Göğüs Kanseri Nedir?
Göğüs kanseri meme dokusundaki hücrelerde gelişir. Süt bezlerinde ya da sütü meme başlarına taşıyan kanallarda oluşan tümörler nedeniyle meme kanseri görülür. Akciğer kanserinden sonra dünyada 2. sırada sıklıkla görülen kanserdir ve her 8 kadından birinde meme kanseri vardır. Erkeklerde de görülebilir ancak kadınlarda görülme oranı erkeklerin 100 katı kadardır. Kadınlarda görülen kanser tipleri arasında meme kanseri birinci sırada gelmektedir.
Memedeki dokuların herhangi bir yerinden kaynaklanabilen meme kanseri çeşitleri arasında en sık görüleni süt kanallarında başlayan ve duktal karsinoma adı verilen türüdür. Süt üreten bezlerde oluşan kanserler de yaygın görülmektedir ve lobüler kanser adını alır. Meme kanseri memenin dışına yayılabilir ve en sık yayıldığı yerler koltuk altında bulunan lenfatik nodüllerdir. Bunun haricinde akciğer ve karaciğerlere, diğer memenin lenf nodlarına ya da kemiğe de yayılabilir. Her kadında meme kanseri görülebilir ve meme kanseri görülen kadınların birçoğunda risk faktörleri belirsizdir.
Göğüs Kanseri Görülme Riski Olan Kişiler
Meme kanserinde en önemli risk faktörleri cinsiyetin kadın olması ve 50 yaşın üzerinde olunması durumlarıdır. Bazı kadınlarda genetik yatkınlık kanser riskini artırıyor. Yakın akrabalardan birinin meme kanserine yakalanması da önemli risk faktörleri arasında yer alıyor. Anne ya da kız kardeşin meme kanseri olması bu riski 2-3 kat kadar artırmaktadır. Daha önce diğer memede kanser tespit edilmesi, 12 yaşından önce adet olmak (regl), hiç gebe kalmamak ya da 30 yaşından sonra ilk doğumu yapmak, 50 yaşından sonra adet olmaya devam edilmesi diğer risk faktörleri olarak sayılabilir. Erken adet görmek ve geç menopoz kadınların daha fazla östrojen hormonuna maruz kalması anlamına geldiği için kanserle ilişkilendirilmektedir.
Uzun süre doğum kontrol hapları kullanmak meme kanseri riskini artırır. Özellikle menopoz döneminde aşırı kilolar ya da aşırı yağlı besinlerin tüketilmesi risk faktörü oluşturur. Alkol tüketiminin artması da meme kanserine yakalanma olasılığını artırır. Nedeni bilinmemekle birlikte uzun boylu kadınlar meme kanseri görülme oranı daha yüksektir. Memede veya koltuk altında şişlik, kitle, meme ucunda akıntı, memenin şeklinde bozulmalar gibi belirtiler görüldüğünde doktora başvurulması gerekir. Erken teşhis meme kanserinde hayati önem taşır. Dengeli ve sağlıklı beslenme, sigara ve alkol tüketmeme, egzersiz yapma, sağlıklı bir kiloda bulunma gibi faktörleri düzenlemek kişinin elindedir. Bu durumlar önleyici olabilecek uygulamalardır.