Ana Sayfa Sağlık Egzamanın Nedeni – Belirtileri ve Tedavisi

Egzamanın Nedeni – Belirtileri ve Tedavisi

425
0

Egzamanın Nedeni  –  Belirtileri ve Tedavisi

Egzama ( dermatit ) en yaygın cilt hastalıklarındadır. Egzama sebepleri ve tedavisi hakkında kesin bir bilgi yoktur. Hastalık sırasında cilt, vücuttan kaynaklanan ya da çevresel faktörlerden dolayı savunmaya geçerek tepkisini iltihap olarak gösterir. Ciltte kaşıntı, kuruma, döküntü, kızarıklık ve çatlamalar meydana gelir. En yaygın olarak görülen egzama çeşidi “ atopik dermatit “ olarak da bilinen alerjik egzamadır. Bu egzamanın daha çok genetik olduğu düşünülmektedir. Temas egzaması tek bir nedenden oluşmasına rağmen diğer egzama çeşitleri birden çok etkenin bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Çocuklarda oluşan egzama belli bir süre sonra geçmesine rağmen yetişkinlerde görülen egzamanın kesin bir tedavisi bulunmuyor. Egzama kronik yani uzun süreli ve kısa süreli yani akut olarak görülebilmektedir. Kronik egzamada kaşıntılı ve döküntülü bir durum ortaya çıkar. Akut egzama durumunda ise deride sıvı dolu kabarcıkların yanında kızarıklık, şişkinlik ve kaşıntı görülür.

Egzamanın Belirtileri

Egzama hastalığının belirtileri dönemine göre farklı döküntüler gösterebilir. Akut dönemde ciltte kızarıklık, şişlik, içi su dolu kabarcıklar ve sulantı ilk göze çarpanlardır. Hastada şiddetli kaşıntı ve yanmalar vardır. Hastalığın sunakut döneminde kepeklenmeler ve kabuklanmalar görülürken kronik dönemde deri kurur ve kalınlaşır, ardından da renk değiştirir. Ciltte çatlamalar oluşur. Hastalık sırasında iltihaplanan deri bölgesinde kızarıklıklar meydana gelir ve ardından en tipik belirti olan kaşıntı başlar. Egzama ilk olarak daha hassas olan yüz ve baş derisinde görülür. Arkasından kollara ve bacaklara yayılır. Egzama hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir daha çok alerjik bir reaksiyondur.

Egzamanın Sebepleri

Cildin herhangi bir sebepten dolayı tahriş olması egzamaya neden olabilir. Örneğin temas egzamasının oluşmasında sabun, deterjan, şampuanlar, çamaşır suyu ve parfüm gibi cildin devamlı olarak bunlara maruz kalması tahriş oluşmasına neden olabilir. Ciltte kızarıklık, kuruma, çatlama ve kaşıntı ortaya çıkar. Alerjenler egzamanın oluşmasında bir başka nedendir. Nikel benzeri metaller hastalığın oluşmasına neden olan alerjenler arasında sayılır. Alerjene dayanan egzamalar genellikle çocukluk döneminde görülür ve bazen yetişkinliğe kadar taşınabilir. Alerjik temas egzamaları en çok nikel takılar, kozmetik maddeleri, saç boyası, parfümlerin içinde bulunan kimyasal maddeler, kauçuk, çimento, solvent, yapıştırıcı gibi inşaat malzemelerinde ortaya çıkar. Egzama hastalığının oluşmasında diğer bir etken ise hava koşullarıdır. Kış aylarında egzama şikâyetleri artar. Mevsim geçişleri, soğuk hava ve nem durumları egzamanın artmasına neden olabilir. Kişinin vücudunun genetik olarak bu hastalığa yatkın olması ve çevresel etkenlerin bu durumu tetiklemesi hastalığın ortaya çıkmasına neden olur.

Egzama hastalığının gelişiminde bağışıklık sisteminin oldukça büyük bir rolü vardır. Vücudun bağışıklık sistemi hastalığın ortaya çıkmasında ve daha sonra hastalığın tekrarlanmasında büyük bir öneme sahiptir. Egzamanın en yaygın çeşidi olan alerjik egzamada kişide alerjiye tepki veren sitokin miktarı yüksektir. Sitokinler bağışıklık sistemi hücreleri tarafından üretilmiş proteinlerdir. Vücut tarafından üretilen hormonlar oldukça kuvvetli kimyasallardır. Bazı bayanlarda hormon seviyelerinde meydana gelen değişikliklerin egzamanın belirtilerinin artmasına sebep olduğu gözlenmiştir. Bunun yanında uzun süreli sıcak banyo yapılması, sık aralıklar ile sabunlanma, cildin kuru olması, ter, ani hava değişimleri, yün benzeri kumaşlar giymek, sigara kullanmak, tozlar ve kum egzamanın diğer tetikleyicileri arasında sayılabilir.

Egzamanın Tedavisi

Egzama hastalığı yetişkinlerde tamamen geçen bir hastalık değildir sadece ilaçlar ile belirtiler kontrol altına alınır. Egzamalı veya egzama geçirmiş olan kişilerde cilt çok hassas olduğundan tahriş edici maddelerden uzak durulmalıdır. Hastalıkta kullanılabilecek birçok ilaç vardır. antihistaminik merhemleri kaşıntıyı azaltmak için kullanabilirsiniz. Cildin kurumaması için yağlı kremler kullanmalıdır.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz