Ana Sayfa Sağlık Doğru Beslenme

Doğru Beslenme

444
0

Beslenme

Çoğu insan karnını doyurmayı, açlığını gidermek ve istediği yiyecekleri tüketmek şeklinde tanımlıyor. Aslında bedenin ihtiyacı olan enerji ve bir çok çeşitli besinlerin, yeteri miktarda ve düzenli olarak besinlerden alınması önemlidir. Besinlerin içerisindeki vitamin, mineral ve proteinler beslenmede büyük önem taşırlar. Önce “bugün de geçsinde yarın başlarım diyete” mantığından kurtulmanız lazım. Dengeli ve sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz her şey’den önce.
İştahı kesmenin kolay yolu
İştahı kesmenin ve tatlı krizini bastırmanın en kolay yolu, kan şekerini yükselten rafine şeker tüketiminden olabildiğince uzak kalmaktır. İnsanlar taze meyve yemek yerine tatlandırıcı içeren meyve suyu içmekte ve tahıllardan yüksek şekerli tatlılar yapmaktadır. Kısacası besinlerin içine her seferinde şeker ilave etmektedir. İştah kontrolünde her gün düzenli olarak egzersiz yapmak, sık ve azar azar beslenmek, yavaş yemek ve bol su tüketmek gerekir.
Posalı Besinler
Posalı besinlerin arttırılmasıyla, kolesistokinin hormonunun salgılanması, çiğneme ile tükürük salgısının artması ve besin alımının azalması sağlanmaktadır. Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi kuru baklagil posa içeriği yüksek olan besinlere örnektir. Ayrıca fındık, ceviz, badem, kepeği ayrılmamış tahıl ürünleri ve sebze meyvelerde posası yüksek olan besinler dendir.
Meyve ve Sebzeleri kabuklu tüketin
Elma, armut, domates, salatalık gibi kabukları yenilebilir olan besinlerin kabukları ile beraber tüketilmesi oldukça sağlıklıdır. Kan yağ değeri yüksek, şeker hastalığı veya riski taşıyanlar, kabızlık şikayeti olanlar, kilolu ve aşırı iştahlı olanlar ve çok sık tatlı krizine girenler beyaz ekmek yerine esmer ekmek, kuru baklagil yemeği, pirinç yerine bulgur, bolca sebze ve meyve tüketmesi oldukça faydalı olacaktır.

Tatlı krizi ile nasıl başa çıkılır?
Kan şekerindeki ani dalgalanmaya rafine şekeri neden olur. Hızlı yükselen kan şekeri hızlı bir şekilde düşer. İşin kötü olan tarafı ise; tatlı bir şey yenildikten sonra kan şekerinde ani bir pik yaşanması ile tekrar tatlı yeme isteği ortaya çıkar. Bu nedenle kimse bir parça tatlı yiyerek duramaz. Böyle bir durumda leblebi, patlamış mısır (yağsız ve tuzsuz), kuru meyve, yoğurt veya süt ile birlikte taze meyve yenmesi daha sağlıklı olacaktır. Normal besinlerin tüketilmesine göre light olanların tüketilmesi daha sağlıklıdır.

Tatlı yerine kriz anında daha sağlıklı neler yenebilir?
Doğal besin tercih etmekte her zaman fayda vardır. Tabi ki tatlı bazen yenebilir eğer tatlı yememesi gereken bir şeker hastalığı yoksa. Ama tatlıların miktarına ve tüketim sıklığına dikkat etmek gereklidir. Ayrıca sütlaç, puding ve hoşaf gibi daha hafif tatlıların tüketilmesi baklava ve tulumba gibi daha ağır tatlılara göre tavsiye edilir. Bu tatlıların yapımında yapay tatlandırıcılardan yararlanmak enerji alımını azaltır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz