10 gün süreyle işyerlerinden izin alması önerilir.
- Saç ekimi sırasında dokulara yapılan işlemler nedeniyle hastaların bazı önlemler alması gerekir. Öncelikle kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa, bunun bırakılması gerekir. Ayrıca gıda takviyeleri, vitaminler, depresyon ilaçları, ağrı kesici ilaçlar, multi vitaminler, bitkisel ilaçlarda saç ekimi öncesi bırakılmalıdır. Hastaların kullandığı saç destekleyici ürünlerde kesilmelidir.
- Alkol alan kişiler saç ekiminden en az 3 gün önceden alkol almayı kesmesi, sigara içenlerin de en az 15 gün öncesinden sigarayı bırakması gerekir.
- Hastaların başka rahatsızlıkları için kullandığı ilaçlar varsa bunlar hakkında önceden doktora bilgi vermelidir.
- FUE tekniği ile yapılacak saç ekiminden önce hastalar saçlarını kısa kestirmelidir.
- Saç ekimi yapılacak kişiler rahat kıyafetler giymeli ve yanında bir şapka bulundurmalıdır. Bunun dışında hastanın tepe bölgesine saç ekimi yapılacaksa, yanında seyahat yastığı bulundurması önerilir. Bu temesin önlenmesi için faydalı olur.
Başarılı bir saç ekimi nasıl yapılmalı?
Saç ekimi sonrası kişide doğal bir görünüm elde edilmesi uygulamanın başarısına ayna olur. Doğal görünüm içinde her şeyden önce ön saç çizgisi doğru tespit edilmelidir. Bu tespit yapılırken saçların açıklığı, yüz ovali, kaş ve burun arası mesafe, burun ve çene alt ucu arasındaki mesafe değerlendirilir.
Saç çizgisinin genellikle iki kaşın ortasından 7-11 cm lik mesafeden başladığı kabul edilir. Bu çizgiden açılan ince kanallar ciltle dar açı yapacak şekilde ayarlanır. Ayrıca ön tarafa yön verecek şekilde açılır. Geriye gittikçe kanalların açıları da artmalıdır.
Ön saç çizgisinin alın köşeleriyle yaptığı kesişme noktaları da dar açıyla aşağıya bakan kanallarla hazırlanmalı. Ayrıca kanalların genişliği ve derinliği greftlerin boyuna ve kalınlığına uygun olmalı. Bu kriter uygun olmadığı takdirde ekim yapılan greftler cilt dışında kalır ve her türlü dış etkenlerden olumsuz şekilde etkilenir. Bu greft ölümüne neden olacağı için başarısız bir saç ekimi yapılmış olur. Bu yüzden saç ekimi öncesinde tüm detaylar ayrıntılarıyla değerlendirmeye alınmalıdır.
Hastalara saç ekimi sonunda takılan bandaj ertesi gün çıkarılır. Eğer saçların ilk yıkaması saç ekimi merkezinde yapılacaksa ilk günde, hastanın kendisi yapacaksa üçüncü günden itibaren yapılabilir. Saç yıkamada özel bir losyon saçlara sürülür. Kesinlikle sürtme olmadan sadece dokunarak losyon her yere dağıtılmalıdır. Saçlar bu şekilde yarım saat kadar bekletilerek ılık suyla durulanır.
Doktorun tavsiye ettiği medikal şampuanla losyon sürerek saçlar dokunarak nazik bir şekilde yıkanabilir. Ilık suyla saçtaki tüm şampuan atıkları temizlenmeli. Saçlar kurutma makinesi yardımıyla ılık ya da soğuk ayarda kurutulmalıdır. 10 gün süreyle saçların böyle yıkanmasına devam edilir. Saçtaki kabuklanmaların iyice yumuşaması için gerekirse losyon daha uzun süre saçlarda bekletilir. Daha sonraki günlerde kabuklanmaların çıkması için saç yıkama hafif bastırılarak yapılabilir. Saçtaki kabuklanma yaklaşık 10 gün içinde temizlemelidir. Kabuklanma geçerse iyileşmede daha hızlı olur.
Saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler
- Saç ekimi yapılan alanın en az 10 gün süreyle her türlü darbeden, travmadan korunması gerekir.
- Saç yıkama konusunda doktorun önerdiği tavsiyelere mutlaka uyulmalıdır.
- Saç ekimi sonrasında takılan bandaj bir günde çıkarılmalı.
- Saçta oluşan kabuklanmaların 10 gün içinde giderilmesine özen gösterilmeli.
- Saç ekimi yapılan hastaların 15 gün süreyle havuza, denize girmemesi, solaryum, sauna gibi yerlere gitmemesi gerekir.
- Güneşe çıkılacaksa mutlaka şapka takılmalı.
- Saç ekimi sonrasında normal şampuan kullanımı kabuklanmaların tamamen temizlenmesinden sonrası olmalı.
Saç ekimi yapıldıktan 2-6 hafta kadar ekilen saçlarda kırılma ve dökülmeler meydana gelir. Bu aşamanın ardından ekilen saçlarda tekrar büyüme gözlenir. Çok nadir olarak hastaların bir kısmında dökülme aşaması yaşanmaz. Bu yüzden saç ekiminin sonuçları için, 8-10 ay beklenmesi gerekir. Bu süreçte saçlar uzadığı gibi, saç tellerinde de kalınlaşma meydana gelir. Saç ekimi yaptıran kişilerin bu yüzden sabırlı olması gerekir.
