Ana Sayfa Sağlık Eritrosit Düşüklüğünün Sebepleri ve Tedavisi

Eritrosit Düşüklüğünün Sebepleri ve Tedavisi

435
0

Eritrosit Düşüklüğünün Sebepleri ve Tedavisi

Eritrosit kırmızı kan hücresi anlamına gelmektedir. Eritrosit düşüklüğü birden de ortaya çıkabilir zamanla da ortaya çıkabilecek bir durumdur. Uygun bir tedavi uygulanabilmesi için bu durumun altında yatan sebebin doğru bir şekilde teşhis edilmesi gerekmektedir. Eğer hastalık ciddi boyutlarda değilse kişinin yaşamında birkaç değişiklik yapması yeterli olacaktır. Kırmızı kan hücreleri vücuda oksijen taşımakla görevli hücrelerdir. Vücuda alınan oksijen miktarı kırmızı kan hücresini belirlemektedir. Çünkü kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin maddesi vücudun her tarafında bulunan dokulara oksijen taşımaktadır. Kırmızı kan hücresi testinin bir diğer adı eritrosit testidir. Dokuların düzgün bir şekilde çalışabilmesi için gerekli olan alyuvarların sayısını göstermesi için yapılan bir testtir. Kırmızı kan hücreleri hemoglobin miktarına göre hücrelere kan taşırlar. Hemoglobin miktarı düşükse vücut hücrelere oksijen götürmek için daha fazla çalışmak zorunda kalacaktır. Hemoglobin miktarının düşük olması kişide anemi olduğunu gösterir. Kişide bitkinlik ve nefes darlığı gibi durumlar ortaya çıkar.

Sebepleri

Kırmızı kan hücrelerinin düşüklüğünün bazı sebepleri vardır. Bu sebepler arasında şunları sayabiliriz. Kırmızı kan hücrelerinin düşük olmasının en önemli nedeni kansızlıktır. Aneminin en önemli sebebi demir eksikliği, folik asit ve B12 vitaminin eksikliğidir. Bazı hastalıklar ve özel durumlarda kansızlığa neden olabilmektedir. Kemik iliği hastalıkları, kanser veya kan kanseri, plazma hücrelerinde kanser, eritroproteinin eksikliği, aşırı miktarda kan kaybetme, kan naklinden dolayı alyuvar yıkımı veya çökelme olması, kan damarında hasar, yetersiz beslenmeden dolayı B6, B12 vitaminleri ile demir, bakır ve folik asit eksikliği, kemoterapi için kullanılan ilaçlar ve hamilelik durumlarını sayabiliriz.

Belirtileri

Alyuvarlarda oluşan belirtilerden bazıları halsizlik, kolay yorulma, solgun görünme, çarpıntı olması ve nefeste oluşan problemlerdir. Bunun yanında saç dökülmesinin artması ve kalp sorunlarının görülmesi de alyuvarlarda düşüklüğün olduğunun belirtisidir. Devamlı olarak güçsüzlük görülmesi, baş dönmesi veya sersemleme, çarpıntı veya kalbin çok hızlı atması, nefes zarlığı ve nefes alıp verirken zorluk yaşama ve göğüs ağrısı gibi durumlar görülüyorsa doktora başvurulmalıdır.

Tedavisi

Kırmızı kan hücresinin artmasını sağlamak için kişinin doğru beslenme yöntemi uygulaması gerekmektedir. Bunun için daha sağlıklı kan hücreleri olması için tüketilmesi gereken bazı besinler vardır. Bu besinleri şöyle sıralayabiliriz. Demir açısından zengin gıdaların tüketilmesi kaybedilen demirin yeniden kazanılması açısından oldukça önem taşımaktadır. Mercimek ve bakliyat ürünleri demir açısından oldukça zengin gıdalardır. Önemli bir mineral olan bakır, kabuklu deniz hayvanları, kümes hayvanları, karaciğer, tam tahıllı besinler, fasulye, kiraz, çikolata da yer alır. Mercimek, koyu yeşil yapraklı taze sebzeler, börülce ve mısır gevreği folik asit açısından oldukça zengin besinlerdir. Greyfurt, mango, karpuz, kuru erik, kavun ve karpuzda A vitamini oldukça fazla bulunur. Et, yumurta ve kuvvetlendirilmiş mısır gevreği B12 vitamini açısından oldukça zengindir. Et, tam tahıl, buğday, fındık, balık ve sebze ve tahıllarda bol miktarda B6 vitamini bulunur. İyi derecede yapılacak olan bir egzersiz vücudun daha fazla oksijen kullanmasını zorunlu kıldığından alyuvar üretimini zorunlu kılacaktır. Ama egzersizin yararlı olabilmesi için özellikle B6 ve B12 vitaminlerinin vücuda bol miktarda alınması gerekmektedir.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz