Bacak Uyuşması Neden Olur ve Tedavisi
Genelde bacakta uyuşma bir bölgeye yeterli bir şekilde kan akışının olmamasından veya sinir hasarından kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca bacakta meydana gelen bir uyuşma enfeksiyon, travma, iltihaplanma veya başka bir sebepten de kaynaklanıyor olabilir. Bacakta uyuşma genel olarak yaşamsal bir tehlike oluşturmaz ama felç veya tümörden dolayı meydana gelmiş olabilir. Birkaç dakikadan uzun süren veya devamlı tekrarlayan bir bacak ağrısı durumunda tıbbi yardım almak doğru olacaktır. Bacakta oluşan ağrıya mesane ve bağırsak kontrollerinde etkisizlik, kafa karışıklığı ve bacakta kuvvet kaybı gibi belirtiler eşlik ediyorsa acil bir tıbbı yardım gereklidir. Bazen felç ile bacaktaki uyuşukluk birbirine karıştırılır. Bacakta oluşan uyuşukluk duyu kaybıdır. Felçli bölgede ise uyuşukluk ister olsun ister olmasın hareket kaybı vardır. Bacakta oluşan uyuşukluk ani bir şekilde ortaya çıkabilir ya da yavaş bir şekilde de ilerleyebilir. Bacak uyuşmasının kronik olması genel olarak bacaklardaki sinir hasarının seviyesini göstermektedir.
Sebepleri
Zayıf bir kan dolaşımı bacakta uyuşmaya neden olabilir. Sağlıksız beslenme, hareketsiz bir yaşam ve sigara içilmesi kan dolaşımının kötüleşmesine neden olabilir. Böyle bir durum kollarda, bacaklarda ve ayaklarda uyuşukluğun ortaya çıkmasına neden olur. Vücudun kan akışı başka sebeplerden dolayı da bozulabilir. Bu sebeplerden bazı şöyledir: Arterler ve damarlarda düğümlenme olması, damar veya arterlerde pıhtılaşma olması, derin damar trombozunun varlığı, aşırı soğukta kalma ve periferik arter hastalığının bulunması. Ortopedik nedenlerden dolayı da bacaklarda uyuşma oluşabilir. Bu nedenler arasında; kan akışını engelleyen bir şekilde oturmak, uzun bir süre bisiklet kullanımı arkasından bacaklarda geçici olarak uyuşmalar ortaya çıkabilir. Kalçada hasar ya da yaralanma, kırıklar veya sıkı bir şekilde yapılan sargılar veya alçılar, bel fıtığı, kemik erimesi ve dejeneratif disk hastalığını sayabiliriz.
Bacakta oluşan uyuşma genel olarak sinirlerin değişik seviyelerde zarar görmesinden kaynaklanmaktadır. Sinirlerde meydana gelen basınç ya da zarar bacaklarda uyuşmaya neden olur. Diyabetik nöropati hastalığı, ağır metal zehirlenmeleri, tiroit bezi hastalıkları, omurilikte yaralanma ya da tümör olması, alkol ve sigara içilmesi, vücutta vitamin eksikliği, düzensiz beslenme ve vitamin eksikliği özellikle B grubu vitaminlerinin vücuttaki eksikliği bacaklarda karıncalanmaya ve hissizliğe neden olur. Bacaklarda oluşan uyuşma birinde veya ikisinde de meydana gelebilir. Tek bir bacakta meydana gelen bir uyuşma genel olarak bölgesel bir rahatsızlıktan kaynaklanıyor olabilir ama bacakların ikisinde birden görülen bir uyuşma MS hastalığı gibi sistemik bir hastalığı işaret edebilir. Bu hastalık bir bağışıklık sitemi hastalığıdır.
Belirtileri
Bacak uyuşmaları genel olarak yalnız başlarına ortaya çıkmaz. Bu uyuşmalara bir veya birkaç belirti eşlik eder. Bu belirtiler arasında; kaygı, yanma durumu, sık bir şekilde idrara çıkma, kaşınma, yürüme ile birlikte artan bacak ağrıları, karıncalanma ve ağrı durumu, kas spazmları, alt sırt bölümünde ağrı, isilik ve dokunma hassasiyetidir. Bu belirtilerin yanında bacakta uyuşma yaşamı tehdit eden bazı belirtilerde gösterebilir. Bu belirtiler görüldüğünde hemen doktora başvurulmalıdır. Kişide kısa bir süre dahi sürse bilinç kaybı, nefes darlığı problemi, yürümede zorlanma, baş dönmesi, mesane ya da bağırsak kontrolünün ortadan kalkması, felç, konuşmada bozukluk, ani bir uyuşma ve kuvvet kaybıdır.
Tedavisi
Bacakta uyuşma kısa sürede geçmezse, devamlı olarak tekrarlarsa ve başka belirtilerde görülüyorsa tıbbi bir yardım almak gerekir. Bunun dışında bacaktaki uyuşmayı hafifletmek için evde uygulanabilecek yöntemlerde bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında sağlıklı beslenme ve hareket etme, uyuşuk bacak üzerine ısı uygulaması, dolaşımı düzenlemek için uyuşan bölgeye masaj yapmak, kalsiyum, potasyum, sodyum, C vitamini B ve B12 vitamin ve minerallerini vücuda yeterince almaya özen göstermelidir. Çok sıkı ve dar kıyafetleri giymekten kaçınınız.