Saç Dökülmesi
Saç dökülmesi özellikle son zamanlarda bayanlardan çok erkeklerin korkulu kâbusu haline geldi. Yapılan araştırmalara göre son yıllarda erkekler kendilerine daha fazla önem gösteriyor ve bu nedenle saç dökülmelerini de çok ciddi bir sorun olarak algılıyorlar. Aslına bakılırsa bu doğru çünkü saç dökülmesi çok ciddi bir problem.
Peki gerçekten saç dökülmesi nedir? Saç dökülmesi nasıl önlenir?
Saç dökülmesi saç köklerinin zayıflaması ve bu nedenden dolayı dökülmesi olayına denir. Düzensiz beslenme alışkanlıkları saç sağlığımızı oldukça kötü bir şekilde etkiler ve bu zararlar her geçen gün etkisini arttırır. Özellikle protein, çinko, b 12 vitaminleri vücutta eksik olursa saçların dökülmesi daha da kolaylaşıyor. Eğer bu tür besinlerden eksik kalırsak, bu saç sağlığımızı da olumsuz yönde etkiliyor.
Bu nedenle beslenme alışkanlığınızı bir düzene sokmalı, düzenli saatlerde ve düzenli bir şekilde beslenmelisiniz. Besinlerinizi ona göre seçmelisiniz. Ayrıca alkol ve sigara içmek, bunları da bir alışkanlık haline getirmek saç sağlınızı oldukça kötü bir şekilde etkiler. Sigara saçlarınızda yağlanmaya ve kırılmalara neden olur.
Saçlarımız 1 ayda yaklaşık olarak 1 santim kadar büyürler. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak bazı kıl kökleri tahriş olabilir ve bu nedenle saç miktarında azalmalar görülebilir. Bir günde 100 tel dökülen saç normal kabul edilmektedir. Bu oranda dökülen saçlar dökülmeye ve seyrelmeye neden olmaz. Çünkü dökülen saçların yerine tekrardan yeni saçlar çıkar.
Eğer stresli günler geçiriyorsanız saçlarınızda dökülme görülebilir. Saç dökülmelerinin en büyük nedenlerinden biri olarak saç dökülmeleri gösterilir. Ayrıca ameliyat ve doğum gibi olaylardan sonra da saç dökülmelerinin görüldüğü saptanmıştır. Demir eksikliğiniz varsa, çinko eksikliğiniz varsa, aşırı zayıfsanız, bazı ilaç ve kimyasal maddeleri kullanıyorsanız yine saçlarınızı dökülebilir. Alkol ve sigara kullanımı zaten direk saçınızı için en olumsuz tehditlerdir.
Saçları dökülen birisi öncelikle saçının hangi nedenden dolayı döküldüğünü bilmelidir. Bunun içinde bir cilt hekimine görünmelidir. Gerekli muayeneler yapılmalı ve en doğru sonuca ulaşılmalıdır. Saçlarınızı korumak için yapabileceğiniz şeyler de elbette var. Küçük detaylar hayat kurtabilir.
Mesela protein ağırlıklı beslenmeyi deneyebilirsiniz. Özellikle B grubu vitaminleri almak saçlarınızın sağlığı için oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Demir ve çinko gibi eksikleriniz varsa da bunları ek vitaminlerle destekleyerek vücudunuza alabilirsiniz. Böylece bu eksiklikleri giderebilirsiniz.
Aşırı karbonhidrat tüketiminden uzak durmalısınız. Birçok kişi için zor ama stresten olabildiğince uzak durmaya çalışmalısınız. Sigara ve alkol hiç kullanmamalısınız. Eğer kullanıyorsanız da bunu alışkanlık halinden çıkartmalısınız. Saçlarınızı her gün yıkamamalısınız. 2 veya 3 günde bir yıkamak saçlarınız için yeterli olacaktır. Fazla ve gün aşırı yıkamak saçlarınızın ve saç derisinin daha da yağlanmasını sağlar.
Jöle tarzı şekillendiriciler en az şekilde kullanılmalıdır. Jöle gibi şekillendiriciler saçlarınızın nefes almasını önler ve dolayısıyla saç kaybına yol açar. Sonuçta saçlarınız sizin için mükemmel bir aksesuardır ve onlara iyi bakmak yine sizin elinizdedir.