Karaciğer Büyümesinin Nedenleri ve Tedavisi
Karaciğer büyümesi ( hepatomegali ) birtakım sağlık sorunlarının neticesinde meydana gelir. Karaciğer, vücudumuzun en büyük organlarından birisidir ve vücut için hayati görevleri yapmak ile görevlidir. Karaciğer, tam boyutuna 15 yaş gibi bir zamanda ulaşır. Erkeklerin karaciğeri genellikle kadınlarınkinden büyüktür. Karaciğer, vücut için gerekli olan yağ bileşiklerini ve kolesterol sentezini yapar. Karbonhidrat metabolizmasını düzenler. Bağırsaklarda düzenli sindirimi sağlamaya yarayan ve yağların yıkımını gerçekleştiren öd salgısının salgılanmasına yardımcı olur. Bunun yanında ilaç ve alkol içimi ile vücuda giren toksik maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Karaciğerin büyümesi tek başına bir hastalık sayılmaz. Yalnız bu durum başka hastalıkların belirtisi olabilir. Birçok insan karaciğer büyümesinin farkında olmadan yaşamına devam eder.
Karaciğer Büyümesinin Belirtileri
Karaciğerdeki büyüme az miktarda olduğu zaman genellikle bu durum hiçbir belirti vermez. Eğer karaciğerdeki büyüme fazla ise o zaman bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtilerden en önemlileri sürekli olarak şişkinlik durumu ve karın bölgesinde rahatsızlık olmasıdır. Bu belirtilerden başka kişide sarılık, devamlı bir yorgunluk, güçsüzlük, mide bulantısı ve zayıflama görülür.
Karaciğer Büyümesi Sebepleri
Karaciğerde olan büyüme direkt karaciğer ile bağlantılı olmayıp, başka hastalıkları işaret edebilir. Bu hastalıkların başında kalp hastalıkları, bağışıklık sistemi, kanser ve karaciğer kaynaklı hastalıklar karaciğerde büyümeye neden olabilir.
Karaciğer Kaynaklı Sebepler
Siroz: Karaciğerin kronik hastalığıdır. Karaciğerde yıkıma neden olan bir hastalıktır.
Hepatitler: A,B ve C hepatit virüslerinin neden olduğu enfeksiyonlardır. Ayrıca bu durum aşırı alkol alımı, belli başlı bazı ilaçların aşırı derecede kullanımı, bakteriyel enfeksiyonlar ve bağışıklık sistemi hastalıkları sonucu da ortaya çıkar.
Alkol Karaciğer Yağlanması: Aşırı miktarda alkol kullanımı sonucu karaciğerde yağlı maddelerin birikmesi sonucu meydana gelir. İleri evrelerde alkolik hepatit diye adlandırılır.
Alkolsüz Karaciğer Yağlanması: Bu tür yağlanmalar aşırı şişmanlık, şeker hastalığı ve yüksek kolesterol sonucu oluşur.
Öd Kesesi Bozukluğu: Karaciğer yağların sindirilmesi için öd kesesinde buluna öd salgısını salgılar. Bu mekanizmada oluşacak bir bozukluk karaciğerde hasara neden olur.
Tümör ve Kist: Karaciğerde oluşan kistler içi sıvı dolu keseciklerdir. Karaciğerde bulunan tümörlerin anormal bir şekilde büyümesi karaciğer hasarına neden olur.
Kan Takviyeli Sebepler
Kalp Yetmezliği Durumu: Kalp, vücuda yeterli miktarda kan pompalayamadığı zaman ortaya çıkan bir durumdur. Kalp yetmezliği, yağ birikmesinden dolayı arterlerin tıkanması, yüksek tansiyon ve kalp atışlarının düzensiz olmasından kaynaklanır.
Budd – Chiari Sendromu: Böyle bir durum karaciğer toplardamarlarını etkilemektedir. Bu damarların görevi kanı karaciğerden alıp kalbe götürmektir. Bu damarlarda oluşabilecek herhangi bir tıkanıklık karaciğer büyümesine neden olur.
Kanser Hastalıkları
Karaciğer Kanseri: Bu kanser tipi karaciğer hücrelerinin anormal şekilde büyümesi sonucu meydana gelir.
Kan Kanseri: Kanı meydana getiren dokulardaki bozukluk sonucu ortaya çıkar. Bu kanser çeşidinde kemik iliğinde bulunan beyaz kan hücrelerinin anormal büyümesi söz konusudur. Bu hastalık sonucu bağışıklık sisteminde birtakım problemler ortaya çıkar.
Karsinoma: İç organlarda bulunan zarlı organlarda bulunan hücrelerin yıkıma uğraması sonucu ortaya çıkan bir kanser çeşididir.
Lenfoma Hastalığı: Lenfositleri etkileyen bir kanser türü olan lenfoma tedavisi olan bir hastalıktır.
Sıtma Hastalığı: Bir tür sivrisineğin insanı ısırması sonucu sıtma parazitinin vücuda bulaşmasıdır. Çok nadir de olsa bu durum karaciğerde büyümeye neden olur.
Reye Sendromu: Karaciğer ve beyni etkileyen ve çoğunluk olarak çocuklarda görülen bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle fazla miktarda aspirin tüketimi sonucu ortaya çıkar.
Karaciğer Büyümesi Tedavisi
Karaciğer büyümesinin tedavisi ancak hastalığın kesin teşhisi konulduktan sonra başlayabilir. Alkol bağımlılığından kaynaklanan karaciğer büyümelerinde alkol hemen bırakılmalıdır. Hepatit sonucu oluşan karaciğer büyümesinde bu duruma engel olmak için ilaç tedavisi uygulanır. Diyabetli hastalarda devamlı olarak kan şekeri ve kolesterol kontrol altında tutulmalıdır. Kimyasal maddelerden uzak durulmalıdır. Bu tür ilaçların kullanımında mutlaka eldiven ve maske kullanılmalıdır.