Her hangi bir fabrikanın tesis ve makinelerinin sürekli çalışır durumda olmasını sağlamak için kullanılan programa fabrika bakım programı denilmektedir. Bu program fabrikanın ihtiyacına göre şekillendirilmektedir. Bilinmelidir ki bir fabrikada yapılması gereken bakımların vaktinde yapılmaması durumunda istenmeyen maliyetli sonuçlarla karşı karşıya kalınmaktadır. Hem sürekliliğin sağlanması hem de tesisin uzun süreli kullanıma kavuşturulması için bu programlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Başarılı Bir Bakımın Temel Koşulları
l Fabrikanın kullanmış olduğu teknolojik şartlara uygun bir politika tasarlaması gerekir.
l Malzeme stoklarının kontrollü bir şekilde yapılması bakım açısından önemli bir koşuldur. Bakım esnasında eksik malzeme ile uğraşmak süreyi uzatacaktır. Bu da her hangi bir sürpriz ile karşılamamayı beraberinde getirecektir.
l Yapılacak bakımların kayıt altına alınması gerekir. Kayıt altına alınmayan bir bakım fabrikayı karmaşık bir duruma sokabilir. Geçmişe dönük onarım ve bakım hizmetlerinin görüntülenmesi programının kullanılabilirliği açısından önemlidir.
l Bakımlar yapılırken yönetici tarafından desteklenmelidir. Bilgili bir yönetici tarafından takip edilmesi ve onaylanması programlı bakım hizmeti için ön koşullardan biridir.
l Bakım işlerini üretimden sorumlu işçilerin yapmaması gerekir. Bu sürecin etkili parçalarından biri olan üretim elemanları çok acil olmadığı durumlarda bakım hizmetinde bulunmamalıdır. Bakım programları bakım hizmetinin ne zaman ne şekilde yapılacağını belirtmektedir. Bakım işlerinde yaşanacak sorunları konuda uzman personeller gerçekleştirmelidir. Aksi durumda hatanın ne olduğu ve tekrar yenilenip yenilenmeyeceği bilinmeyecektir. Buda fabrikanın sürekliliğine gölge düşürecektir.
l Bakım planlaması yapılırken senkronize bir şekilde çalışılmalıdır. Bakım programların etkisinin artırılması için yapılan planların tüm personel bünyesine dâhil edilmesi gerekir. Her bölüm bakımla ilgili bilgilendirilmeli ve denetlenmelidir. Aksi halde iyi bir program yapılmış olması iyi bir bakım yapılacağı anlamına gelmemektedir.
l Bakım programının yapılması üretim planlarının yapılması kadar önemli bir yere sahiptir. Kısacası bir fabrika bünyesinde üretim, geliştirme ve bakım işlerinden sorumlu herkesin bu süreç içerisinde olmasından ötürü planlı bir şekilde bakım hizmetlerinin devam ettirilmesi gerekir. Bakım planlaması, malzeme stok gibi durumları her personelin aktif bir şekilde biliyor olması süreklilik açısından önem arz etmektedir.
Bakım Programı Nasıl Yapılır?
Bakım programları yapılırken öncelikle hangi sektöre yapılacağı belirlenmelidir. Bir fabrika bünyesine program hazırlarken ihtiyaçlar doğrultusunda program tasarımı yapılmaktadır. Malzeme, stok, tüketim gibi başlıklar fabrika bakım programı içerisinde yer almaktadır. Bakım ve onarım planların düzgün bir şekilde yapılması fabrikanın sürekliliğini ve kalitesini artıracak önemli konulardır. İyi bir program ve iyi bir plan ile fabrikanın kontrolünü kolay bir şekilde ele almanız mümkündür. Detaylar için tıklayınız: https://netuce.com/isler/bakim-takip-programi/