Çocukların Gelişiminde Oyuncağın Önemi
Çocuğun gelişim süreci içinde onun bedensel, zihinsel, psiko – sosyal gelişimlerini yakından etkileyen, çocuğu yaratıcı yanlarının ortaya çıkmasına yardım eden, hayal gücünü ve yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olan her türlü oyun malzemesine oyuncak denir. Çocukların oyun oynamak için kullandıkları her türlü materyal bir oyuncaktır. oyuncaklar sayesinde çocukların doğal yetenekleri ortaya çıkar. Çocukların eğitiminde oyuncak önemli bir rol oynar. Bu düşünceden hareket ederek oyuncaklar çocuğun öğrenmesini kolaylaştıracak ve çocuğun yaratıcı yönlerine hitap edecek şekilde seçilmelidir. Oyuncakların küçük malzemelerden olması çocuklar için oldukça tehlikelidir. Çünkü çocuk bunu yutabilir ve boğulma tehlikesi oluşur. Ayrıca oyuncağın sivri ve keskin köşeleri olmamalı. Oyuncağın yapıldığı malzemenin sağlığa zarar vermeyen materyallerden olmasına dikkat edilmeli.
Çocukların hayata ilk adımlarını atmasında ve hayatı tanımasında oyuncaklar büyük önem taşır. Bundan dolayı oyuncaklar çocukların çevresi ve toplum ile ilişkilerini düzenleyen malzemelerdir. Çocukların yaşına göre doğru oyuncaklar ile oynaması onun zihnen ve bedenen gelişimi için oldukça önemlidir. Bebek, ilk doğduğu zaman onun en değerli oyuncağı bedenidir. Elini kolunu sallamak, açmak ve kapamak, ellerini ve ayaklarını ağzına götürmek ve parmaklarını emmek onun eğlencesidir. Ayrıca doğumdan sonra bebekler seslere, renklere ve şekillere karşı oldukça hassastır. Bundan dolayı bebeklerin oyuncaklarının işitsel ve görsel duyularına hitap etmesi çok önemlidir. İlk aylarda bebeğin yatağının yanına asılan, hareket eden ve ses çıkaran renkli oyuncaklar tercih edilmelidir. 6 – 7. aylarda çocuk oturabileceği için elinde tutabileceği esnek plastikten yapılmış, fazla büyük olmayan bebekler, hayvanlar ve renkli oyuncak halkalar verilebilir. bu aylarda çocukların en çok ilgisini çeken oyuncaklardan bir tanesi de resimli ya da zilli çıngıraklı oyuncaklardır. 8 – 12. aylarda bebekler emeklemeye başladıkları için oyuncaklar düştüğü zaman kırılmayan cinsten olmalıdır. Ses çıkaran renkli toplar, itme ve çekme hareketiyle gidebilen tekerlekli hayvan oyuncakları ve arabalar onları oldukça mutlu edecektir. 1 yaşında ki bebeklerin en çok dikkatini çeken oyuncaklar arasında dökme – doldurma yaptığı oyuncaklar gelmektedir. 15 -18. aylardan itibaren çocuk yürümeye başladığı için ev içinde gezinir ve eline geçen bütün eşyaları odadan odaya dolaştırır. Bunun için itilen ve çekilen, müzik sesi çıkaran arabalar, tekerlekli yada yumuşak tüylü hayvan oyuncaklar çocukların oldukça dikkatini çeker. 18. aydan itibaren keşif ve icatlar ile ilgili oyuncaklar çocukların oyun dünyasında oldukça önemli bir yer tutmaktadır. 2 – 3 yaş aralığında ki çocuklar günlük yaşamlarında yaşadıkları olayları dramatize ettikleri için mutfak malzemeleri, temizlik malzemeleri, bahçe aletleri, su ve kum malzemeleri onlar için oldukça ilgi çekici oyuncaklardır. 3 – 4 yaşları arasında ki çocuklar inip çıkmaktan, bir yerlere tırmanmaktan ve üç tekerlekli bisikletlere binmekten zevk alır. 4 – 6 yaş grubu çocukları dışarıda oynanan oyunların yanında masa başı oyunlarından da zevk alırlar. 6 yaş grubu çocuklarının hayal gücü oyunları en yüksekte olduğun için doktorculuk, evcilik, mutfak setleri, temizlik setleri oyuncakları en başta gelmektedir.
Çocuklarımıza oyuncak seçerken oyuncağın güzel olmasından ziyade çocuğumuza zararı dokunmayan ve çocuğumuz için eğitici oyuncaklar olmasına dikkat etmeliyiz. Oyuncaklar çocuğun yaşına uygun olmalıdır. Seçilen oyuncaklar çocukların zihinsel ve bedensel gelişimlerine katkıda bulunmalıdır.