Frengi Hastalığının Nedeni – Belirtileri ve Tedavisi
Bir bakteri türünün sebep olduğu frengi ya da sifiliz cinsel yollardan bulaşan kronik bir hastalıktır. Afrika kökenli Amerikalı kişilerde bu hastalık beyaz kişilerden 30 kat daha fazla görülmektedir. Hastalığın tarihi geçmişe dayanır ve vücudun birçok bölgesinde etkili olabilmektedir. Son dönemlerde bu hastalıkta artışın olması ilişkide serbestliğin olması ve homoseksüel ilişkilerin yaygınlaşmasından kaynaklanmaktadır. Frenginin temel bulaşma yolu cinsel ilişkidir. Hastalığı taşıyan insandan sağlıklı insana geçer. Genital bölge ile temastan dolayı vücutta bulunan bir yaradan mikrop bulaşabilir. Bu hastalığın bulaşmasında en etkin yollardan biri anal ve oral sekstir. Ayrıca bunların yanında öpüşmek dahi bu hastalığın bulaşmasına neden olabilmektedir. Hastalığın anneden bebeğe geçme olasılığı da oldukça yüksektir. Hastalığı taşıyan bir hamile bir bayan hastalığın bebeğe geçmesine sebep olur. Bebeğe geçen mikrop bebeğin ölü doğmasına neden olur. Eğer bebeğin doğumu gerçekleşirse bu sefer bebek erken doğduğu için hayatını kaybedebilir.
Frengi belirtileri
Hastalığın belirtileri frengi mikrobunun vücuduna girmesinden sonra evre evre ortaya çıkmaktadır. Hastalığın birinci evresinde; hastalık kan yoluyla vücuda yayılır. Yaklaşık 20 – 25 gün sonra mikrobun vücuda girdiği yerde ıslak, kırmızı ve etrafı belirgin ama ağrı yapmayan yaralar meydana gelir. 2 – 3 hafta sonra geçen bu yaralar vajina, genital bölge, ağız ve dudak bölümlerinde oluşur. Hastalığın ikinci evresinde hastalık tedavi edilmez ise bütün vücuda yayılım gösterir. 3 – 5 ay geçtikten sonra kişide yorgunluk, baş ve eklemlerde ağrılar, el, ayak ve vücudun bazı yerlerinde döküntüler görülür. Kişide kilo kaybı ve iştahsızlık durumu vardır. Kaşlarda ve saçlarda görülen dökülme belirgin bir hal alır. Hastalığın bu evresi 1 yıldan fazla sürer. Hastalığın latent döneminde ise hastalığın belirtileri görülmez ama yapılan testlerden hastalığın pozitif olduğu saptanır ve bulaşıcıdır. Frengi mikrobu birçok organı etkileyen bir hastalıktır ve vücutta bulunduğundan bu dönem 5 – 10 yıl kadar sürebilir. En son devre ise geç frengi dönemidir. Bu dönemde rahatsızlıklar gün yüzüne çıkar. Hastalık bulaşıcı olmamasına rağmen sonucu ölüm olabilecek hastalıklar meydana gelebilir.
Frengi Teşhisi ve tedavisi
Klinik belirtilerin yanında bazı kan testlerinin yapılması gerekmektedir. Çıban şeklinde oluşan yaradan bir örnek alınır ve inceleme sonucu bakteri oluşuna göre tanısı konur. Ayrıca kanda antikor araştırması yapan RDR, VDRL, TPHA ve PCR testleri hastalığın teşhisini koymakta yardımcı olurlar. Frengi hastalığında diğer hastalıklarda olduğu gibi erken tanı tedavinin başarı oranını oldukça fazla yükseltecektir. Eğer hastalık ilerlemiş bir dönemde ise frengi mikrobunun etkilediği organlardaki zararı geri döndürmek imkânsızdır. Kişi, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan şüphe duyuyorsa ilk olarak uzman bir doktora başvurmalıdır. Doktor antibiyotikler ile hastalığı tedavi edebilir. Tedavi sırasında hastalık, yapılan testler ile kontrol altına alınır. Tedaviye başlanılmasından 2 gün sonra hastalığın bulaşıcı özelliği kaybolur. Hastalığın tedavisi etkilediği organlara göre 2 yıl sürebilir. Tedavisi son bulan kişinin 10 gün ilişkide bulunmaması gerekmektedir. Bu arada kişi evli ise eşinin de muayene ve tedavi edilmesi gerekmektedir.