e-Devlet Soy Ağacı Öğrenme
Hepimiz kökenimizi merak ederiz. Soyumuz hakkında bilgi sahibi olmak isteriz. Nüfus kayıt örneklerimizi alabildiğimiz gibi eş, veli, alt ve üst soylarımız hakkında da bilgi sahibi olabiliriz. Kanunlarca da bu bilgileri almaya şahsen yetkili olduğumuz belirtilmiştir. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’ nu araştırıp detaylıca bilgi sahibi olabilirsiniz. Soy ağacı ve soy kütüğü veya şecere verilmesi gibi taleplerde bulunabilirsiniz. Bu hizmeti elektronik ortama taşıyan e-Devlet aracılığı ile siz de soyağacı sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yirmi iki kamu hizmeti ile 38 milyon 618 bin 895 kullanıcıya ulaşan e-Devlet platformu toplam hizmetlerindeki sayıyı 3369’ a çıkardı. En popüler hizmetler içerisinde de e-Devlet alt – üst soy bilgisi sorgulama bulunuyor.
e-Devlet Soy Ağacı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Öncelikle e-Devlet sistemine giriş yapmalısınız. Arama kutusuna “alt-üst soy bilgisi” yazarak ilgili sayfaya gitmelisiniz. Sistem bu sayede size bir soy bilgisi hazırlayacak. Bu biraz vakit alabilir. Daha sonra ise ikinci aşamada “yeni belge oluştur” seçeneğine tıklamalısınız. Bu ekranda soy bilgilerinizi bulabilirsiniz. e-Devlet sistemi çok yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Her gün aktif on milyon kullanıcısı vardır. Bu yüzden zaman alması gayet normaldir. Buna rağmen sistem size soy bilginizi eksiksiz olarak vermektedir. Geçmiş yıllarda en çok merak edilen konuların başında olan soy ağacı öğrenme mevzusu yoğunluktan dolayı sitenin ilk günden duraksamalarına sebep olmuştur.
e-Devlet Alt Üst Soy Bilgisi’nde Neden Daha Eski Nesillerimizi Öğrenemiyoruz?
Sistem açıldıktan sonra vatandaşlar çok heyecanlandı. Çünkü yıllardır nüfus müdürlüklerinden bu bilgi bir türlü edinilemiyordu. Sürekli tartışmalar yaşanıyordu. Bu sistemin elektronik olarak aktif hale gelmesi beklentileri epeyce artırdı. Herkes asırlarca geriye gidecek kadar bilgi sahibi olmak istiyordu. Fakat durum öyle olmadı. Yalnızca dört ya da beş nesil geriye gidildi. On beş on altıncı yüzyıllara inmek mümkün değil. Hatta 1831 ile 1880 yılları arasında nüfusta sadece erkekler sayılıyordu. Batı’ da vaftiz defterleri sayesinde binlerce yıl geriye gidilip bütün soy bilgisi edinilirken bizde durum tamamen farklı işlemektedir.
- yüzyıldan sonra yapılan nüfus kayıtları ile önceki yıllarda yapılan kayıtlar, evraklar farklı yerlerdedir. Örneğin 1831 yılı ile 1880 yılları arası sadece erkeklerin kayıt edildiği nüfus sayım belgeleri devlet arşivindedir. 1880’ ler sonrasında kadınların da içinde bulunduğu nüfus sayımları ise nüfus müdürlüklerindedir. Ayrıca bunların hepsi günümüz Türkçe harflerine aktarılmamıştır. Eski Osmanlı mantığı, kaç kişinin değil kaç hanenin olduğuna önem vermekteydi. Vergi ödeyen ve askerlik yapacak vatandaş önemliydi. Aile temelinde bulunan kaynak bu yüzden Osmanlı’ da yoktur. Devamlı göçler ve savaşların yaşadığı topraklarda net bir sayım olması pek de olası değildir. Fakat gayet yeterli bir şekilde doğum yerleri verilmiştir. Bu sebepten e-Devlet alt üst soy ağacına bakma amacıyla sisteme giriş yapanlar istedikleri soy bilgisine ulaşacaklardır.
e-Devlet Soy Ağacı Sorgulama Yaparken Neden Soy İsim Çıkmıyor?
Sorgulama yaparken 1800’ lü yıllarda yaşamış olan insanların bazen soy isimleri çıkmıyordu. İç İşleri Bakanlığı bu konu ile alakalı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamaya göre 1935 yılında yürürlüğe giren Soyadı Kanunu ile her aile reisi yazılı olarak soyadlarını bildirdi. Yani 1800’ lü yıllarda soyadı görünmemesi gayet tabidir.
Ölü olduğu halde sağ gösterilen kayıtlar için de bir açıklama yapıldı. Bu açıklamaya göre Soyadı Kanunu’ndan önce ölen kişilere verilen soyadları kanuni mirasçılarını mağdur etmemek adına kayıtlarda olduğu gibi tutuldu. e-Devlet sistemi de bunu olduğu hali ile kullanıcılara göstermektedir.