Kalp Spazmı Belirtileri ve Tedavisi
Kalp spazmı diğer bir adı ile “Anjina ya da Anjina Pektoris “ damar tıkanıklığından kaynaklanan ve koroner arterlerin şiddetli bir şekilde kasılmadan meydana gelen bir kalp rahatsızlığıdır. Böyle bir durumda kalbe gelen kan miktarında azalma olması göğüste şiddetli ağrıların oluşmasına neden olur. Kalp spazmı sırasında göğüste boğumlanma ve sıkışma hissi vardır. Yalnız göğüste oluşan her ağrı kalp spazmı olmayabilir. Bu durumun iyi tespit edilmesi gerekir. Kalp spazmı ile kalp krizi karıştırılmamalıdır.
Kalp Spazmı ( Anjina ) Çeşitleri
Stabil Anjina: Bu spazmın diğer adı “Kararlı Anjina” olarak bilinir ve göğüs kısmında oluşarak birkaç dakika içinde azalan bir ağrıdır. Koşma, yüzme, merdiven çıkma ve diğer aktiviteler sırasında kişinin soluk alıp vermesi hızlanır ve belirtiler ortaya çıkar. Kişi dinlendiği zaman belirtilerin hepsi yok olur.
Anstabil Anjina: Bu kalp spazmının süresi 10 dakikadan fazla sürer. Şiddetli ve sıklığı devamlı artmaktadır. Dinlenme durumunda da ortaya çıkabilir.
Kalp Spazmı Belirtileri
Aşağıda vereceğimiz belirtilerden bir ya da birkaçını yaşıyorsanız acil olarak hemen doktora başvurmanız hayati önem taşımaktadır.
- Çoğunluk olarak fiziksel aktiviteler yaparken, aşırı duygusal stres altında olmak ve ağır yemeklerden sonra göğüs kafesinin alt tarafında ağrı, sızı veya yanma hissi duyulması
- Kollara, çene, boyun ve omuzlara kadar uzanan şiddetli bir ağrının olması
- Mide bulantısı
- Kişide halsizlik
- Nefes almada zorlanma
- Terleme
- Kişide endişe, ölüm ve huzursuzluk durumu
- Kalp damarlarında yağ ve kolesterolden dolayı plak oluşması
Kalp Spazmı Tedavisi
Kalp spazmı rahatsızlığından dolayı doktora vuran bir kişiden doktor ilk olarak EKG ve efor testleri isteyecektir. Bu testlerden sonra kişinin kalbinde ne tür bir sorun olduğu ortaya çıkacaktır. Eğer bu tetkiklerden istenilen sonuç alınamaz ise o zaman koroner anjiyogram, anjiyoplasti veya en son çare olarak ameliyat yöntemleri uygulanır. Kalp spazmı geçiren kişiler yaşam standartlarında değişiklikler yapmak zorundadırlar. Sigara ve alkol kullanıyorlarsa onları hemen bırakmalı, düzenli olarak fiziksel aktiviteler yapmalı, sağlıklı şekilde beslenerek yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak kalmalıdır. Stresli olaylardan ve ortamlardan uzak durmalıdır.