Ana Sayfa Sağlık Çağımızın Hastalığı Panik Atak

Çağımızın Hastalığı Panik Atak

434
0

 Çağımızın Hastalığı Panik Atak   

Panik Atak nedir?  Önce bunu bilmek lazım. Çağımızın hastalığı kısaca endişe, kaygı, korku gibi ani olarak çıkan bir atak halidir. İşte bu korku, heyecan ve endişe durumları kişinin bedeninde fiziksel olarak da kendini gösterir. Çoğu zaman bu durum kişinin fiziksel sağlığı dışında ruhsal sağlığını da etkiler. Bu durum karşısında kişi çok büyük korkular yaşayarak bu duygunun etkisiyle başına kötü bir şey geleceğine, artık hayatın onun için bittiğini, aniden öleceğini düşünür. Bu durumda kişi korku ve panik ile o fiziksel halinden kurtulmak, o ortamdan bir an önce kaçarak ayrılmak ister. Bu panikle en yakın hastane veya sağlık evlerine gitmek ister. Gittiği sağlık kuruluşunda çoğu zaman hiçbir girişimde bulunulmaz. Bunun sebebi de atağın geçmiş olması ve kişinin kendini iyi hissetmesidir.

Şimdi; bu panik atak sırasında ne gibi fiziksel belirtiler olur bir bakalım. Aşağıda saydığımız belirtilerden en az 4 tanesinin görülmesi teşhisin konulması için yeterlidir. Şu da gerçektir ki; bu ataklar sırasın da  7-10 fiziksel belirti yaşamaktadır.

Hızlı kalp atışını duyma çarpıntı,

Atak geldiğinde terleme,

Düşecek gibi sarsılma, titreme,

Nefes kesilmesi,

Göğüs bölgesinde ağrı veya göğüste baskım olacak şekilde sıkışma,

Baş dönmesi ile birlikte sanki düşecek bayılacak gibi olma,

Kişinin dış dünyayla bağının kopmuş gibi hissetmesi,

Aklını yitirecekmiş gibi hissetmesi,

Bu dünyadan gitmek ölmek korkusu,

Vücudunda uyuşukluk veya karıncalanma hissi,

Atak anında ateş gelmesi, ürperme ya da üşüme,

Panik Atak Belirtileri

Bu rahatsızlığın belirtileri adından da anlaşılabileceği gibi aniden ortaya çıkmasıdır. Buna neden altta yatan rahatsızlıklar da olabilir veya hiçbir nedeni olmadan kişinin aniden fiziksel belirtilerle gelen gelecek korkusu, düşüncesidir. Bu hastalık bedene zarar vermese de kişi de yıpratıcı şekilde rahatsızlık veren bir durumdur. Bu hastalığa teşhis koymak için 13 belirtiden en az dört tanesinin görülmesi gerekir. Kişiden kişiye belirtilerin değişmesine rağmen en çok ortak belirtiler ( ölmekten korkmak, her an ölebileceği korkusu, akıl sağlığının gitmesi ) gibi durumlar eşlik edebilir.

Hızlı kalp çarpıntısı

Atak sırasında sıcak veya soğuk soğuk terleme,

Vücudun genellikle el ya da ayak bölgelerinde titreme veya sarsılma,

Nefes yetmeme hissi,

Nefesin kesilmesi,

Göğüs bölgesinde baskı hissetme,

Karın ağrısı veya sürekli mide bulantısı,

Sanki düşecekmiş gibi hissetme ve buna eşlik eden baş dönmesi,

Etrafının madden olmadığını hissetme (derealizasyon)

Depersonalizasyon (kişinin kendini var olmuş gibi hissetmemesi)

Ölüm korkusu( vücudunda kişinin genellikle sol tarafında uyuşukluk, diken gibi batma hissi)

Atak anında kişiye gör üşüme, terleme gibi belirtilerle kendini gösterir.

Bu fiziksel belirtilerin 4 tanesi birlikte eş zamanlı görülür ve bu endişe ile panik atak rahatsızlığı 10 dakika sürer. Atak 10 dakika sürse bile kişi üzerinde gün boyu fiziksel etkisi devam edebilir. Bu nöbetler gün içerisinde tekrarlayabilir ve ya haftada ayda birkaç kez tekerrür edebilir.

Panik Atak ve Tedavisi

Bu rahatsızlığın tedavisi kişinin yaşadığı nöbetlerin şiddeti ve sıklığına göre farklılık gösterebilir. Panik atak tedavisinde davranışçı terapi uygulanır. Bu terapi yöntemi ile birlikte kişi atak geldiğinde bu atakla nasıl davranacağını bunun teknik yöntemlerini öğrenir. Böylece bu teknikler sayesinde kişi nöbetler sırasında kendisini denetleyebilir. Panik atak tedavi edildikten sonrada kişide bazı yanlış düşünceler olabilir. Mesela; çok kalabalık ortamlara girersem yine panik atak geçiririm gibi. Bunları da olumlu düşüncelerle zamanla düzeltir. Panik atak tedavisi ile yaşam kalitesi biraz yükseltilir. Fakat ne kadar tedavi edilirse edilsin kişi sağlığına kavuştuğunu kendisi de inansa da ve gerçekten artık panik atak geçirmiyorsa ama yine de kalabalık ortamlara girmeye çekiniyorsa, gelecek korkusu, endişesi yaşıyorsa hayatını bu yüzden sınırlıyorsa bu hastalık tamamen geçmiş değildir.

Panik atak hastalığının tedavisi mümkündür.

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz