Kan şekeri vücudun tüm dengesini etkileyen bir metabolik faktördür. Özellikle beyinin tek besin kaynağı glikoz (şeker) olduğu için hipoglisemi(kan şekerinin düşmesi) açısından çok hassas bir organdır. Bu nedenle vücut kan şekerini düzenlemek için hassas bir dengeye sahiptir. Pankreasın endokrin hücrelerinden salınan glukagon ve insülin hormonları şeker metabolizmasını düzenleyen ana hormonlardır.
Şeker metabolizması gün içinde değişkenlik göstermektedir. Yemeklerden sonra kan şekeri artar, açlıktan sonra ise kan şekeri düşer. Kan şekeri yükseldiği zaman düşürmek amaçlı insülin devreye girerken düştüğü zaman yükseltmek amaçlı glukagon devreye girmektedir.
Ancak yine de kan şekeri belli kan şekeri sınırı arasında oynamaktadır. Açlık ve tokluk şekeri birbirinden farklılık göstermektedir. Ayrıca diyabet tanısı koymak açısında da kan şekerinin mutlaka test edilmesi gerekmektedir.
Açlık kan şekeri için normal kabul edilen kan şekeri sınırı 70 ile 100 arasındadır. Açlık kan şekerinin 126 nın olması durumunda diyabet tanısı konulabilmektedir. Açlık kan şekeri 100 ile 126 arasında olursa bozulmuş açlık şekeri denilmektedir. Diyabet hastalığı açısından değerlendirmek için OGTT yapılması gerekmektedir.
Tokluk kan şekeri ise yemeklerden sonra gözlenen kan şekeridir. Normal tokluk kan şekeri sınırı 100 ile 140 arasında değişmektedir. Ancak 140 ın üzerine pek fazla çıkmaz. Tokluk kan şekerinin 200 ün üzerinde gözlenmesi durumunda diabet tanısı konulmaktadır. 140 ile 200 arasındaki değerler bozulmuş glikoz toleransı olarak ifade edilmektedir.
Yemek yedikten sonra artan kan şekeri miktarının birinci saat ile ikinci saatte ölçümlerinde aynı sonuçlar elde edilmemektedir. Yemekten sonra vakit geçtikçe kan şekeri miktarı düşmektedir.
Kan şekeri için basitçe akılda tutulması gereken değerler açlık halinde 70-100 tokluk halinde ise 100-140 arasıdır. Bunun dışındaki değerlerin doktor kontrolünde olması gerekmektedir. Diabet açısından risk grubunda olan değerlerdir.
Diabet hastası kişilerin kendi kan şekeri ölçümlerini yapabilmeleri gerekmektedir. Glukometre denilen aletler yardımıyla bunu kolay bir şekilde yapabilmektedirler. Bu sebeple kişilere diabetik kişilere kişisel kan değeri ölçüm eğitimi verilmektedir. Günde pek çok sefer şeker ölçümü yapmaları gerekir.