Saç ekiminde saçlar hangi bölgeden alınır?
Saç ekimi için kullanılacak saç kökleri genetik faktörler yüzünden dökülmeyen alandan alınacağı için saç kökü sıkıntısı pek olmaz. Saç kökleri başın arkasında iki kulak arasındaki alandan alınır. Saç ekiminde FUE tekniği kullanılırsa, kulakların üst kısmından da saç kökü alınabilir. Bu karar hastanın saçsız alanının büyüklüğüne, ihtiyacına göre belirlenir. Bu tespit saç ekimi öncesinde yapılan değerlendirmede yapılır. Bu alanlardan alınan saç kökleri nakil yapılan alanda da yaşam boyu dökülmeden kalır.
Saç ekiminin tekrarlanmasını gerektirecek bir surum varsa öncelikle saç tellerinin alındığı donör sahada yeteri kadar sağlıklı saç kökü olmalıdır. Saç ekiminde genellikle FUE tekniği kullanıldığı için, saç kökleri tek tek alınır. Bu yüzden başın arkasındaki iki kulak arası dışında, enseden, göğüs bölgesinde de kıl alınabilir. Bu yüzden vücudunda yeterince sağlıklı saç teli, kılı olan kişilerde gerektiği takdirde saç ekimi tekrarı yapılabilir.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Saç ekimi fiyatları neye göre belirlenir, sabit bir fiyatı var mıdır?
Saç ekiminde standart bir fiyat olamayacağı gibi yaklaşık bir fiyatta olamaz. Bunun nedeni saç ekimi fiyatlarını etkileyecek çeşitli unsurların olmasıdır. Öncelikle kişiden kişiye saç ekimi fiyatları değişkenlik gösterir. Kişinin saç tellerinin sıklığı, kalitesi, saç ekiminin nerede yapılacağı, hangi yöntemin kullanılacağı, saç ekimini yapacak cerrahın uzmanlığı, deneyimi, ekibinin uzmanlığı gibi çeşitli unsurlar fiyatların belirlenmesinde önemlidir. Bu yüzden saç ekimi yaptırmayı isteyenler başarılı bir saç ekim merkezine giderek kendileri için uygun fiyatların belirlenmesini sağlamalı.
Saç ekimi yöntemleri nelerdir, hangi yöntem tavsiye edilir?
Daha önceden saç ekiminde FUT tekniği kullanılıyordu. Bu yöntem çok azda olsa hala kullanılmaya devam etmektedir. Saç ekiminde bunun dışında daha başarılı sonuçların alındığı, daha konforlu şekilde saç ekimi yapılan FUE tekniği de kullanılır. Uzmanların tavsiye ettiği bu yöntemin diğerinden farklılığı saç köklerinin alınma aşamasıdır. Diğerinde kesi yapılarak çıkarılan saçlı kesitten saç kökleri alınıyor. Bu yöntemde ise saç kökleri çok ince uçlarla tek tek alınıyor ve kesi yapmaya gerek kalmıyor. Saçların ekiminde ise iki yöntem arasında bir fark yoktur. Bu nedenle saç ekimi yaptırmayı düşünenler için önerilen FUE tekniğidir. Günümüzde çoğu saç ekim merkezinde de bu yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemin saç ekiminin yaygınlaşmasında rolü fazladır.
Saç ekiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Her geçen gün gelişmiş yöntemlerle yapılmaya başlanan saç ekimi özenli bir çalışmanın ve tecrübenin eşlik ettiği bir işlemdir. Saç ekiminde iyi bir planlama yapılmalı, saçlar doğal çıkış yönünde, doğal açılarıyla ekilmeli, saç kökleri alındıktan sonra bekletilmeden saçsız alana ekilmelidir. Ayrıca saç ekimi yaptıracak kişinin işlemden önce doğru bilgilendirilmesi gerekir. Saç ekimini yapacak merkezin tecrübesi, tıbbi donanımı da önemli olduğundan, hastalar ekimi yapacak merkezi özenle seçmelidir.
Saç ekimi sonrasında doğal bir görünüm elde edilir mi?
Saç ekimi için güzel bir planlamanın yapılmış olması, saç ön çizgisinin doğru belirlenmesi, saç ekiminden sonra kişinin beklentilerini karşılayacak bir sonuç alınması halinde saçlarda doğal bir görünüm elde edilebilir. Ön saç çizgisi saçlı alanla alnın birleşim yeridir. Bu çizginin lazer pointer cihazıyla simetrik bir şekilde ayarlanması halinde, kişinin kendi saçları gibi bir görünüm elde edilecektir. Çizginin görünümü kırık çizgi gibi, üçgen çıkıntıları olan simetrik şekilde olmalıdır. Bu çizgiye ekilecek saç telleri de ince olmalıdır. Kalın saç telleriyle ön saç çizgisinde ekim yapılırsa, doğal bir görünüm elde edilemez.
Saç kökleri hangi bölgelerden alınır, ekilen saçlar dökülür mü?
Saç ekimi sırasında acı hissedilir mi?
Saç ekimi sonrası dikişler oluyor mu?
Saç ekiminde beyaz saç kökleri sorun yaratır mı?
Saç ekiminde açı tayini önemli mi?
Saç çizgisinin belirlenmesinde yaş ve kafa yapısı önemli mi?