Gut Hastalığının Nedeni ve Tedavi Şekli
Mikrobik olmayan bir eklem iltihabı olan gut hastalığı eklemde aniden ortaya çıkar. Ağrı, kızarıklık ve şişlik en belirgin özellikleridir. En çok ayak başparmağının 1. parmağını tutan bir hastalık olmasının yanında diz, ayak bileği, dirsek ve el parmak eklemleri de bu hastalıktan etkilenebilir. Bu hastalığın diğer isimleri, kralların hastalığı, zengin hastalığı ve damla hastalığı olarak bilinmektedir. Hastalık erkeklerde kadınlardan daha yaygın. Yalnız menopoz dönemi ile birlikte kadınlarda da bu hastalığın görülme olasılığı artmaktadır. Ayak başparmağında oluşan gut hastalığına Podogra denir. Hastalık nadirde olsa omuz, kalça ve omurgayı da tutabilir.
Gut Hastalığı Belirtileri
Gut hastalığı ataklar şeklinde meydana gelen bir hastalıktır. İlk gelen atak oldukça şiddetlidir. Eklemde ağrılar ve şişmeler meydana gelir. Bu durum özellikle ayak başparmağında daha belirgindir. Parmak kızarır, hassaslaşır ve şişer. Kişi üzerine bastığı zaman şiddetli bir ağrı duyar. Gece veya sabaha karşı oluşan ağrı kişiyi uykusundan uyandıracak şiddettedir. Atak geçtikten sonra hastalık belirti vermeden öylece devam eder. O anda test yapıldığı zaman üre miktarının yüksek olduğu görülür. Böyle bir durum başka bir atak geçirene kadar ki ara dönem olarak bilinir. Kişinin hareketlerinde kısıtlamalar olur. Bunun nedeni ise eklemlerde tuz kristallerinin birikmesidir. Bunun yanında şekil eklemlerde bozuklukları ve eklemlerin görevlerini tam yapamama gibi durumlar ortaya çıkar. Eklemlerde oluşan tuz kristalleri derinin altında, avuçlarda ve parmak uçlarında oluşur ve şişkinlik yapar.
Gut Hastalığı Nedenleri
Ürik asit miktarının kanda ve dokularda artış göstermesi hastalığın sebebi olarak gösterilmektedir. Ürik asidin artmasına kronik böbrek iltihabı hastalığı olanlarda ve idrar söktürücü ilaçlar kullananlarda rastlanır. Bazı hastalıklarda gut hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunlara örnek vermek gerekirse; şeker, yüksek tansiyon, genetik faktörler ve aşırı şişmanlığı sayabiliriz.
Gut Hastalığı Tedavisi
Gut hastalığının tedavisi hangi evrede olduğuna göre değişiklik gösterir. Bazen sadece kişinin kanındaki ürik asit miktarı yüksektir ve ataklar yoktur. Bu durumda kişiye ürik asidini düşürücü ilaç tedavisi uygulanır. Sık olarak atak geçiren gut hastalarında tedavi uzun sürelidir. İlaç tedavisine devam edilir. Gut hastası olanlar tuz kristallerinin çözümünü arttırmak için bol miktarda su tüketmelidir. Böylece hastalarda bol su içilerek böbrek taşı oluşmasının da önüne geçilir. Bunun yanında gut hastaları kesinlikle diyet uygulamalıdır. Deniz ürünleri ve hayvansal gıdalardan oluşan gıdalar yemek yasak. Hastanın diyet programı doktoru tarafından hazırlanmalıdır. Gut hastası olan kişiler aspirin ve aspirin türü ilaçları almamalıdır.