Ana Sayfa Sağlık Dil Çatlamasının Sebepleri ve Tedavisi

Dil Çatlamasının Sebepleri ve Tedavisi

768
0

Dil Çatlamasının Sebepleri ve Tedavisi

İnsan vücudundaki en güçlü kas dildir. Bazı durumlarda dil üzerinde derin çatlaklar meydana gelebilir ve bu çatlaklar dilin yüzeyinde, arkasında ve yan taraflarında olabilir. Bu duruma dil çatlaması denir ve tıp dilindeki adı dil fissürü veya skrotal dil olarak bilinmektedir. Dilde çatlaklar kansızlıktan beslenme yetersizliğine kadar birçok etkene bağlı olarak ortaya çıkar. Dilde oluşan çatlakların meydana gelmesine neden olan sebepler belirlendikten sonra dil yaraları tedavi edilebilir.

Dil Çatlaması Belirtileri

Dil çatlaması olduğu zaman buna ağızda kaşıntı, ağız ağrısı ya da sızı eşlik eder. Çatlaklar sadece dil üzerinde görülür. Çatlakların görünümü değişiklik gösterir. Çatlaklar dili kısımlarına ayırarak oyuk üzerinde birleşebilir. Derinlikleri 6mm kadar olabilir. Dil zaman geçtikçe baharatlı yiyeceklere karşı hassaslaşır ve bunları tükettiğiniz zaman dilde yanma olur. Bunun yanında yiyecekler bu çatlaklara sıkışarak ağız kokusuna ve ağızda bakteri ya da mantar riskinin artmasına neden olur. Bazı durumlarda çatlaklar çocukluk döneminde de ortaya çıkar ama yetişkinliğe kadar birçok durumlarda dilimizde çatlak belirtileri ortaya çıkmaz. Yaş ilerledikçe çatlaklar devamlı olarak belirginleşecektir.

Nedenleri

Devamlı olarak dilin yan taraflarını veya sırt yüzeyini fırçalamak dil üzerinde çatlaklara neden olur. Yemek yeme ya da kırık bir dişin varlığı dilde sürtünmeye neden olacaktır. Bu durumun kalıtsal olacağı da söylenmesine rağmen öyle kesin bir durum yoktur. Dilde oluşan anormalliklerde dil üzerinde çatlakların oluşmasına neden olabilmektedir. Biyotin B vitamini ailesinden gelmektedir ve genelde vücut tarafından metabolizmaya enerji vermek ve yağı birleştirmek için faydalanılır. Biyotin yetersizliği dilde çatlakların oluşmasına neden olabilmektedir. Ayrıca bunun yanında kaslarda ağrıya, cildin renksiz olmasına, kuru bir cilde ve yorgunluğa neden olur. Dilde çatlakların oluşmasında Sjögren sendromunun da etkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenlerin yanında devamlı olarak baharatlı yiyecekler yemek, stresli olmak ya da dişleri gıcırdatmakta dilde çatlakların oluşmasına neden olabilmektedir.

Tedavisi

Dil çatlaklarının çoğunluğu tedavi gerektirmez ve kendiliğinden geçer. Ağız temizliğinize özen gösterin. Dilinizi düzenli olarak fırçalayın ya da bir dil temizleyicisi kullanmak çatlakların arasına girmiş olan yiyeceklerin temizlenmesine yardımcı olacaktır. Mikroorganizmaların üremesine ve enfeksiyon oluşmasına engel olursunuz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz