Geçmiş yıllardan bu yana en fazla uygulanan estetik ameliyatlardan biri olan liposuction ameliyatı; halk arasında yaygın olarak yağ aldırma ameliyatı olarak bilinir. Liposuction ameliyatı genellikle obezite gibi rahatsızları bulunmayan ancak bölgesel olarak zayıflayamayan kişiler için kullanılan bir yöntemdir. Vücutta fazla olarak bulunan yağın alınması ile gerçekleştirilen liposuction ameliyatı kalça, basen, karın, diz ve bel gibi bölgelerde daha fazla tercih edilir. Çünkü bu bölgelerde daha fazla inatçı yağlanmalar ve bölgesel olarak fazlalıklar görülür.
Liposuction ameliyatı çeşitli yöntemler kullanılarak vücutta birikmiş olan yağın akışkan hale getirilmesiyle gerçekleşir. Sonrasında yağ dokularında 1-2 mm’lik kesiler açılarak 2-3 mm çapındaki ince ve uzun kanüller kullanılır. Bu kanüller sayesinde yağlar vakumlanarak vücuttan dışarı atılır.
Liposuction ameliyatı belli bir yaş kitlesiyle sınırlandırılmasa bile derinin elastikiyetini kaybettiği yaşlardaki hastalara çok fazla uygulanmamaktadır.
Yağ aldırma ameliyatı bir zayıflama yöntemi değildir. Belli bir bölgedeki incelmeyi sağlayan bir ameliyat olan liposuction ameliyatı yalnızca uygulanan bölgenin incelmesine ve daha güzel bir görünüm sağlar. Bu yüzden zayıflamak isteyen hastalar ameliyattan önce düzenli beslenme, spor veya zayıflamaya yardımcı egzersizlerle zayıflamalı ve sonrasında yağ aldırma ameliyatını yaptırmalıdır. Ancak her ameliyatta olduğu gibi liposuction ameliyatında da ilk olarak uzman doktor görüşünün çok önemli olduğu unutulmamalıdır.
Liposuction ameliyatı sistemik bir rahatsızlığı bulunan, yeni doğum yapmamış kadınlarda ve kalp rahatsızlığı, diyabet gibi rahatsızlıklara sahip olan kişilere yapılmamaktadır. Bu yüzden yağ aldırma ameliyatından önce mutlaka birtakım testler yaptırılmalı ve doktora danışılmalıdır. Riskli olan herhangi bir durumda yaptırılmamalıdır.
Liposuction ameliyatını yaptıran kişilerde kilo almama durumu söz konusu değildir. Düzensiz beslenme, spor yapmama gibi durumlarda ameliyatla düzelen yerler yeniden eski halini alabilir. Bu yüzden yağ aldırma ameliyatı yaptırdıktan sonra beslenme şeklinizi düzenlemeli, spor yapmalı ve ani kilo alış verişlerinden kaçınmalısınız. Deri sarkması gibi durumlar liposuction ameliyatı ile tedavi edilememektedir. Selülitleri olan kişilerde ve doğum yaparken oluşan karın duvarı yırtılmalarında da yağ aldırma ameliyatı ile tedavi mümkün değildir.
Liposuction ameliyatı sonrasında özel olarak üretilen korseler kişinin özelliklerine göre 4 ile 8 hafta arasında kullanılmalıdır. Vücutta oluşan morluklar ve ödemler zamanla geçecektir ve olası bir durumdur. Yağ aldırma ameliyatı tamamlandıktan 1 hafta sonra dikişler alınır ve hastanın durumuna göre işe ya da günlük hayatına dönmesinde bir sorun yoktur.
LAZER LİPOLİZ NEDİR?
Tıpkı yağ aldırma ameliyatı gibi bölgesel olarak zayıflamak isteyenler için kullanılan bu yöntem genellikle deri gevşekliği bulunan çene altı ve yüz bölgesinde kullanılır. Lazer lipoliz uygulamasında direkt olarak yağ hücreleri patlatılır. Çene altı ve yüz bölgesinde uygulandığında ciltteki gevşemiş deriyi düzeltmektedir. Bunların dışında aşırı terleme sorunu yaşayan kişilerde koltuk altına uygulanarak aşırı terleme problemi ortadan kaldırılır.
LAZER LİPOLİZ İLE LİPOSUCTİON ARASINDAKİ FARKLAR
Lazer lipoliz ve liposuction ameliyatı arasındaki en belirgin fark uygulanma yöntemleridir. Liposuction ameliyatı ile yağ dokuları vücuttan kanüller yoluyla atılır. Ancak lazer lipoliz uygulandığında idrar yoluyla atılmaktadır. Bu yüzden idrar yoluyla atılamayacak kadar büyük olan yağ dokuları liposuction ameliyatı kullanılarak vücuttan uzaklaştırılır.