Uyku Apnesi
Uyku apnesi uyku sırasındaki solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına sebep olan önemli ölümcül olabilecek bir hastalıktır. Uyku apnesi uykuda hava akımının en az 20 saniye süreyle normal değerinin %20’sine ve daha altına düşmesiyel meydana gelir. Yorgunluk, aşırı sinirlilik, yüksek tansiyon, depresyon, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, kontrol altına alınamayan şişmanlama gibi sorunların temelinde uyku apnesi yer alabilir.
Uyku apnesi belirtileri :
Sabahları yorgun uyanma
Gün içinde sürekli uyuma isteği
Aşırı kilo alma ve kilo verememe
Enerji ve motivasyonda azalma
Şiddetli horlama
Düzensiz solunum
Uykuya dalarken, uyanma esnasında veya rüya görme sırasında bazı solunum düzensizlikleri hemen herkeste görülebilir. Uyku apnesi olan hastalarda ise sık sık tekrarlanan uzun süreli solunum kesintileri olmaktadır.Bu kesintiler 10 saniyeden başlar ve bir dakikadan fazla sürelere kadar devam edebilir. Uyku boyunca saatte 20 hatta 100 defa tekrarlayabilen solunum kesintileri boğulurcasına mücadele eden kişilerde uyku ve oksijen yetersizliğinin büyük sorunlar oluşması olağandır. Uyku apnesi tedavi edilmediği takdirde ortaya çıkan sorunlar :
Kalp atışlarında düzensizlik
Kalp büyümesi
Kalp krizi riskinde artış
Yüksek tansiyon
Aşırı yorgunluk ve gündüzleri sürekli uyku hali
Direksiyonda uyuma sebebiyle trafik kazaları
Yorgunluk sebebiyle cinsel iktidarsızlık
Obezite
Uykuda terleme, sık idrara çıkma
Aşırı sinirlilik, depresyon ve canlılığın kaybolması
Uykuda ölüm riski uyku apnesin de görülmesi olası durumlardır.
Uyku apnesi toplumda oldukça yaygındır. Her yaşta görülme olasılığı vardır. Bununla beraber alkol ve sigara bağımlılığı olanlar, yanlış uyku pozisyonu tercihi, alt çenesi gelişim geriliği olanlar, boyun yüksekliği kısa olanlar, alerji, kas gevşetici veya sakinleştirici gibi ilaç kullananlarda da uyku apnesi risk grubundadır.
Uyku apnesi tedavisinde ilk olarak hastanın bir kulak,burun,boğaz uzmanının kontrolünden geçmesi gerekir. Bu bölgelerde anatomik bozukluklar teşhiş edilirse düzeltilir. İlaç ve cerrahi operasyonla uygulanan bir tedavisi yoktur. Genellikle tedavi CPAP (Continious Positive Airway Pressure) adı verilen cihazla yapılır. Bu cihaz sürekli hava basıncı uygulamasıyla uyku sırasında kapanan üst solunum yollarını açık tutmaktır. Oldukça etkili bir cihazdır. Hastada görülen yorgunluk , stres hali ilk kullanımdan itibaren kaybolur . Uyku esnasında cihazı hastanın burnuna yerleştirilir. Yumuşak silikon bir maske ve bunu cihaza birleştiren bir hortumu vardır.