Namaz peygamber efendimize ve ondan önce gelen tüm peygamberlere emredilmiş önemli bir ibadettir. Dinimizin beş şartından biri olan ibadettir. Namaz ruhun ve bedenin temizlenmesini ve arınmasını sağlar. Bu ibadet Allah’a yakın olmanın, ona sığınmanın en güzel yoludur. Bu ibadet sayesinde Müslümanlar Allah’ın huzuruna günde beş defa çıkmaktadır.
Namaz Vakitleri
Namaz Vakitleri Uygulaması İçin Tıklayın: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mobilion.diyanet.namazvakit&hl=tr
Namaz vakitleri nelerdir onlardan söz edelim. Detaylı ve saat saat bunları merak ediyorsanız belirlenmiş olan diyanetin namaz vakitleri ile öğrenebilirsiniz. Namaz vakitlerinden bahsetmeden önce dinimizde hangi vakitlerde namaz kılınması uygun değildir bir bakalım:
1 –Güneşin tam doğma anında namaz kılınmaz.
2 –Güneş tam tepe noktasında iken yine uygun görülmemiştir.
3 –Güneşin batma anında hiçbir namaz kılınamaz ve secde yapılmaz.
4 –Sabah namazı anında ise sabah namazının farz ve sünnetinden başka namaz kılınmaz.
5 –İkindi ile akşam namazı arasında nafile namazı kılmak doğru değildir.
Bayram namazı: Ramazan ve Kurban bayramlarında kılınan bu namaz sabah güneşin doğmasından 50 dakika sonra kılınmaktadır.
Cuma namazı: Öğle vaktinde kılınmaktadır.
Beş vakit namaz
a-) sabah namazı: Sabahları güneşin doğması ile oluşan aydınlığın başlamasından güneşin doğmasına kadar vakitte kılınır. Vaktinde kılınamadıysa kuşluk, sünneti ile beraber kılınabilir.
B) öğle namazı: Güneşin tepe noktasını geçmesinden itibaren, başlayan ve gölgenin iki misli olmasına kadar geçen vakit içinde kılınır.
c-)ikindi namazı: Öğle namazının bittiği andan itibaren güneşin batmasına kadar olan süre tanınmıştır.
d-) Akşam Namazı: Güneşin batmasından, şafağın kaybolmasına, bitmesine kadarki sürede kılınır.
e-) Yatsı Namazı: Akşam kızıllığının tamamen geçtiği anki karanlığın başlamasından sabahın aydınlığına kadar sürede kılınır.
Namaz İslam’ın şartlarından biri olması ile beraber hem Kuran-ı Kerim’de hem de hadislerde sıkça söz edilmiştir. Namaz saatleri belirlenmiş, zorunlu olan bir ibadettir. Namaz vakitleri diyanet takviminde net sınırlarla belirtilmiştir. Aşağıda namazların türlerinin neler olduğundan ve hangi aralıklar arasında kılınması gerektiğinden bahsettik:
Namaz Çeşitleri
FARZ NAMAZLAR
Farz-ı Ayn Olanlar: Gün içerisinde kılınan sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarının farzları ile Cuma namazının iki rekat farzı.
Farz-ı kifaye Olan: Cenaze namazı
VACİP NAMAZLAR
Bayram namazları, vitir namazı, tilavet secdesi, sehiv secdesi ve kılma niyeti ile adanan namazlar vacip namazlar içerisindedir. Bozulan nafile namazın yerine kılınan namaz da bu gruba girer.
SÜNNET NAMAZLAR
Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarının sünnetleri.
Müekket Sünnetler: Teravih namazı ile sabah, öğle, akşam ve yatsı namazının son sünneti.
Gayr-i Müekket Sünnetler: Yatsı namazının ilk sünneti ve ikindi namazının sünneti sayılır.
NAFİLE NAMAZLAR
Kuşluk Namazı, evvabin namazı, tesbih namazı, hacet namazı, istihare namazı, tevbe namazı, mescit namazı, abdest namazı, yolcu namazı, korku namazı, teheccüt namazı nafile namazlardan sayılan namazlardır.